Malí návštěvníci nevycházejí z údivu. Hned u vchodu do areálu si mohou prohlédnout protichemický ochranný oblek. O kousíček dál už mechanické nůžky párají zamčené dveře vyřazeného favoritu a nejedno dítko využilo možnosti prohlédnout si vnitřek hasičského vozu..

Raději zadusit

Doslova plamenný zážitek si však odnášejí z ukázky, jak správně hasit hořící olej v pánvi na plotně. Na malém hořáčku stojí hrnec se zapáleným olejem. Jeden z hasičů bere do rukou kbelík na dlouhé násadě a zkusí do hrnce nalít vodu. Plameny vyšlehnou několik metrů do výše. Teplo je takové, že většina diváků okamžitě ustoupí o krok zpátky. „Tak a máme ožehlé obočí," žertuje jedna z učitelek. Vzápětí už jsou děti svědky správného hašení hořícího oleje, a to zadušením plamenů pomocí pokličky či mokré utěrky.

„Nad plotnou je většinou digestoř, takže se od ní plameny otočí přímo do obličeje," varuje ještě mluvčí hasičů Vendula Horáková. Podle ní hasiči často zasahují u případů, kdy majitelé opustili kuchyň a nechali například maso v troubě či puštěnou rychlovarnou konvici.

Ostatně i zbylé místnosti se mohou rychle stát ohniskem požáru. Například v ložnici by se nemělo kouřit, neboť snadno mohu chytnout peřiny. Hasiči též varují před nabíječkami na mobil či tablet, které jsou dlouhodobě zapojené v elektrické zásuvce.