Sobotní 35. ročník fotbalového Memoriálu Františka Slavíka začal soubojem dvou mužstev, která čeká podzimní premiéra v okresním přeboru. Po něm se radovali Stolanští, kteří zvítězili až na penalty a stejně jako před týdnem doma, vybojovali si i tentokrát postup do finále. Druhý vyřazovací zápas začal s více jak půlhodinovým zpožděním až v 17:38 hodin vzhledem k administrativnímu „šotkovi".

Zdejší turnaj je rozdělen do dvou dnů, a proto se mohly hrát všechny zápasy ve standardní době 2 x 45 minut.

SK Holetín – SK Stolany 2:2 (2:2), na pokutové kopy 1:3. Branky: V. Ondráček, Zdražil – Vávra, Jenka. Pokutové kopy: Ondráček – Kramařík, Frýbl, Smetánka. Již v sedmé minutě šli Stolanští do vedení zásluhou bojovníka Vávry. Dlouho se však neradovali, když ve 13. V. Ondráček stav srovnal. Ve 32. šli „hosté" znovu do vedení zásluhou Jenky. Poločasové skóre zařídil Zdražil. V?úvodu druhé půle neproměnil přísně nařízený pokutový kop holetínský Peřina, Kramařík mu střelu vyrazil. Poté přišla na řadu spousta oboustranných nepřesností, se kterou se lépe vypořádali Stolanští, kteří převzali iniciativu. I když řadu šancí zahodili, přesto stojí za zmínku: Jenka šel sám na branku – nedal, vzápětí střela J. Motyčky našla břevno. Do podobného místa branky se trefil i Jenka. Když pak brankář Halamka vyškrábl centrovaný míč před Vávrou, bylo jasné, že přijdou na řadu pokutové kopy: Filipimu střelu Kramařík chytil, aby navíc tento gólman zařídil „hostům" vedení 0:1. Také Wasserbauer nedokázal Kramaříka překonat – naopak J. Motyčka mířil do břevna. Ondráček poté srovnal na 1:1, ale odpověď od Frýbla byla jasná – 1:2. Holetínský Kučera poslal míč nad tři tyče a Smetánka stvrdil úspěšný penaltový rozstřel pro Stolany.

Sestavy – Holetín: Byrtus (46. J. Halamka) – P.Ondráček, Novák, Filipi, V. Ondráček, Pilař, Volf, Peřina, Kadidlo, Zárybnický, Talácko + Zdražil, Kučera, L. Wasserbauer. Stolany: Kramařík – Smetánka, Starý, Růžička, Vávra, Ždímal, Frýbl, P. Motyčka, Jenka, J. Motyčka, Bakeš + Dušek, Novák.

Zdeněk Hluchník, trenér SK Stolany: „Stále se potýkáme s velkým problémem a tím je neproměňování šancí. Nehráli jsme v kompletní sestavě, navíc se stejným soupeřem se střetneme již v sobotu o mistrovské body. Výtku mám pro ty naše hráče, kteří absentují. Měli by se nad sebou zamyslet, vždyť jsou již dospělí…"

Zdeněk Volf, trenér SK Holetín: „Rozhodla naše neproměněná penalta v úvodu druhé půle, což byl důležitý moment pro další vývoj zápasu. Stolany však byly po změně stran lepší, a kdyby se jim více dařilo v koncovce, nemuselo dojít na penaltový rozstřel. Za týden nás čeká těžká odveta s tímto soupeřem již o mistrovské body. Očekávám, že si minimálně bod odvezeme, už budeme kompletní."

Slavnostní zahájení

Po úvodním turnajovém zápase se ujal slova obětavý sekretář místního Dynama, Petr Dachovský, jenž udržuje tuto memoriálovou tradici a navíc drží se svým sborem spolupracovníků vysokou laťku.

„Vítám vás v rámci 35. ročníku Memoriálu Františka Slavíka. Ve všech předešlých konaných ročnících jsme vždy mezi sebou vítali paní Jarmilu Slavíkovou, která tentokrát schází z důvodu úrazu. Nyní se léčí v chrudimské nemocnici. Popřejme ji brzké uzdravení, aby příští rok byla opět mezi námi.

Na konci letošního roku tomu bude již 43 let, co naše řady opustil znovu zakladatel místní tělovýchovy pan František Slavík. Ještě je mezi námi pár těch dříve narozených, kteří mu pomáhali postavit tento sportovní areál. Proto se dnes opět scházíme, abychom sportovním zápolením uctili jeho památku a vzpomenuli tak na velkého sportovce a organizátora, který obětoval sportu veškerý svůj volný čas a to i někdy na úkor rodiny.

My, jeho následovníci, se snažíme pokračovat v jeho započaté práci, aby tento sportovní areál byl zachován i pro budoucí generace. Tím považuji 35. ročník Memoriálu Františka Slavíka za zahájený."

Dynamo Rosice – Tatran Hrochův Týnec 1:3 (0:1). Branky: Stupavský – Židek 2, Svoboda. Rozdíl třídy ve prospěch hostí byl od začátku znát. V 18. šel Židek sám na branku Vokřála, ale gólman jeho pozdrav úspěšně pokryl. Vzápětí Holec mířil těsně vedle. Ve 24. předvedla pěknou akci domácí dvojice Zahálka – Žalud, které scházelo zakončení. Ve 36. padl sice gól do branky Dynama, ale střela Holce šla z ofsajdové pasti. Hosté se přece jen dočkali gólu do poločasu, který ve 41. zaznamenal Židek. Po změně stran nejprve Stupavský vyrovnal, ale byl to opět střelecky disponovaný Židek, který vstřelil druhý úspěch svůj i mužstva a pak ještě vítězství a postup do finále stvrdil Svoboda.

Sestavy – Rosice: Vokřál – Kysilko, Žalud, Semelka, Dvořák, Laštůvka, P. Marel, Stupavský, Novotný, Zahálka, Procházka ml. + Novák, Dostál, Oulický, Zrůst. Hrochův Týnec: Til – Gajdošík, Hašek, Douda, Židek, Skyva, Kostka, Novotný, Slanař, Svoboda, Holec + Malý, Kaločaj, Vískala.

Nedělní zápasy o konečné umístění skončily po naší uzávěrce. Přineseme je příště včetně rozhovorů s předsedy Holetína a Hrochova Týnce a fotodokumentací pořízenou Františkem Slavíkem mladším.

JAROMÍR DOLEŽAL