V okrese nic nového

V Okresním přeboru se nic závratného nestalo. Stolany zvítězily na hřišti Zaječic vysoko 5:1. když tentokrát řídil jejich výhru hattrickem Bakeš. Domácí se sice snažili, sportovně však museli uznat, že na současného lídra nemají. Sami se tak propadli na předposlední místo tabulky, a jelikož se stále neví, kolik celků bude sestupovat, jsou v tom pořádně namočeni. Zato Stolanští si drží sedmibodový náskok a jsou naprosto v klídku.

Jejich jediným konkurentem v boji o postup jsou již pouze Tuněchody. Ty si zase dojely pro pohodovou výhru do Krouny (0:4) a stále drží jakous-takous šanci na historický postup. Ale ruku na srdce pokud by se jim to povedlo, bylo by asi hodně fotbalových fanoušků našeho okresu v šoku. Krouna je pak na tom podobně jako Zaječice, má pouze o jeden bodík v tabulce více a čeká jí ještě těžká práce.

Hned šest bodů si o víkendu připsala Skuteč, když nejprve v pátek porazila v přímém souboji o třetí příčku Kameničky (4:0), aby pak v neděli doma zdolala i Svratouch (3:1). Soupeř jí to ale hodně usnadnil, když k utkání přijel pouze s deseti hráči a teprve po půlhodině hry dorazili dva dorostenci (hráli v Cerekvici) David Kašpar a střídající Jan Kaplan. Hosté přitom dlouhé oslabení přežili a ještě 15 minut před koncem drželi nerozhodný stav. Závěr už ale patřil favorizovanému Junioru, když byl vidět zejména agilní Honza Rosůlek. Svratouch tak více těšila páteční dohrávka, v níž porazil díky hektickému závěru Ronov 3:2 a těmito třemi body podobně namočeným soupeřům lehce odskočil.

Kameničky sice nezvládly páteční dohrávku, žáhu si však zchladily v neděli doma proti Prachovicím (4:1), když slabého soupeře jasně přehrály. Naopak Holcim opět potvrdil, že na letošní jaro se jednou v historii klubu nebude vzpomínat v dobrém, a když k tomu připočteme i jeho páteční prohru doma s Chrastí (0:4), je asi o hlavním aspirantovi sestupu jasno. Ztráta pěti bodů na předposlední Zaječice se bude Prachovicím při současné „formě" asi jen těžko stahovat.

Zajímavé utkání vidělo přes 200 diváků v Holetíně, kde nakonec tamní „neprůstřelnou" tvrz dobyly na jaře znovuzrozené Rozhovice (2:3). Dle domácích by sice zápasu více slušela remíza, ale fotbal se hraje na góly a těch dali hosté prostě víc.

Pro mě překvapením se stalo utkání ve Vítanově, v němž místní sportovní klub porazil Svídnici vysoko 4:1. A není to snad ani výší skóre, ale spíše tím, že hosté k utkání dorazili pouze s deseti hráči! Přitom dle předváděných výsledků se Svídnici letos daří a navíc v týmu panuje dobrá atmosféra. Tak nevím, co se tam schumelilo…

Také poslední dva zápasy skončily vítězstvím domácích mužstev. Křižanovice porazily před velmi slušnou návštěvou Chrast 3:1 a po dlouhé době si připsaly velmi cenný plný bodový zisk. A vlastně prakticky totéž se dá napsat i o Ronovu nad Doubravou, jen s tím rozdílem, že porazil Miřetice 2:1. Pro oba domácí celky jsou tři body „zlaté" a udržují je nad hranicí „ponoru".

Rezerva „vraždila" neviňátka

Ve 3. třídě potvrzuje svoji dominanci posledních kol rezerva Slatiňan. V derby s Orlí nastoupila v takřka „krajské" sestavě, a tak asi vysoké vítězství 10:1 nikoho nepřekvapuje. Možná je nezaujatým fanouškům Orelských až líto, protože proti takovému soupeři se asi jednalo o „vraždění neviňátek". A jelikož Spartakovci zvládli i páteční dohrávku ve Rváčově (3:4), vyšvihli se již na druhé místo tabulky pět bodů za vedoucí Kočí, a o jejich postupových plánech už by pochybovalo asi jen batole v plenkách.

V boji do té doby dvou vedoucích celků soutěže zužitkovalo Kočí výhodu domácího prostředí a zejména díky využívání vypracovaných příležitostí zvítězilo nad Dřenicemi 3:1. Jak dlouho ale SSS odolá ataku Slatiňan, či zda vůbec, je záhodno. Dlouho tabulce vévodící Dřenice klesly po této porážce již na třetí příčku, bod za rezervu Spartaku. Pomstít by se ale mohly Slatiňanům v neděli, kdy je hostí na domácím hřišti. Ale jelikož áčko hraje v sobotu, tak nevím, nevím… Jedině snad, že by A tým Slatiňan již slavil postup do Krajského přeboru, a tak by hráči v neděli v Dřenicích nebyli „ve formě".

Jarní výbornou fazónku potvrdily Bořice, které v přímém souboji o čtvrtou příčku tabulky porazily doma nedaleké Rosice 2:0. Sokol tak protáhl svoji šňůru výher již na osm zápasů a Dynamo, byť o skóre, v tabulce přeskočil.

Poslední Bítovany na svém hřišti nestačily na silnou rezervu Heřmanova Městce a opět se více přiblížily pádu do 4. třídy. Miřetice B totiž dokázaly vyhrát 3:0 v Horním Bradle, což se o den dříve podařilo v dohrávce i druhému z namočených Trhové Kamenici. Ta k tomu navíc přidala ještě domácí bezbrankovou remízu s Hrochovým Týncem. Tím se odstup Bítovan zase zvětšil na sedm bodů a bigbítovou vesnici už asi nic nezachrání.

V posledním zápase kola pak unavený a po hektickém zápase se Slatiňany i vyšťavený Rváčov nečekaně snadno porazil Ctětín (4:0) a hlídá si klidný střed tabulky.

Luži B už asi nikdo nesesadí

Ve 4. třídě se nic zvláštního neudálo. Kameničky B si sice po minulém „náklepu" v Nasavrkách doma spravily chuť na poslední rezervě Vítanova (9:0), když hosté přijeli k utkání jen s devíti hráči. V tabulce je to ale vyneslo pouze před Míčov, který doma prohrál se Žlebskými Chvalovicemi 0:3. V Míčově však šlo utkání trochu stranou, když hned dva jeho členové slavili významná životní jubilea Jaroslav Svoboda 60 a Vladimír Polák 50 let. Oba obdrželi památeční dresy Tatranu Míčov a večer při oslavě se žal ze ztracených bodů určitě rychle smyl.

Lídr tabulky rezerva Luže si tentokrát dojel pro výhru do nedalekých Chroustovic (1:3) a jenom tak dokázal, že to myslí s postupem opravdu vážně a nechce už nikoho nechat „čuchnout".

S odstupem dvou bodů vzhlíží na druhou příčku Kameniček rezerva Nasavrk. Ta si pro tři body zajela do Ronova a určitě by se konečné stříbrné pozici nebránila.

Další zápasy pak skončily celkem bez překvapení.

RADEK PECINA