Tuněchody - Třemošnice 2:5 (0:3)

Branky: 76. Hanko, 79. Adámek 15. P. Šindelář, 17. Brom, 42. Hejcman, 69. J. Vančura, 84. Menšík (pen.).

Hosté přijeli k zápasu v silně kombinované sestavě, když jejich kádr museli doplnit dorostenci. Ti se ale své role zhostili dobře. Tuněchodští sice podali sympatický výkon a v určitých momentech se dokázali svému protivníkovi i herně vyrovnat, celkově byl ale rozdíl tří tříd patrný a postup favorita zasloužený.

Třemošnice vedla už po první pětačtyřicetiminutovce 3:0, a když v 69. minutě přidal Jan Vančura čtvrtý gól, zdálo se být „vymalováno". Chvilkový výpadek mezi 75. a 80. minutou však znamenal dva laciné góly domácích a snížení na 2:4. Možné zdramatizování ale utnula 84. minuta a v ní branka Menšíka z pokutového kopu.

Sestavy SK Tuněchody: Elich Šilhánek, Bažant, Vrzal (46. Horák), Radouš, D. Mattuš, Hanko, Faltejsek (46. Kučera), Polnický, Adámek, Lamberský. ŽSK Třemošnice: Mareček Stehlík (46. Mejtský), Kunášek, Culek, O. Vančura M. Šidelář, P. Šindelář, J. Vančura, Brom (57. Šťastný) Menšík, Hejcman.

V sobotu čeká na Třemošnici druhé kolo, ve kterém se střetne s vítězem zápasu Přelouč Luže. Ten se hrál v neděli večer po uzávěrce této stránky a my vám jeho výsledek přineseme v zítřejším vydání.

Okresní derby vyznělo jasně pro Slatiňany

Velmi zajímavou dvojici svedl proti sobě los prvního kola Poháru hejtmana Pardubického kraje, když v okresním derby hostilo domácí Mezilesí nováčka Krajského přeboru, celek Spartaku Slatiňany. Hosté svoji sílu potvrdili i v tomto utkání.

Načešice - Slatiňany 1:5 (1:3)

Branky: 25. R. Novák 14. a 22. Vladyka, 71. a 75. Jeníček, 6. Pokorný.

Zápas se odehrál na velice tvrdém, místy až prášícím se terénu, přesto svoji kvalitu měl. Favorizovaní hosté se ujali vedení již v 6. minutě, kdy Koudelka prošel jako tank obranou domácích, třikrát po sobě nebezpečně vypálil, jenže ve všech případech se zaskvěl výtečnými zákroky načešický gólman J. Novák (mimochodem v tomto zápase se loučil s dlouholetou kariérou). Bohužel pro něj se potřetí míč odrazil k nohám Pokorného, a ten nabídkou z malého vápna do poloodkryté branky nepohrdl. O dvě minuty později mohl autor prvního úspěchu přidat i druhý, po „futsalové spolupráci" Slováčka s Koudelkou ale v jasné pozici z osmi metrů přestřelil. O minutu později zakroutil Slováček svou střelu z velkého vápna do levého vinglu, jenže opět výborně zasáhl J. Novák. Spartakovci měli jasnou převahu, přesto jim ve 13. minutě zatrnulo. To vyběhnuvší gólman Žďánský trefil při odkopu atakujícího útočníka Načešic Vacka, od něhož se míč odrazil a putoval do prázdné svatyně. Nakonec ji ale o pár decimetrů minul… A z protiútoku se opět potvrdilo staré známé, ale stále platné pravidlo „nedáš dostaneš". Koudelka našel ideálně Vladyku a ten levačkou z velkého vápna nedal domácímu brankáři žádnou šanci. Ve 22. minutě to navíc již bylo 0:3, když měl po další hezké kombinaci těsně za velkým vápnem dost času zkušený Vladyka v klidu se zamyslet a trefit umístěnou střelu přesně k pravé tyči. Domácím chybělo z důvodu vrcholící dovolenkové sezony a pracovních povinností několik hráčů základní sestavy, a tak dostal příležitost oprášit svoji slávu nestárnoucí útok M. Jirásek Vacek. Tito „veteráni" sice gól nedali, byli však u toho, když ve 25. minutě korigoval po rychlé akci a brejku dvou na Žďánského R. Jirásek (1:3). Spartakovci zase zapnuli až těsně před přestávkou, ale střelu Slováčka směřující do prázdné klece vykopl jeden z obránců Načešic.

