Úvodní slovo po zahájení sobotních bojů patřilo právě Přemyslu Štrupovi, tentokrát v roli řídícího turnaje. „Úvod proběhl bez problémů, vše bylo dobře připraveno díky rodičům, kteří mně s tím pomohli, a tak rozběh byl stejně hladký jako loni. Z hostů očekávám starostu města Petra Řezníčka a sponzory, bez kterých by se tento turnaj neuskutečnil. Jsou to většinou mí známí anebo rodiče. Ten problém s penězi byl, je a bude."

V úvodním zápase Chrudimi s Českou Lípou za stavu 1:1 rozhodčí vyloučil domácího hráče a hle, nařídil trestné střílení. Jak tomu máme rozumět?

Je to smutné vůči Chrudimi, že vlastně v závěru druhé půle díky tomuto nájezdu utkání prohrála. My jsme si ta pravidla ohledně vyloučení stanovili již loni s tím, že druhý faul bude odměněn trestným střílením. Je to jednak kvůli urychlení hry, ale hlavně proto, že se hraje 2 x 18 minut čistého času, z toho každá třetina se počítá jako jeden zápas. Toto je jakési zpestření, větší adrenalin.

Proti loňsku jsou zde stejní soupeři či nějací nováčkové?

Máme zde pozvané své oblíbence z Hodonína. Z loňska přijel i třetí Děčín či čtvrtý Prostějov. Z nováčků se zde letos představila družstva Žďáru nad Sázavou, Černošic a České Lípy. O turnaj byl obrovský zájem. Ze serverů hokejové mládeže kluby zjistily na burze toto klání, které bylo během jednoho, dvou dnů maximálně obsazeno, takže další nabídky jsem musel bohužel odmítat. Bylo jich cca 17 a mezi nimi třeba Havlíčkův Brod, Dukla Jihlava či Kometa Brno.

Neušla nám zpráva, že zde měl startovat i tým z Moskvy?

Asi před měsícem se mi ozvali z Ruska, konkrétně z Moskvy. Chtěli přijet také díky tomu, že máme letiště v sousedních Pardubicích. Ale nakonec z toho sešlo, protože jejich tým by zde musel být celý týden a připravit pro takový mančaft týdenní program nebylo v našich silách. Nakonec jsem ale jejich účast odmítl z časové, nikoli finanční náročnosti.

Dobrá organizace

Chrudimští měli všechno velmi dobře zorganizované. Veškerou grafiku (brožury, diplomy, plakáty) jim zhotovil grafik Jiří Capoušek. Technické věci měl na triku manažer turnaje Tomáš Langr. Roman Budinský spolu s dalšími třemi rozhodčími (Lukáš Budinský, Jan Kleprlík a Jan Sliacký) bděli nad samotnou hrou mladších žáků. O komentování gólů a asistencí se skvěle postaral Vít Kubant, starší bratr hráče Matěje. Na chrudimský zimák přijela i televize Sport 5, která zde natočila pořad o HC Chrudim, konkrétně o tomto turnaji.

Po poledni došlo ke slavnostnímu nástupu všech zúčastněných družstev, ve kterém hlavní slovo patřilo předsedovi místního HC Miloši Vavřičkovi, jenž následně předal mikrofon tomu, pod jehož záštitou se mládežnické klání uskutečnilo, tedy starostovi města Petru Řezníčkovi.

Ve V. I. P. nás zaujal na stole podomácku pečený chléb. Jak prozradil přísedící Zdeněk Pavlík, peče jej Petr Kopecký, vedoucí starších žáků, jenž má v mladších syna Ondru. Maminky na stůl doplňovaly „bašty", ať již to byly jednohubky, sladkosti, řízky. Maminka Kabelková z jedné řeznické firmy zase zajistila uzenářské dobroty. Zdeněk Pavlík nám rovněž prozradil něco z „kuchyně" týmu starších žáků: „Na závěrečný den provozu zdejšího zimního stadionu jsme připravili turnaj na ukončení sezony pro žáky ročníku narození 2001 a 2002. Pro nula jedničky to bude poslední start v žákovské kategorii. Zúčastní se Chrudim, Hradec Králové, Chotěboř a Nový Bydžov. Povím vám jednu pikantnost. Já povedu chrudimský tým ze střídačky proti synovi, který hraje za Hradec Králové."

