Mechový jarní dortík
Budeme potřebovat:
- na těsto:
- 280 g hladké mouky
- 125 g čerstvého baby špenátu
- 200 ml kefíru
- 180 g cukru krupice
- 90 g řepkového oleje
- 3 vejce
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- na krém:
- 200 g smetany ke šlehání
- 180 g čokolády
- 250 g mascarpone
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 2 lžíce cukru moučka
- ovoce

Postup:
Omytý špenát rozmixujeme s olejem. Vejce rozdělíme na bílky (menší mísa) a žloutky (větší mísa). Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Zašleháme i podmáslí a rozmixovaný špenát. Přimícháme i mouku předem smíchanou s kypřicím práškem, a nakonec i sníh z bílků.
Těsto vlijeme do připravené dortové formy (já měla 18 cm v průměru) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 175 °C cca 50 minut, propečenost ověřte špejlí. Poté nechte vychladnout a sundejte formu. Korpus vydlabejte jako na Krtkův dort, tedy nechte cca 1 cm okraj a také nechte cca 2 cm dno. Vydlabanou část rozemněte prsty v misce na větší drobky.

Na krém rozpusťte čokoládu v mikrovlnce (hlídat po 15 vteřinách a promíchávat) a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pak v mise vyšlehejte smetanu s mascarpone (oboje přímo z lednice), jakmile se začnou tvořit špičky, přišlehejte krátce tvaroh s cukrem moučka a pak krátce i čokoládu. Ochutnejte, případně přislaďte.
Potřete částí krému dno korpusu, posypte čerstvým ovocem, navrstvěte krém do tvaru polokoule (jako Krtkův dort), posypte drobky z misky a dejte vychladit. Nechte ztuhnout alespoň čtyři hodiny, nejlépe přes noc, a podávejte.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.