O to cennější je čtvrtá příčka, kterou před zimní přestávkou okupují svěřenci trenéra PAVLA JIROUSKA. „V říjnu jsme nezvládli sérii čtyř zápasů, z nichž tři byly na domácí půdě. Naštěstí se to potom zlomilo na Meteoru a závěr už byl z naší strany výborný," shrnul jejich podzimní vystoupení Jirousek.

Jak hodnotíte podzimní sezonu? Splnili jste si předsezónní cíl?

Konkrétní cíle umístění si nedáváme. Vždycky se snažíme získat co nejvíce bodů a uhrát co nejvyšší příčku. Po podzimu nám v těžké a vyrovnané soutěži nám patří díky lepšímu skóre čtvrtá příčka s 28 body, takže v tomto směru panuje spokojenost. Také se stále snažíme zapracovávat do týmu naše mladé odchovance. Jako příklad bych mohl uvést třeba Sebastiana Langra, který odehrál na podzim velkou porci zápasů. Dobře zapadl do týmu a myslím, že udělal velký posun ve svých výkonech.

Jak jste spokojený s předváděnou hrou? Na čem chcete během zimní přestávky zapracovat?

Na začátku října jsme měli výsledkově špatné období. Ze čtyř zápasů jsme hráli tři doma a ani jednou jsme nedokázali vyhrát. Ale i v té době jsme nepředváděli nijak špatný fotbal, hráči si vypracovávali gólové příležitosti, jediný problém byl, že se nám nedařilo je proměňovat. Ale hráči měli pořád naši důvěru, věděli jsme, že fotbal hrát nezapomněli. Povedlo se jim to zlomit v utkání na Meteoru Praha, kde jsme 6:1 vyhráli a závěr soutěže už byl z naší strany v tomto směru výborný.

Věčně skloňovaným tématem v souvislosti s fotbalem je práce rozhodčích. Řada sporných situací se odehrála i v podzimní části třetiligové sezony. Jak hodnotíte výkony rozhodčích v soutěži?

Myslím, že mi nepřísluší výkony rozhodčích nějak hodnotit. Už jsem několikrát říkal, že na toto téma se vyjadřovat nebudu. Ale obecně je ČFL hodně tvrdá soutěž a rozhodčí většinou nechávají hráče hrát a řadu zákroků na hraně pouští. Nám to příliš nesedí, protože máme v mužstvu více spíše technických hráčů, kterým tvrdá hra příliš nevyhovuje. Ale také jsme je na to upozorňovali a samozřejmě se snažíme, aby i oni trochu přitvrdili v osobních soubojích a byli na to připravení.

Je před vámi zimní příprava. Jaký máte program?

Do konce listopadu jsme ještě normálně trénovali, aby se hráči pomalu přizpůsobili té delší pauze, která je čeká. Tento týden nás čeká tradiční zakončení sezony v podobě hokejového zápasu. Pak budou mít hráči volno, i když úplné nicnedělání jim samozřejmě nedovolíme. Každý dostane individuální plán, jak se během přestávky připravovat. Šestého ledna se potom znovu sejdeme, týden budeme trénovat v Chrudimi a pak nás čeká soustředění v Pustých Žibřidovicích.

Chystáte přes zimu nějaké změny v kádru?

Zatím probíhají v tomto směru nějaká jednání. Byl bych rád, kdyby se nám povedlo udržet stávající kádr. Většina týmu jsou kmenoví hráči, jen asi tři jsou u nás na hostování, a naopak řada našich hráčů hostuje v jiných týmech. Uvidíme, zda si některého z nich nestáhneme pro jarní sezonu zpátky. Rozhodně bych chtěl tým ještě o jednoho hráče ještě posílit. Mám vyhlédnuté jedno konkrétní jméno, ale zatím bych ho nerad specifikoval.

Neprozradíte ani post?

Zatím raději ne.

Jak to vypadá s dalším osudem kapitána Tomáše Linharta, který se před sezonou nechal slyšet, že podzim 2013 bude v jeho aktivní kariéře tím posledním?

Jak jsem říkal, rádi bychom udrželi stávající kádr a to platí i o Tomášovi. Rozhodně bych byl rád, kdyby v týmu ještě zůstal. Je to jedno z témat, které nyní řešíme, takže zatím rozhodnutí nepadlo.

Jak vypadají vaše cíle pro jarní sezonu?

Vždycky se snažíme hrát v?těch vyšších patrech tabulky. Loni jsme byli šestí nebo sedmí, což byl za posledních pět let v divizi a ČFL náš vůbec nejhorší výsledek. V této sezoně to určitě budeme chtít vylepšit, ale na jaře bude záležet na kádru a podmínkách a samozřejmě také na tom, jaké se kolem týmu vytvoří klima.

Soutěž byla celý podzim hodně vyrovnaná. Koho považujete za největší favority pro celkové prvenství?

To se dá opravdu těžko odhadnout. Bodový rozptyl mezi jednotlivými týmy je opravdu hodně malý. Čáslav se určitě bude chtít vrátit zpět do druhé ligy, je tu i rezerva Sparty, která má mladý a velmi talentovaný tým. Postupové ambice mají určitě i v Kolíně a Domažlicích. Tradičně silné bývají i Kunice, nebo Jirny, což je kapitola sama o sobě. Kdo ale nakonec dosáhne na první místo si netroufám tipovat.