Akce připomíná tradici pěstování brambor v regionu.

Zájemci se mohou na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. Od 10 do 15 hodin mohou návštěvníci v jednotlivých roubených chaloupkách ochutnávat jídla připravená podle tradičních lidových receptů. Třeba krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky, lepenici a další.

Dojde i na ochutnávku různých odrůd brambor od předních českých pěstitelů s možností následné objednávky. V prodeji bude brožurka s recepty na tradiční bramborové dobroty a v jednom z objektů si děti vyzkoušejí zhotovit hračky z brambor. Nebude chybět ani ohníček a pečené brambory.

Pokrmy z brambor bude nabízet i „Hospoda na vejměnku“ přímo v areálu muzea.

Od 13 hodin vystoupí dětský folklórní soubor Lubeňáček z Lubné u Poličky s „Bramborovým pásmem“.