Zatímco druhá hokejová liga ztrácí na zajímavosti, krajská liga mužů naopak zkvalitňuje

Zalistujeme-li do nedaleké historie, zjistíme, že HC Chrudim patřil vždy do lepší společnosti mužstev KLM. V sezoně 2011/2012, po základní části Chrudim druhá za Chocní, po druhé části třetí, v play off vyřadila Světlou (2:7, 6:5 PP, 5:4 SN) a ve finále prohrála s Chocní oba zápasy (4:10 a 4:6). Druhé místo bylo na světě! V ročníku 2012/2013 po základní části Chrudim čtvrtá, po druhé části stejné umístění, ve třetí části souboj mimo jiné také se Světlou (5:4 PP u soupeře, 6:2 doma) a ještě ve čtvrtém seriálu přišlo v semifinále vyřazení Moravskou Třebovou (0:3 a 0:2), poté v souboji o 3. místo s Litomyšlí 3:2 a 3:3. Tudíž bronz!

Sezona 2013/2014 po základní části Chrudim pátá. Ve čtvrtfinále play off přišlo vyřazení s Chotěboří 1:3 na zápasy a konečné pořadí: 1. Světlá, 2. Chotěboř, 3. Moravská Třebová, 4. Litomyšl, 5. Chrudim (bez medaile)!

Základní část právě skončeného ročníku 2014/2015 přinesla hokejistům s Orlicí na prsou prvenství. Ve čtvrtfinále stačily tři zápasy s Hlinskem k postupu do semifinále. Drama zažívalo publikum v pětizápasové sérií s Českou Třebovou, po které platilo až na souboj se stejným soupeřem v základní části (porážka 3:4) pořekadlo „můj dům můj hrad". Ve finále však velmi rychlé vyřazení od Světlé.

Právě play off je o tom, že jde o zcela jinou soutěž, kde stačí jeden zápas a může se všechno změnit. Chrudim na nejvyšší stupínek nedosáhla…

My jsme hlavně ten první zápas měli velmi dobře rozehraný, po druhé třetině vedli 3:1 a možná jsme měli v hlavách myšlenku, že už bychom ten zápas mohli dotáhnout do úspěšného konce. K prvnímu bodu bylo hodně blízko, ale v závěru jsme ho prohospodařili. Domácí porážka jistě narušila psychiku našich hráčů, což si přenesli do odvety ve Světlé. Tam jsme nepodali optimální výkon a vysoko prohráli, čímž soupeř, který přijel ke třetímu utkání, vedl na zápasy 2:0. Opět domácí duel jsme chtěli konečně vyhrát, už kvůli našim fanouškům. Znovu jsme se dostali zpátky do hry, ale bohužel se nám zvítězit nepodařilo. Kluci do posledních vteřin bojovali i za nepříznivého stavu 1:4. Patří jim pochvala za to, co odváděli po celou sezonu.

S odstupem času lze hodnotit, kde vás v uplynulém ročníku nejvíce „tlačila bota" a v čem bude třeba zapracovat…

My se už nějakou sezonu potýkáme s tím, že potřebujeme zlepšit obrannou činnost celého týmu. I když si dovolím tvrdit, že máme nejlepší brankářskou dvojici v rámci KLM ve Filipu Amentovi a Romanu Chalupovi, ti na všechny obranné mezery sami nestačí. Právě konečný výsledek vychází z kvalitní obrany. Pokud ta je odolná, výsledky přicházejí samy. Tento náš problém se v plné nahotě projevil právě ve finálových zápasech proti Světlé. Tudíž do příští sezony bychom chtěli oslovit dva obránce, aby se naše defenzíva zkvalitnila.

Jak se daří zapracovávat do družstva mužů ligové juniory?

Každou sezonu, pokud junioři přicházejí, jsou zapracováváni do našeho týmu. Letos byl trochu problém s doplňováním v tom, že naše juniorka bojovala do poslední chvíle o udržení. Tím pádem jsme nechtěli toto družstvo oslabovat vybírat jim nejlepší hráče. Ale do příští sezony by už spousta hráčů ročníku narození 1995 měla zasáhnout u nás do hry.

Téměř při každém našem rozhovoru nezapomínáte děkovat fanouškům. Škoda, že se „zimák" plní jen při zápasech play off, na čemž mají velkou měrou podíl i příznivci soupeřů. Světelští „fans" dokonce ty domácí přehlušili.

My se po sportovní stránce snažíme udělat maximum pro to, aby divák našel cestu na náš hokej. V právě skončené sezoně jsme, myslím si, předváděli slušnou hru a dosahovali úspěšných výsledků. Nakonec se nám podařilo diváky přitáhnout ve větším množství až na zápasy play off. Zaplať Pán bůh, že nás v posledních několika zápasech sezony podpořili v takovém počtu, který stál opět za poděkování.

Závěrem snad tolik. Hovořit někdy v budoucnu o postupu do II. ligy je zřejmě bezpředmětné, i když městu Chrudim by tato celostátní soutěž slušela. Všechno je dnes o penězích, sponzoři se nehrnou, a tak o této otázce si zřejmě můžeme nechat jen zdát…

Pokud mohu v tomto směru hovořit sám za sebe, tak si myslím, že ta II. liga ztrácí na zajímavosti. Předně je v ní hodně mužstev a pak je tam řada hráčů, kteří stojí před otázkou: vsadit život na hokej nebo dělat byznys či studovat vysokou školu. Takže spousta z nich si pak vybere variantu hobby hokeje, to znamená hrát krajský přebor dobře se po práci hokejem pobavit. Tím se zvedá úroveň krajského přeboru (KLM), což se ukázalo letos, kdy desítka týmů byla vynikajících. Vždyť třeba loňský finalista z Chotěboře se letos do play off mezi prvních osm mužstev neprobojoval! Nakonec bych chtěl poděkovat za celou sezonu jak hráčům, tak realizačnímu týmu ve složení Zbyněk Pokorný, Jiří Kmošek a Roman Budinský.

Děkuji za rozhovor.

JAROMÍR DOLEŽAL