Jak připomněl starosta SDH Oto Novák, jednotka je schopna pomáhat nejen při požárech a jiných živelních pohromách, ale také při odstraňování úniků chemikálií a ropných látek do řeky Chrudimky.

Osmatřicet stávajících členů sboru má k dispozici automobilovou cisternu na podvozku Mercedes, dopravní Avii i motorovou stříkačku PS 12. Disponuje též elektrickými a benzínovými kalovými čerpadly, elektrocentrálou, motorovou pilou, nafukovacím člunem, raftem a nornými stěnami.

„Chybí nám jen peníze na nákup dýchacích přístrojů pro zásahy v zakouřených prostorách. Jeden vyjde až na čtyřicet tisíc korun a potřebujeme minimálně dva, neboť z bezpečnostních důvodů musejí vždy společně zasahovat alespoň dva takto vybavení hasiči," vysvětluje Oto Novák. Z jeho slov tak vlastně vyplývá, že ač si zdejší hasiči nestěžují, moc by přivítali i pomoc případného sponzora…

Mezery ve vybavení ovšem nezmenšily nadšení, s jakým se lidé z SDH Horní Bradlo pustili do zmíněných sobotních oslav. Na programu byl průvod s položením květin u pomníku v centru obce, nechyběly mažoretky, ukázky historické i moderní hasičské techniky, došlo i na soutěž o železného hasiče, ukázky letecké akrobacie apod.