Starší žáci klubu už mezitím zahájili přípravu na ledě v Pardubicích, začínají totiž sezónu velmi brzy. Svoji velkou sezónu, protože budou hrát Žákovskou ligu, což je vrcholová soutěž této kategorie.

Je to první krok v naplňování klubové strategie. Místopředseda klubu HC Chrudim Zdeněk Formánek nám to vysvětlil: „V posledních letech máme naplněné dětské kategorie, protože v Chrudimi je o hokej zájem. U dětí máme kvalitní, pro věc zapálené trenéry a je to prostě znát.

V klubu je asi 180 členů v mládežnických kategoriích a aktuálně 32 hráčů širšího kádru dospělých. Celkem je to jedenáct družstev, o které se staráme. Žákovskou ligu budou hrát vedle starších žáků i mladší žáci.“

Žákovská liga je v klubu nová věc. Většinou slyšíme, že kluby mají málo hráčů a že jednotlivé kategorie dávají jen těžko dohromady.

Zdeněk Formánek: „Jak jsem už říkal – v Chrudimi je o hokej zájem a máme dostatečné počty hráčů v jednotlivých kategoriích. Navíc jsme posílili spolupráci s Pardubicemi. Ta nám umožní případně mužstva posílit, abychom žákovskou ligu mohli v klidu začít hrát.“

Dělá to dojem, jako kdyby se klub chystal postoupit ve své práci výš. Celkově. Nechystáte se třeba zaútočit na druholigovou soutěž v dospělých?

Zdeněk Formánek: „Určitě je to součást naší klubové strategie. Naším cílem je, abychom věděli, že se můžeme spolehnout jen na naše odchovance.

Chceme hrát druhou ligu dospělých, ale nechceme to dělat tak, že budeme muset přivést celý tým, který by ji mohl hrát. Chceme mít vlastní hráče.

Ono to má ještě i jeden důvod. My víme, že druhá liga dospělých bude současně povzbuzení a motivace nejen pro děti, ale i pro rodiče. Že to v Chrudimi stojí za to hrát hokej. Stojí za to se snažit do druholigového týmu dostat. To je součást našeho plánu. Čím vyšší soutěže budou hrát naše děti, tím snadněji získáme a udržíme třeba tu druhou ligu.“

Áčko dospělých letos trénovalo na tuto soutěž (krajský přebor) v neobvyklém rytmu. Teď se po krátké dovolené hráči scházejí na poslední suché tréninky a od 21. srpna už budou na chrudimském ledě.
Spolu s nimi spustí dobu ledovou i ostatní klubová družstva.

Klubový „A“ tým dospělých má v současnosti na soupisce 32 hráčů. Jim začne příští týden doslova boj o led. Kondiční trenér klubu Martin Gondek, který je autorem neobvyklé letní přípravy dospělých říká, že zatím neviděl po dovolené všechny hráče, ale že už ze zkušenosti pozná, kdo se i po dobu dovolené udržoval v kondici. Říká: „Ti ortodoxní, kteří v létě chodili, se udržují, to je vidět. Prověřil jsem si to.“

Dříve se výkonnostní hokejisté pravidelně a exaktně testovali. Je něco takového na programu i dnes?
„Testy jsem si dělával pravidelně v juniorech, protože jsem věděl, že na ně přijde většina týmu.

Přesněji řečno, že nepřijdou jen ti, kteří opravdu nemůžou. V kategorii dospělých na krajské úrovni respektujeme i to, že kluci trénují jen ve svém volném čase. Jsou to ryzí amatéři a nutit je do testování, aby druhý den v zaměstnání nemohli stát na nohou asi není dobré.“

PŘÍPRAVNÁ UTKÁNÍ „A“ TÝMU

Před zahájením soutěže sehraje tým dospělých přípravná utkání.

Neděle 27. srpna Chrudim – Havl. Brod „B“ 18:00.

Neděle 3. září Chrudim – Litomyšl 18:00.

Úterý 5. září Vrchlabí – Chrudim 18:00.

Středa 06. září Litomyšl – Chrudim 18:30.

Neděle 10. září Č. Třebová – Chrudim 17:00.

Středa 13. září Chrudim – Chotěboř 18:30.

Neděle 17. září Chrudim – Hronov 18:00.

Středa 20. září Chrudim – Třebechovice 18:30.

Neděle 24. září Chotěboř- Chrudim 17:00.

VŠICHNI KLUBOVÍ TRENÉŘI

Abyste si udělali představu o tom, kolik trenérů se stará o hráče, přinášíme seznam klubových trenérů.

Hlavní trenér mládeže: Jiří Kmošek. Základna, přípravka a elévové: Petr Štepánek, Jaroslav Urválek, Vladislav Tvaroh, Jiří Krejčík, David Málek, Richard Čihák, Tomáš Paraj, Zdeněk Pavlík, Jan Řivnáč, Josef Dvořák. Mladší žáci: Radek Prostřední, Václav Kulhánek.

Starší žáci: Jiří Kmošek, Josef Dvořák a Luboš Prokop.

Mladší dorost: Jiří Fibiger a Richard Čihák.

Starší dorost: Richard Bláha a Jiří Fibiger.

Realizační tým dospělých: trenéři Jiří Polák a René Seidler, kondiční trenér Martin Gondek a vedoucí týmu Tomáš Straka.

Trenéři brankářů: Pavel Barvínek, Radek Klas a Roman Truhlář. Klubový kondiční trenér: M. Gondek.