Okresní přebor

V okresním přeboru asi nelze začít jinak, než koncovkou utkání Ronov - Rozhovice. Chápu, že v tomto zápase dvou mužstev, která si určitě představovala letošní sezonu jinak, šlo o hodně - vlastně o šest bodů a částečný únik ze zóny ohrožení. A dokážu i pochopit, že inkasovat branku v nastavení hodně rozzlobí. Ale že bych to řešil divokou strkanicí a nakonec i roztržením dresu rozhodčího Kišše, to asi ne!

Nevím, utkání jsem neviděl, takže nemůžu soudit co a hlavně zda-li oprávněně cítili Rozhovičtí zlost, určitě by si ale měli uvědomit, že se jedná především o sport, amatérský sport… Nakonec co si závěrečným incidentem pomohli? Možná na chvíli ukojili své city a vylili si zlost, ale věřím, že teď po vychladnutí už by situaci řešili jinak. Jednak si stejně nepomohli, porážka platí a platit bude, navíc už si na ně pěkně brousí zuby disciplinárka (sejde se hned ve středu), a že to asi bude pěkně „mastné" netřeba polemizovat.

Dle mého by Rozhovice měly hlavně řešit „jádro pudla", což je jasná abstinence střelců. Když dáte za šest kol jen čtyři branky, asi nemůžete hrát někde nahoře…

Na samé dno tabulky se po sobotní porážce dalších dvou týmů z chvostu tabulky propadl Svratouch, naopak Křižanovice se radují z historicky prvního vítězství v přeboru. Ale opět to nebylo ze strany domácích nějaké lážo plážo, posledních 20 minut ale zejména díky hattricku Ondry Pilaře zvládly skvěle. Svratouch se tak může utěšovat jen tím, že má stále k dobru 2x odloženou domácí dohrávku s Miřeticemi.

Úplně jiné starosti mají ve Skutči. Junior je dál na čele pelotonu okresního přeboru, když si v neděli příjemně potrénoval s Vítanovem. Při vší úctě k soupeři jsou asi kvality těchto mužstev v současné době někde jinde, a když se do toho bratrská dvojice Merklů dobře vyspí, není co řešit.

Nezaváhaly ale ani další tři mužstva z čela, ty už to však měly podstatně složitější a braly hubená jednobranková vítězství všemi deseti. Kameničky vyhrály derby v Krouně až brankou v 87. minutě, Tuněchody zase zachránil v Zaječicích nestárnoucí „dědek" Petr Kudyn a Stolany se protrápily k výhře nad Prachovice dokonce doma, když si zhluboka oddechly asi až ve sprchách.

Jediným celkem ze špice, kdo tedy nebral body, byla Svídnice, která prohrála v Holetíně. Domácí se rychle oklepali z hororu minulého kola v Kameničkách a výhrou 2:1 se zase vrátili do lepší poloviny tabulky, hned za svého protivníka. Do Tip ligy vybrané utkání Miřetice Chrast též zvládli s trochou štěstí domácí a brali tři body.

III. třída

Také ve 3. třídě si vedoucí trio připsalo všechny body a začíná se zbytku tabulky pomalu odpoutávat. Dřenice sfoukly pěti góly Ctětín, Rosice zase snadno dobyly Bítovany a Kočí doma nadělilo Orli branek dokonce šest. Dle trenéra týmu Miroslava Pavlíka šlo ale o nejhorší podzimní výkon mužstva. Na jednu stranu se také nelze divit, hráči měli jiné myšlenky. Hned po utkání totiž propukly oslavy 60. narozenin právě trenéra Pavlíka, ke kterým mu aspoň takto na dálku také blahopřeji. Příští kolo však čeká Kočí těžké střetnutí ve Dřenicích a tam už by se mohl lámat chleba s ambicemi jednotlivých týmů na podzimního půlmistra. Samozřejmě je proto tento zápas zařazen do naší soutěže zvané Tip liga.

