Ovšem realita je taková, že i když tento klub dokázal vbojích o záchranu dvakrát utéci „hrobníkovi zlopaty,“ tentokrát to nestačilo. To dokumentuje statistika: Zatímco vsezonách 2007/8 a 2008/9 stačilo Stolanům kzáchraně předposlední 15. místo, tentokrát stejná příčka znamenala sestup. Nejlepšího umístění dosáhli Stolanští vminulém soutěžním ročníku 2009/10, kdy obsadili střed tabulky – osmou příčku.

Špatná zimní příprava

Kde hledat příčiny sestupu, o tom hovoří manažer Miroslav Hebký (na snímku): „Tou hlavní je katastrofální zimní příprava, která se vplné nahotě předvedla vúvodních pěti kolech, kdy mužstvo nevstřelilo ani gól, čímž se bodově propadlo na samé dno tabulky. Svoje sehrála i zranění hráčů především Chmelíka, Růžičky, psychické problémy potkaly Rychteru a ve třech zápasech laboroval kapitán Eis. Nakonec vnejdůležitějším zápase proti Lanškrounu nám citelně chyběl nejlepší hráč Černohubý, který nemohl zpracovních důvodů reagovat na nenadálou změnu tohoto utkání přeloženou svazem zneděle na sobotu.“

Po porážce sSK Chrudim 0:4, což bylo 10. dubna, přišel radikální řez. Ze dne na den dostal „kopačky“ trenér Josef Kaufman. „Bohužel ktomuto kroku mělo dojít dříve,“ říká stolanský manažer. Pod vedením Romana Olivy vybojoval mančaft zdeseti zápasů patnáct bodů, bohužel jediný chyběl kzáchraně. „Potřebovali jsme mít více štěstí vdomácích zápasech se Žamberkem a Lanškrounem, se kterými jsme jen remizovali,“ vrací se knevydařenému závěru sezony Hebký.

Jak dál ve Stolanech?

Pro tento klub je důležité, že pro nastávající sezonu zůstává kádr hráčů nezměněn a rovně na trenérském postu bude pokračovat Roman Oliva. „Obě mužstva, A i B, zahájí společnou přípravu 15. července, což je velké pozitivum. Všechno vzniklo zlepšenou komunikací trenérů obou mužstev, což se projevilo již vprůběhu jarní části, kdy docházelo kvýměnám hráčů A i B mužstva. Počítám, že ksoučasnému kádru se připojí tři další fotbalisté. Měli by to být bývalí naši odchovanci Nagale zMFK Chrudim a vjednání je i Hluchník zTřemošnice. Pak zde očekávám ještě jednoho zatím nejmenovaného zkušeného hráče,“ prozrazuje Mirek Hebký.

Hned po zahájení přípravného období přijdou na pořadu přátelská utkání: 17. 7. vLuži, 24. 7. vChrudimi proti MFK B, 28. 7. vrámci Ondrášovka Cupu zápas vMoravanech, 30. – 31. 7. Memoriál Františka Starého (zatím soupeři neurčeni), 3. 8. doma Hlinsko a 7. 8. přijde na řadu generálka. Vpřípadě pohárového postupu by se hrálo sTřemošnici, vopačném případě se bude hledat soupeř.

Vkonkurenci chtějí obstát

Jestliže si někdo myslí, že Stolanští budou mít vnižší soutěži procházku růžovým sadem, tak se určitě mýlí. ZKP sestoupil i Srch, přeřazeny jsou jistě stále kvalitní Živanice, nebezpečná bude Přelouč a pak tři nadšení nováčci: MFK Chrudim C, FK Pardubice C a Sokol Březová nad Svitavou.

„Budeme se snažit co nejrychleji se vrátit mezi krajskou elitu. Na podzim hrajeme šestkrát doma, naopak jaro bude ztohoto pohledu pro nás příznivější. Paradoxem je, že hrajeme pohár a hned poté premiérový mistrák proti jednomu mužstvu – Moravanům. Členové STK, kteří losují Ondrášovka cup, by se měli zamyslet nad tímto nedopatřením. Právě vúvodu podzimní části to bude velká prověrka, kdy nás čekají nejtěžší soupeři. Potěšujícím jablíčkem je naopak ta skutečnost, že pokud zdivize nikdo zmužstev Pardubického kraje nesestoupí (Pardubice B a Ústí n. O.) postupovat zI. A třídy budou první tři a čtvrtý se utká vbaráži se 14. týmem krajského přeboru. Tudíž i vtomto směru bude o co hrát,“ je už dnes optimisticky naladěný manažer Hebký.

JAROMÍR DOLEŽAL