Letošní příprava je za vámi, jak jste s ní spokojen?


Oproti minulým létům jsme udělali větší zásah do týmu. Odešli nám klíčoví hráči a potýkali jsme se s úzkým kádrem. Po dohodě s předsedou a manažerem Tomášem Linhartem jsme se rozhodli, že kádr rozšíříme. Příprava víceméně sloužila k seznámení mančaftu, aby noví hráči zapadli do našeho kolektivu a hry. Jak se nám to povedlo, to ukáže až samotná soutěž, výkony a výsledky.

Zmínil jste, že tým se poněkud změnil. Jak byste změny v kádru okomentoval?
Především nám odešlo mnoho gólů s Petrem Rybičkou a Davidem Sixtou. Myslím, že dohromady nastříleli přes třicet branek. S nimi navíc odešel i pohyb a rychlost. Byli to hráči základní sestavy a i přes svůj mladý věk to byli stěžejní hráči. Na druhou stranu nám přibyly zkušenosti. Ty jsme získali v podobě Honzy Štočka a Filipa Klapky. Dostálkem s Mlynkou jsme zase chtěli do týmu dostat rychlost. Dále přišel Jindra Kučera, to je náš staronový hráč. Je to středopolař nebo útočník a navíc velký pracant.

Takže jsme do týmu přivedli od každého něco a teď už je to na samotných hráčích, jestli se z nich stanou tahouni. Zatím je to tak jen na papíře a my potřebujeme, aby to převedli na hřiště a opravdu se stali oporami. Vím, že to není jednoduché a nic nejde hned. Ve svých oddílech navíc hráli trochu jiný fotbal nebo měli jiné návyky a trenéři po nich chtěli jiné věci. My to máme jinak a odlišným způsobem je veden i tréninkový proces. Potřebuji, aby si na to hráči, co nejrychleji zvykli. Zatím se jim tu líbí, mně se zase líbí jejich přístup. Věřím, že tím, jak jsme všichni spokojeni, se doba adaptace zkrátí.

Těžko se to před začátkem soutěže hodnotí, ale budou noví hráči adekvátní náhradou za ty odešlé?
Jak jsem říkal, nám ubyly branky. Honza Štoček je celý život dával v několika klubech. Věřím, že on bude jeden z těch, kteří se budou gólově prosazovat. Mlynka je také gólový hráč. Co se týká rychlosti Sixty a Rybičky, tak tu by měl nahradit Dostálek. Odešlé hráče jsme používali ve středu hřiště, proto přišel i Filip Klapka a Jindra Kučera. Kučera je navíc hráč, který nevypustí žádný souboj, má perfektní přistup k tréninku a svým povinnostem.

My jsme věděli, jaké hráče si sem přivádíme, a teď děláme všechno proto, aby se to spojilo s tím, co už tu máme a byli jsme silnější než loni. Stále je to ale jen předpoklad, musíme to dokázat na hřišti.

ČFL se po roce zúžila zpět na 18 týmů. Vy jste byl velkým odpůrcem 20 mužstev, jak změny vnímáte?
S 18 účastníky je naše soutěž stále nejširší ze všech soutěží. Dvacet klubů bylo neskutečně moc, na to, že jsme amatéři, tam byla spousta středečních zápasů. 18 je takový tradiční počet třetí ligy, takže to budeme muset zvládnout.

Neměl by se počet účastníků ještě snížit?
Vzhledem k tomu, že může spadnout až pět mužstev, tak je to vždy dramatické až do konce soutěže. 16 je tradičnější počet, ale na druhou stranu jsou tu tři divize a padají sem i týmy z druhé ligy, takže je tu větší fluktuace mančaftů. 18 týmů už k té soutěži patří a my jsme si na to zvykli.

Naznačila vám odehraná utkání potencionální sílu mužstva?
Samozřejmě, že nám ty zápasy něco ukázaly. Popravdě jsme tam měli lepší a horší momenty. Nadšený tedy nejsem, ale zklamaný také ne. Při generálce proti Ústí nad Orlicí jsme dali šanci 19 hráčům a ukázalo se, že ne úplně všichni k tomu přistoupili tak, jak bych si představoval.

Vůbec jsem nebyl spokojen s hrou dopředu. Na druhou stranu vím, že mistrovská utkání budou jiná. Důležitý pro nás bude úvod soutěže. Když ho zachytíme, bude to snazší. Ty první zápasy nejsou příliš atraktivní, všichni jsou svázaní taktikou. Je potřeba to zlomit maličkostmi a třeba i silou. Je to o tom neudělat chybu. My se teď zaměřujeme, aby hráči byli stoprocentně připravení. První zápasy klíčové.

