Máslové palačinky
Budeme potřebovat:
- na těsto:
- 130 g hladké mouky
- 300 ml mléka
- 3 vejce
- 50 g (5 lžic) rozpuštěného másla
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- obměna: 2 lžíce máku (lze vynechat)
- na dokončení:
- 1 tvaroh ve vaničce
- 1 smetana ke šlehání
- oblíbená marmeláda
- ovoce (borůvky, jahody…)
- čokoláda
- přepuštěné máslo nebo olej na pánvičku

Postup:
V misce prošleháme mléko s vejci, rozpuštěným máslem (ne horké), vanilkovým cukrem, přimícháme také mouku se špetkou soli a necháme 30 minut odstát.
Pánev si před první palačinkou vypálím a pak už jen vždy naběračkou vlijeme těsto do pánve (rozehřátou na středním plameni), aby vznikla opravdu tenká vrstva. Opékáme z obou stran dozlatova na středním plameni. Hotové palačinky skládáme na sebe vedle na talíř a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto.
Na náplň v misce vyšleháme vychlazenou smetanu ke šlehání, poté krátce přišleháme i tvaroh, případně lehce osladíme.
Každou palačinku potřeme oblíbenou marmeládou, také našlehaným tvarohem se smetanou, přidáme pár kousků ovoce a stočíme či přeložíme. Shora můžeme ještě zlehka polít rozpuštěnou čokoládou.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.