Velká vyrovnanost

Výsledky prvního dne ukázaly na velkou vyrovnanost týmů. Podívejme se, jakých výsledků dosáhli chrudimští mládežníci, což nám zhodnotili trenéři Zdeněk Pavlík a Aleš Pazdera. Chrudim začala s Českou Lípou (3:1 a 1:2). „V prvním zápase jsme vyhráli, což kluky trochu uspokojilo, a tak ve druhém bodoval soupeř." Poté přišly na řadu Černošice (3:4 a 3:1). „Obdobná utkání. První rozhodl nástup Černošic. Neproměnili jsme tři trestná střílení a prohrávali již 0:3. Nakonec jsme to stáhli na 3:3, ale po hloupém faulu nás soupeř potrestal. Ve druhém zápase poločase se kluci z chyb poučili, šli jsme za svým cílem a vyhráli." Nakonec přišly čtyři body s Děčínem (4:1 a 6:2). „Kluci splnili taktiku, se kterou jsme je seznámili v kabině. Na ledě všechny příkazy dodrželi a jak vidno, vyplatilo se. Oba zápasy jsme vyhráli. Turnajem žijí srdce kluků nejméně dva měsíce, chtěli by ho vyhrát a je na nich, jak si zítra povedou. Pokud sehrají nedělní zápasy tak, jako ten s Českou Lípou, mohli by při vyrovnanosti družstev loňské prvenství obhájit."

Nedělní zápasy s Hodonínem vyhráli domácí 2:1 a 2:0. Tak jako Chrudimští čtyři body s Jihomoravany získali, tak je v odpoledním klání proti hokejovějšímu Prostějovu po výsledcích 1:5 a 1:3 ztratili. Ačkoliv síly pomalu všem docházely, boj o medailová umístění vrcholil. Před závěrečnými zápasy bylo pořadí: Prostějov 14, Chrudim 12, Žďár 11, Černošice 10 atd. Mezitím jsme měli možnost hovořit s trenéry dvou „přespolních" týmů. Martin Luka, HC Děčín: „Loni jsme zde skončili za Chrudimí a Hodonínem třetí. Letos se nám ale tolik nedaří. Organizace turnaje je stejně kvalitní, úroveň týmů se zvedla, vždyť všichni kluci jsou o rok starší." Martin Puček, HC Jestřábi Prostějov: „Úroveň turnaje se proti loňsku bezpochyby zlepšila a co se týče organizace, ta funguje stoprocentně. Příští víkend pořádáme u nás mezinárodní turnaj nazvaný Mladý jestřáb, rovněž pro mladší žáky. Kromě vašeho týmu přivítáme rakouský Klagenfurt, polský tým Jestrzebie, Letňany, Opavu, Kometu Brno a Uherské Hradiště."

Vzhledem k tomu, že domácí prohráli i oba závěrečné zápasy se Žďárem (0:1 a 2:3), došlo k prekérní situaci. Ta zapříčinila, že na prvních dvou místech skončily se 17 body Žďár a Prostějov. Jejich vzájemný duel skončil z pohledu Žďáru 0:1 a 2:0, prvenství proto mělo patřit Žďáru. Vzhledem k administrativní chybě v propozicích pořadatelé nakonec vyhlásili dvě první místa, která patří Žďáru a Prostějovu. Bronz brali domácí. Další pořadí: 4. Černošice, 5. Děčín, 6. Hodonín, 7. Česká Lípa. Družstva na 5. 7. místě získala po 9 bodech, zde o pořadí rozhodla minitabulka. Při závěrečném ceremoniálu předávali poháry, diplomy a ceny P. Řezníček a M. Vavřička.

Ještě 7x nej: nejlepší střelec s 8 góly František Formánek (CR) stejně jako Žmola, rozhodl větší počet asistencí; nahrávač Adam Chalupník (CR); útočník Jakub Žmola (Černošice); obránce Filip Vašek (CR); brankář František Hošek (Prostějov); hráč Jonáš Havel (Česká Lípa); nejvíce faulů Matěj Leden (Děčín). 

JAROMÍR DOLEŽAL