A také se tak stalo. Den D je právě tady. Dnes od 18:30 hodin si to na zimním stadionu v Chrudimi tito dva soupeři rozdají o to, kdo ve finálové sérii vyzve k boji o Přeborníka Pardubického kraje Světlou nad Sázavou. Na poraženého pak čeká boj o třetí místo s HC Choceň.

Tipovat, kdo je před dnešním utkáním favoritem, je velmi těžká věc. Na stranu týmu svěřenců trenéra Fibigera se přiklání fakt, že zatím všechny čtyři odehrané zápasy vyhrál domácí celek v Chrudimi 6:2 a 5:2, v České Třebové zas 7:4 a 5:4 po prodloužení. Jenže třeba v základní části byla situace naprosto odlišná, oba týmy dokázaly zvítězit na ledě soupeře shodně 4:3. Tak teď babo suď!

Druhou stránkou jsou zkušenosti. Ty by měly být také na straně vítěze základní části, vždyť takoví pardálové, jakými jsou například Formánek, Langr, Králíček či Dvořák, již zažili za svůj hokejový život mraky podobných bitev. A když se k tomu přidá vynikající první útok, zaplněné ochozy vedené neúnavným bubnováním fanklubu a domácí prostředí celkově, mělo by to být pro Chrudimské velké plus. Jenže Českotřebovští zase mají ve svém středu několik individualit, které jsou sice mladé, ale otlučené vyššími žákovskými či juniorskými ligovými soutěžemi za Pardubice, navíc velmi dobře doplněné pár hokejisty za Žďáru nad Sázavou.

O celkovém vítězi proto bude rozhodovat řada maličkostí, což může být třeba i štěstí, výjimečný či naopak nevydařený výkon jednoho z gólmanů, četnost vylučování, možná i více sil a srdíčko, s jakým celky do zápasu nastoupí. Jak se oba trenéři shodli po nedělním čtvrtém zápase v České Třebové, páté utkání je prostě vabank, kdo s koho.

V každém případě se dá očekávat velká bitva jak na ledě, tak zřejmě i v ochozech, neboť podle dostupných informací se do Chrudimi chystá řada hostujících příznivců. Proto by se ti domácí rozhodně neměli nechat zahanbit a v hojném počtu vytvořit svým borcům tu nejlepší atmosféru, která je vybičuje k jedinečnému výkonu. Vždyť finále je tak blízko…

RADEK PECINA