Na čtvrté místo se vyhoupla rezerva Slatiňan, která posílená o několik hráčů A týmu porazila Hrochův Týnec 3:0 hattrickem T. Beneše. Tatran tak po pěkném startu prohrál podruhé za sebou a je až pátý.

V tabulce se na něho dotáhl už i Rváčov, který (přesně opačně) po špatném začátku chytá dech. V derby v Horním Bradle vstřelil čtyři branky, z toho dvě trenér futsalového Era-Packu Daniel.

Po bodech sahala v domácím prostředí poslední Trhová Kamenice v zápase s béčkem Heřmanova Městce. Místní zpravodaj uvedl, že minimálně na jeden bod domácí měli, ale na střetnutí se „podepsal" hlavní rozhodčí Kykal.

V posledním utkání soutěže se pak po bezbrankové remíze Bořic s Miřeticemi B body dělily, což asi více brali hosté. Ti sice na první výhru stále čekají, ale čtvrtou remízou si pěkně bodík po bodíku vytvářejí odskok od samotného dna tabulky.

IV. třída

Ve 4. třídě měl být tahákem zápas dvou nejlepších týmů soutěže, a to rezerv Kameniček a Nasavrk. Jenže už při bližším pohledu na rozpis utkání bylo zřejmé, že to asi s hosty nebude bůhvíjaké. Ve stejný termín totiž bojovalo i jejich áčko a také dorost, takže asi za Nasavrky nastoupil každý, kdo měl ruce a nohy, a zápas podle toho vypadal jasná výhra domácích 8:0. Ztratil ale i další celek ze špice tabulky Ronov B, a to domácí remízou s rezervou Luže. A tak se na něj bodově dotáhl po sobotním deklasování Bojanova 9:1 Míčov, oba soupeři ale mají vzájemnou předehrávkou o zápas více.

Dalším týmem, který nenápadně stoupá tabulkou jsou Načešice B, které ještě letos nepozvaly hořkost porážky a po třech remízách teď třetí výhrou v řadě (nad Žlebskými Chvalovice 4:0) jsou už čtvrté. Na posledním místě je se stále nulovým ziskem Městec, který tentokrát bojoval, ale jednobrankové porážce v Krouně nezabránil.

Hvězda Kočí

Na závěr dnešního povídání jsem si nechal kritiku, o které jsem se dozvěděl po minulém hodnocení. Tou je, že prý stále vychvaluji střelce týmu SSS Kočí Zdenka Fantla, protěžuji jej, ale ostatní hráče v týmu přehlížím. To ale přece není vůbec pravda. Kdybych je přehlížel, tak bych jim ve svých komentářích nedával tolik prostoru a rozhodně bych se na ně nejel asi před 3-4 týdny podívat.

Vůbec nechci polemizovat o tom, že se v Kočí povedlo dát dohromady kvalitní kádr složený z mladých kluků, doplněný několika staršími, zkušenějšími. Ostatně loňský postup i letošní výsledky jsou toho jen a jen důkazem. Když bojujete tři roky po sobě na špici tabulky (předloni Kočí z druhého místa 4. třídy nepostoupilo), tak je přece jasné, že tým musí mít dobrého gólmana, výtečnou obranu, spolehlivou zálohu a další kvalitní útočníky, kteří budou Fantlovi šance připravovat. Ale v tom je prostě to umění špičkových útočníků, že oni tu svoji šanci promění, což se jinému zkrátka nepodaří. Podívejte na Kolera, Baroše, Ronalda a jiné šutéry. Jsou to prostě hvězdy týmu, oni rozhodují zápasy. Tak to prostě je. A když mužstvo i přes svou kvalitu takového bombarďáka nemá, většinou se pohybuje někde uprostřed tabulky. Týmu se prostě hraje jinak.

Osobně jsem třeba zvědav, jak to bude s Kočí na jaře, když půjde jejich ostrostřelec k té hradní stráži (psal jsem o tom nedávno) a kvůli službám asi nebude všechny zápasy a tréninky stíhat… Ale to je za dlouho, tak se nechme překvapit.

RADEK PECINA