Chrudim - Světlá 3:5 (0:1, 3:0, 0:4)

Branky: Cvrček, Dvořák, Ježek Křišťan, Štros, Jakub Doležal, Šíma, Žák.

Oba týmy vjížděly na led při ztemnělé hale, nástup domácích k tomu doprovázel ohňostroj. Důležitost prvního finálového utkání podtrhla státní hymna, zahajovacího buly se pak ujal starosta města Petr Řezníček.

Sebevědomý tým od Sázavy začal nátlakovou hrou, z čehož pramenily nájezdy Blažka a P. Včely. Při chrudimské přesilovce se naopak kombinovalo, nakonec ale Brožek tečoval puk těsně před brankou soupeře jen do ochranné sítě. Poté se zase na druhé straně ocitl pod palbou gólman Ament, když Světlá prokazovala své kvality v rychlosti, nasazení a také střelbě. Hodně zlobil zejména její první útok ve složení Křišťan, P. Včela, Žák. V 10. minutě zahrozili Chrudimští. Ježek přejel modrou čáru a po jeho nahození vypadl puk brankáři Zvolánkovi z výstroje, sám však nebezpečnou dorážku dokázal zlikvidovat. V další šanci domácích našel Cvrček v dobré palebné pozici Poláka, ale „neuhodilo". Chvíli poté ještě zamířil Ježek do betonů Zvolánka. V 19. minutě udeřila Světlá. Žák našel zpoza branky Křišťana a ten střelou pod vingl otevřel skóre. Chrudimští se s nepříznivým stavem nechtěli smířit, roztočili před Zvolánkem kolotoč, ale opět scházelo zakončení.

Druhá třetina byla zcela o něčem jiném, za tým s orlicí na hrudi jakoby nastoupilo jiné mužstvo. Hra se přestěhovala do pásma hostí a výsledkem bylo brzké vyrovnání, když Vích nahodil kotouč od modré čáry a Cvrček jej z voleje nádherně trefil 1:1. Hned po rozehrávce nastřelil puk před branku Novák a Zvolánek jen taktak hasil nebezpečí z dorážky. Domácí soupeře výborně napadali a byla jich plná ledová plocha. Ve 25. minutě se ocitl v dobré střelecké pozici Polák, ale stav se neměnil. Vzápětí však z jeho přihrávky Dvořákova bomba málem protrhla síť (2:1). Světlá byla z nečekaného průběhu „opařená" a třetí gól visel na vlásku. Leč nestalo se a v polovině zápasu zase zazlobili „skláři", konkrétně P. Včela a Štros. Chrudimští se však zasloužené třetí branky přece jen dočkali. Ve 33. minutě vybojoval puk za brankou Kišš, už jej ale nestačil propasírovat do sítě. Nicméně Chrudim zůstala nadále v pásmu, Zrůst našel Ježka, a ten propálil vše, co mu stálo v cestě 3:1! O tři minuty později se při špatném střídání dostala do brejku dvojice hostů, Žák však na Amenta nevyzrál, trefil jen jeho beton.

Závěrečná třetina přinesla nečekaně rychlý obrat. Již ve 42. minutě doťukl Štros před lajnou poskakující kotouč a vsítil kontaktní gól. Domácí chtěli soupeři zase rychle odskočit a po střele Formánka měl možnost navýšit skóre Plch, puk ale nestačil uklidit na správné místo. V dalším průběhu hry však nastával v chrudimské obraně chaos, což nevěstilo nic dobrého. Z brejku Dolinského sice ještě vyrovnání nepřišlo, při vlastní početní výhodě však přišla špatná rozehrávka a Jakub Doležal v oslabení z brejku vyrovnal na 3:3. Pak se nechal Urban obrat o puk Žákem, a hned bylo zaděláno na problém. V 55. minutě snaha Králíčka o vedoucí gól nedopadla, naopak přišel faul Vícha. Světlá v početní výhodě soupeře zamkla a Šíma otočil stav na 3:4. Při závěrečné power play domácích nejprve trefil tyčku opuštěné svatyně Křišťan, ale tři vteřiny před závěrečnou sirénou dovezl kotouč mezi tři tyče Žák.

Sestavy HC Chrudim: Ament Formánek, Urban, Vích, Dvořák, Zrůst, Budinský, Švadlenka Dobiáš, Plch, Kišš Novák, Ježek, Králíček Cvrček, Polák, Seidler Ondráček, Brožek, Langr. HC Světlá: Zvolánek O. Včela, Svoboda, Kořínek, Šíma, Kubát, Kurka, Venc, Špatenka Křišťan, P. Včela, Žák Jakub Doležal, Dolinský, Blažek Štros, Jaroslav Doležal, Šudoma Dušátko, Kopecký .

Jiří Fibiger, trenér HC Chrudim: „První finálovou partii jsme nerozehráli dobře, ale ve druhé třetině jsme se zvedli a myslím si, že jsme do stavu 3:1 předváděli parádní hokej. Bohužel nám nevyšel začátek poslední třetiny, když jsme během krátké doby inkasovali dva góly, a to nás srazilo z herní pohody, kterou jsme po čtyřiceti minutách měli. Zvraty v jednotlivých třetinách? V hokeji to tak někdy je. Nám to třetí dějství dneska nevyšlo, prohráli jsme ho 0:4. Ve středu ve Světlé ale začne utkání opět od stavu 0:0 a naší snahou bude soupeře nějakým způsobem překvapit. Pokusíme se tam vyhrát, abychom srovnali sérii na 1:1 na zápasy."

Jan Krajíček, trenér HC Světlá: „Znali jsme sílu soupeře, který vyhrál dlouhodobou základní část soutěže. Přesto jsme sem do Chrudimi přijeli vyhrát, což se nám díky parádnímu obratu ve třetí dvacetiminutovce podařilo. Přesto zvedám prst. Ve druhé třetině jsme úplně vypadli ze hry, tohle se proti tak silnému soupeři nemůže opakovat! Že se tímto způsobem finále nehraje jsme si vyříkali v kabině, a hned to přineslo své ovoce. Zatím ale je to jen jedna výhra, ještě není nic hotové. Musím pochválit naše fanoušky, vytvořili nám zde skvělou domácí kulisu. A ve Světlé to bude ještě větší modro-bílé peklo. Na středu se těšíme."

HC Chrudim pořádá na druhé utkání do Světlé nad Sázavou pro své fanoušky zájezd. Odjíždí se ve středu od zimního stadionu, a to přesně v 17:00 hod. Cena je symbolických 20 Kč. Zájemci hlaste se předsedovi fanklubu Michalu Tichému na tel.: 773 107 830.

JAROMÍR DOLEŽAL