
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Cílem zelárny v Dobré Vodě u Hořic je letos vyprodukovat přibližně 700 tun kysaného zelí.
Zdroj: Kateřina Chládková
Denně si běžní zákazníci na doma koupí až 1 700 kilo krouhanky.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Odpad z očištěných hlávek odváží traktory zpět na pole.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Traktory přiváží plné návěsy hlávek zelí přímo z pole. Tam zelí sbírají brigádníci ze střední zemědělské školy.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Návěs vysype hlávky na běžící pás.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Pás odnáší hlávky zelí na linku.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Je to náročná práce, denně ji vykonává až 30 brigádníků. Většina z nich jsou Ukrajinci.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Nasolené a nakmínované zelí končí v kvasném bazénu, kde bude ležet minimálně tři měsíce.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Pracovník u bazénu má za úkol směrovat metač zelí tak, aby se rozmístilo rovnoměrně, ne na jednu velkou hromadu.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Proces kvašení zelí trvá alespoň tři měsíce.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Na menší lince ve vedlejší hale krouhají ženy zelí pro běžné zákazníky. "Je to lepší jak fitko," říkají.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková
Stroj krouhá zelí najemno.
Zdroj: Deník/Kateřina Chládková