Za dvě sezony jste se dostali ze 4. třídy do okresu. Jak si to vysvětlujete?
To si snad nedovedu vysvětlit ani já sám. Je to asi tím, že jsme zachovali stejný kádr, ze kterého loni nikdo neodešel. Myslím totiž, že jeho kvalita už byla vidět ve 4. třídě. Právě proto jsem před sezonou tušil, že na 3. třídu budeme mít, ale na to, že postoupíme, jsem ani nepomyslel. Přitom, a možná to bude znít trochu neskromně, bych ale řekl, že jsme byli herně lepší než soupeři, u některých pak byl dokonce cítit i jakýsi respekt. Svoji kvalitu jsme dokazovali zejména na domácím hřišti, kde jsme za celý rok neztratili ani bod, třináctkrát jsme vyhráli.

Dá se loňská a letošní sezona nějak porovnat?
Ve třetí třídě se určitě hraje lepší fotbal, což nám vyhovovalo. Hlavně prvních pět šest týmů tabulky hraje opravdu technicky, přihrávají si, zkrátka předvádějí fotbal, což nám sedí. Horší to už je v zápasech s někým z konce, kdy jsme měli dokázat, že jsme zaslouženě první. A to bylo ve 4. třídě skoro s každým. Tam byly problémy. Všichni se na nás chtěli vytáhnout, porazit lídra, B týmy posilovaly… Já jsem měl dokonce takový pocit, že se na nás ta béčka vždycky sešla. Možná se mi to jen zdálo, ale tehdy jsem to tak cítil.

Co mě na vašem kádru opravdu zarazilo je velký věkový rozdíl hráčů. Máte tam opravdu „staré" pardály, ale i plno mladíků. Přitom o vašem mužstvu se říká, že se vyznačuje obzvláště dobrou partou…
To máte pravdu, opravdu to tak je. Já sám jsem kdysi fotbal hrával, takže vím, že jenom s mladýma to nejde, ale jenom se starýma také ne. V kádru prostě ti dva tři starší být musí, a když se to skloubí, jako se to podařilo nám, tak je to úplná špica. Přitom vím, že jsou celky, které mají kádr rozdělený na „své" partičky a pak to prostě na hřišti neklape. Kdežto u nás ti kluci táhnou za jeden provaz, což je pak znát. Když je potřeba makat, zaberou všichni, když je oslava, platí to samé. Prostě hrajeme fotbal proto, abychom se bavili.

Přesto jako trenér musíte na pár hráčích, jak se říká, stavět.
Tak samozřejmě jsou v mužstvu fotbalisté, o které se naše hra opírá. Vyzdvihl bych ale asi jen jednoho, a to 48letého obránce Jardu Vávru. Ve svém věku (snad se na mě nebude zlobit) patří k pilířům obrany, za celou sezonu měl snad jen dva tři kiksy, které ale udělá každý, to je jasné. Jinak nás však drží, je to zkrátka taková jistota. Řekl bych, že i ti mladší hráči k němu mají jistou úctu a uznávají ho, což je moc dobře. On si to ale vypracoval svou poctivostí. Myslím, že letos nevynechal snad ani jeden zápas, což je obdivuhodné, a to jak vzhledem k věku, tak i kvůli jeho problémům s koleny. Ostatní hráče už bych nechal na jedné lajně. Samozřejmě, že jsou tam lepší a horší fotbalisté, ale za svým cílem, čímž se nakonec stal postup, si šli všichni jako jeden tým.

Vy jste si postup definitivně zajistili až v posledním zápase s Bořicemi. Byly to nervy?
To si pište! Tlak byl opravdu hrozný. Navíc naší hře ublížil déšť, který učinil z trávníku bazén. My prostě neumíme hrát v blátě, zatímco právě Bořice jsou na vlhčí terén zvyklejší. My jsme hráli v první půli, hosté byli lepší ve druhé. Ze zápasu se ale po průtrži mračen stal velký guláš, který nebyl o fotbale, ale o tom, kdo kam nakopne míč. Na našich klucích už také byla poznat obava o vítězství. Naštěstí to ale vše mělo šťastný konec.

Slyšel jsem také, že jste tam měli roztleskávačky?
To byl nápad žen středního věku naší obce. Když jsme totiž postupovali loni, tak upekly nějaké dorty, které sice byly dobré, hezké, ale přece jen hráči jsou na něco jiného :-) Tak se dámy domluvily, vytvořily sestavu a myslím, že jejich výkon byl parádní. Tedy až na ten déšť, který to trochu pokazil, poněvadž fotky ani video není kvůli němu tak kvalitní.

Vítězství se určitě pořádně oslavilo, ale už je potřeba se dívat dopředu. Je před vámi nová sezona ve vyšší soutěži, s čím do ní půjdete?
Jestli myslíte posilování, tak vám mohu na rovinu říct, že náš kádr zůstane stejný. Samozřejmě, že kdyby nějaký kvalitní fotbalista sám přišel a chtěl nás posílit, tak se bránit nebudeme, ale nikoho nepřesvědčujeme. V tuto chvíli můžu říct, že jsme ani nikoho neoslovili. Myslím, že těch 16 hráčů, co si postup vykopalo, si zaslouží to, aby si ten okres zahráli. Byl to jejich sen, který se splnil. Samozřejmě jde o to, jak dopadneme. Když jsme postupovali před rokem, tak jsem věřil, že budeme patřit k předním týmům 3. třídy. Teď to bude podstatně složitější. Ale jsem přesvědčený, že se na soutěž řádně připravíme.

S jakými plány tedy do příští sezony půjdete?
Rozhodně bych nechtěl, abychom tak, jak jsme šli rychle nahoru, šli zase rychle dolů. Na jaře na našem hřišti hostovaly Tuněchody, takže nějakou představu o soutěži mám. Na prvních pět šest celků soutěže asi mít nebudeme, ale rádi bychom se pohybovali v klidném středu tabulky. To by bylo ideální.

Kdy začnete s přípravou?
Kluci si teď na měsíc odpočinou a s tréninkem začneme opět tak v půli července. Myslím si, že to je tak akorát. Český pohár my nehrajeme, protože budou jako každoročně žně a nedali bychom mužstvo do kupy. Vyjednáme jen dva přáteláky a půjdeme na to.

Co říci závěrem?
Určitě bych chtěl poděkovat našim fanouškům, kteří chodili na naše zápasy v hojném počtu, fandili nám a dokonce za námi i jezdili ven. Bylo to krásné a myslím, že nám je spousta mančaftů i záviděla. Budeme se snažit je naší hrou těšit i v příští sezoně.

Radek Pecina