Vytyčili jste si nějaký cíl, který byste chtěli splnit?
Od vedení jsme žádný konkrétní cíl nedostali. My si sami s hráči před sezónou říkáme o umístění z minulých let a na co bychom chtěli dosáhnout i letos. Samozřejmě máme optimističtější cíle, chtěli bychom se pohybovat v horních patrech tabulky. V tomto ohledu na sebe nevytváříme žádný tlak. Budeme se snažit předvádět kombinační a atraktivní fotbal. Loni jsme vstřelili 84 branek, to je vysoká laťka. Pokud bychom se k ní přiblížili i letos, tak by to pravděpodobně zaručovalo úspěšnou sezónu.

Chrudim proti VítkovicímZdroj: Karel Dvořák

Už jste to nakousl – v sezoně se budete utkávat s novými mužstvy. Sehnali jste si o nich nějaké informace?
Samozřejmě. Snažíme se sbírat informace o každém. Až se sezona rozjede, tak si je i obhlédneme. Já patřím k trenérům, které hra soupeře zajímá, takže jsem rád, když můžu mančaft připravit co nejlépe. Každý rok se objeví nový soupeř a hráči ho neznají, proto je dobré vědět proti komu hrajeme.

Navíc každý tým chce dobře rozjet soutěž a všichni reagovali na to, že skončila hostování a farmy. Všichni se snažili posílit. Jako příklad můžeme použít našeho prvního soupeře – Benátky. Přišel jim nový trenér, přivedl si spoustu hráčů ze Slovenska, z Bohemky a ze Sparty. Viděl jsem je v poháru a je to výrazně lepší tým, než byly Benátky loni. Přišlo dalších pět nových mančaftů a vždy je z těch nováčku někdo ambiciózní. Letos to určitě bude Olympia Hradec Králové.

S tím, jak se k působení v ČFL postavila, bude určitě patřit ke špičce ligy. Nelze usnout na vavřínech, všichni se vyvíjí, nikdo nespí. My si nesmíme myslet, že když jsme byli úspěšní, tak budeme úspěšní i nadále. Zároveň je ale potřeba si vážit těch umístění, kterých jsme dosáhli v posledních letech.

Olympia Hradec Králové spolu s Převýšovem jsou dva geograficky nejbližší soupeři, budete zápasy s ní brát jako takové derby?
Popravdě to jako derby neberu. Žádný velký vztah k Olympii nemám, znám od nich Karla Pitáka a Adriána Rolka, ale nemyslím si, že by to mělo být něčím zvláštní utkání.

Koho vnímáte před startem sezony jako favorita soutěže?
To je vždy složité. Někomu vyjde úvod a bude nahoře. Vysoko určitě bude chtít hrát hradecká Olympie, Vltavín a uvidíme, jak ambiciózní budou Litoměřice, které sesbíraly hráče, kterým by se mohlo dařit. Vyložený favorit třetí ligy ale není. Loni se Viktorka Žižkov nebála vyhlásit útok na postup, to letos nikdo neudělal. V ČFL jsou ještě Jirny a Zápy, které loni do poslední chvíle hrály o postup, tak uvidíme, jestli se jim to podaří zopakovat li letos. Okruh favoritů je tedy širší a i my bychom se do něj rádi připojili.

V prvním utkání se po roce střetneme s Benátky. Jak vidíte tento zápas?
Je zajímavé, že se nám první soupeř opakuje. Loni jsme je nedokázali porazit, vyhráli jsme až na penalty, i když jsme měli převahu. Mohlo se zdát, že jsme nevstoupili do soutěže dobře, ale pak se to rozjelo a prohráli jsme až v desátém kole. Hra Benátek se ale změnila. Mají určitou šablonu, který v minulých letech neměli. Mají zkušenější hráče z lepších týmů, než měli. Pro nás to bude těžší soupeř a složitější zápas, než loni.

Co říci na závěr?
Já bych rád znovu přilákal lidi na fotbal. V první sezóně v České fotbalové lize na naše zápasy chodilo okolo 600 až 800 diváků. V derby s Pardubicemi jich přišlo dokonce 2500, to bylo samozřejmě výjimečné. Nevím, co víc pro větší zájem diváků udělat. Hrajeme nahoře, dáváme spoustu gólů, doma vyhráváme. Na to by se diváci měli těšit. Máme nové a zajímavé hráče, kteří pocházejí z našeho regionu nebo vlastní líhně. To jsou věci, které by diváky měly přitáhnout.

Do sezony si přeji, aby fanoušci na zápasy chodili, nám se dařilo a hráčům, aby byli zdraví. Když budou zdraví, tak věřím, že budeme zase hodně silný tým.