Domácí chléb

Domácí chlebaZdroj: ShutterstockIngredience: 1000 g hladké mouky, 50 g droždí, 5 dl vody, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce soli, špetka cukru

Postup: Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vlažné vody si připravte kvásek.  K vykynutému kvásku přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte tužší těsto. Těsto nechte na teplém místě vykynout a znovu ho propracujte.  Vytvarujte šišku, přeneste ji na plech a nechte ještě znovu nakynout. Než začnete chleba péct, potřete jej slanou vodou. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi hodinu. Během pečení chleba ještě dvakrát potřete slanou vodou.

Hledáte rychlý oběd? Těstoviny nikdy nezklamou
Rychlý oběd? Těmito recepty s těstovinami neztratíte čas ani chuť

Celozrnný chléb

Domácí celozrnný chlebaZdroj: ShutterstockIngredience: 1,5 hrnku pšeničné celozrnné mouky, 1,5 hrnku žitné celozrnné mouky, 1 hrnek vařené pšenice, 1 lžíce vyloupaných slunečnicových semen, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kmínu, 3 lžičky soli, kvásek, voda

Postup: Ze všech surovin zadělejte těsto, které nechte kynout asi 3 hodiny.  Těsto ještě jednou propracujte, vytvarujte bochník a na olejem vymazaném plechu jej nechte kynout další hodinu.  Před pečením potřete chleba slanou vodou a posypte kmínem. Pečte ve středně vyhřáté troubě.

Jednoduchá panna cotta
Dezerty na oslavu končící zimy: šlehačková bábovka či točený perník

Bagety

BagetaZdroj: ShutterstockIngredience: 400 g hladké mouky, 60 g droždí, 250 ml vody, sůl, tuk na plech

Postup: Do prosáté mouky rozemněte droždí. Ve vodě rozpusťte sůl a zadělejte těsto. Těsto nejdřív promíchejte, potom důkladně vypracujte až je úplně hladké a nepřichytává se na ruce. Nechte jej vykynout a poté vypracujte dva válečky. T y přeneste na vymazaný plech a nechte opět kynout. Špičkou nože udělejte na bagetách šikmé zářezy a pečte je v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut.

Polévky
Milujete polévky? Vyzkoušejte recepty, které zvládne každý

Vánočka

VánočkaZdroj: ShutterstockIngredience: 1000 g polohrubé mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 40 g droždí, 3 žloutky, 500ml mléka, sůl, rozinky, mandle, 1 vejce

Postup: Do mísy dejte mouku, cukr, žloutky, rozehřáté máslo, rozdrobené droždí, vše zalijte vlažným mlékem a nechte vzejít kvásek. Potom přidejte rozinky, vypracujte těsto a nechte jej přikryté utěrkou kynout na teplém místě. Těsto rozdělte na dílky 4, 3 a 2.

Upletťe jednotlivá patra a na sebe je přilepte rozšlehaným bílkem. Konce dobře spojte a do vánočky kolmo zapíchněte 3 špejle skrz všechna patra, aby se nerozjela. Nechte ještě chvilku kynout, potřete žloutkem, můžete posypat mandlemi a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.