Určitě si dovedete představit, jak těžké je vystřihnout opravdu pečlivě detailní obraz na papíře. A co teprve na listu? Pro Japonského umělce, který na Instagramu vystupuje pod přezdívkou @lito_leafart, je to denní chleba. Ovšem příběh o tom, proč začal do listů vyřezávat detailní scenérie, není o nic méně působivý.

Umělec, který žije a tvoří svá díla v Japonsku, trpí poruchou pozornosti s hyperaktivitou neboli ADHD. Vyřezávání obrazů do listů, kterým tráví denně několik hodin, je pro něj nejen výrazem jeho umělecké duše, ale rovněž způsobem léčby jeho stavu. I zde proto platí tvrzení, že umění je někdy terapií především pro vlastní duši.

Mladá indka je extrémně návrhářsky nadaná
OBRAZEM: Indická dívka s tváří supermodelky vyrábí luxusní šaty z papíru

Litova umělecká díla přitáhla velkou pozornost nejen na sociálních sítích, ale dokonce se objevil i v populární show na Nippon TV, kde odhalil svůj stav a popsal proces vytváření svých úžasných listových výřezů. „Své onemocnění jsem se rozhodl využít pozitivně. Je to pro mě nejen terapie, ale využívám vlastní ADHD předpojatou koncentraci a odhodlání k vytváření uměleckých děl vystřihováním obrazů do listů stromů,“ podělil se se svými sledujícími na Instagramu.

Pro svou práci vyvinul velice přesnou techniku vystřihování, ovšem je to především jeho neuvěřitelná představivost, která mu pomáhá vytvářet dechberoucí díla.

Lito nezapomíná přidat ke každému příspěvku na sociálních sítích popisek, díky kterému se na chvíli stanete součástí miniaturního světa, který je někdy krásně poetický, jindy podmanivě surrealistický. Tak jako tak je prostřednictvím jednoho listu, na kterém strávil hodiny práce, schopen vyjádřit krásný příběh v miniaturním alternativním světě.