Druhou půli začali o něco lépe domácí, dvě jejich větší šance ale zůstaly nevyužity. Skóre se tak měnilo až v 71. minutě, a to znovu na straně Slatiňan. Pouhé tři minuty pobytu na hřišti stačily střídajícímu Jeníčkovi k tomu, aby po obehrání dvou obránců Mezilesí s přehledem posunul stav na 1:4. V 74. minutě přihrál dezorientovaný domácí bek ve vápně míč Zdražilovi, ale ten ze šesti metrů z voleje překopl. Za minutu ale chybovala přetížená obrana Načešic znovu, jeden hráč nastřelil ve vápně druhého a odražený míč uklidil do sítě popáté znovu Jeníček. Mladý dorostenec tak jen potvrdil pověst kanonýra a nejlepšího střelce dorostu v posledních dvou mistrovských sezonách. V 84. minutě ještě hlavičkoval po centru Mikana neobsazený Zdražil těsně mimo, ale to již hostům radost ze zaslouženého postupu zkazit nemohlo.

Sestavy Mezilesí Načešice: J. Novák (46. Gajdošík) -Tamchyna, Dobrovolný, Lorenc, A. Jirásek R. Novák, Svoboda, Mládek, Braindstein M. Jirásek (55. M. Chmelík), Vacek (70. A. Jirásek). Spartak Slatiňany: Ždánský Beneš, Mihulka (68. Jeníček), Chvojka, Malý Pokorný (68. Morávek), Vladyka, Trňák, Kudrnka (46. Mikan) Koudelka, Slováček (46. Zdražil).

Rostislav Kučera, trenér Mezilesí Načešice: „Vzhledem k improvizované sestavě výsledek nehodnotím, naopak děkuji klukům z béčka, že nám pomohli. V utkání se loučila s působením u A týmu brankářská legenda načešické kopané Jirka Novák, kterému patří za ty dlouhé roky strávené v naší svatyni velké poděkování."

Petr Myška, trenér Spartaku Slatiňany: „Myslím, že naše výhra byla naprosto zasloužená. Poté, co jsme vstřelili třetí gól, se zápas už jen dohrával a druhá půle byla pouze z povinnosti. Vyzdvihl bych zejména výkon střelců našich dvou branek, zkušeného Vladyky a mladého Jeníčka."

Ve 2. kole čekají v sobotu na Slatiňany silné Moravany. 

Hlinečáky porazily moravské Čučice!

Místním fotbalistům se doposud v přípravě na nadcházející sezonu nedaří, ještě nezvítězili. Tuto bilanci bohužel nenapravili ani v sobotním 1. kole Poháru hejtmana Pardubického kraje, když nestačili na soupeře z 1.B třídy SK Starý Máteřov. Navíc v klubu panuje jisté trpké rozčarovaní z přístupu některých hráčů.

St. Máteřov - Hlinsko 3:1 (2:0)

Branky: 36. a 60. Fenyk, 18. Vašíček 54. Mayer.

Díky dovoleným a zejména turnaji v malé kopané v moravských Čucicích (10km od Ivančic), kam odjela velká výprava hlineckých fotbalistů včetně předsedy FC Martina Kapitána, se k pohárovému utkání hlásil trenéru Skálovi „slepenec" jedenácti hráčů plus host ze Živanic Denis Mayer. Přesto se zdálo, že se s účastníkem 1.B třídy (za 14 dnů začíná soutěž v Hlinsku s rezervou), dá hrát, to by si ovšem nemohl vybrat svůj špatný den mladý brankách Martin Severýn. Ten totiž pustil, po snížení na 2:1 Mayerem, třetí školáckou branku v době, kdy se zdálo, že by fotbalisté z Vysočiny mohli utkání zdramatizovat. Neproměňování nadějných příležitostí, zejména Cachem, nakonec vedlo k porážce 3:1 a vyřazení. Starý Máteřov předvedl, že ze tří šancí je možné vstřelit tři góly. Přes porážku si v hostujícím celku zaslouží pochvalu nestárnoucí Jůn, Veselský a „restartovaná naděje" Martin Nevole.

Otázkou ale zůstává přístup některých fotbalistů, kteří opět dali přednost čučickému turnaji před jednou z posledních prověrek před startem podzimní sezony…

Sestava FC Hlinsko: Severýn Nekvinda, Jůn, Veselský, J. Nevole Pelikán, Martin Nevole, žSádovský, Cach Mayer, Krbálek (70. Matouš Nevole). (rp)