Pokud o nějaké akci víte a nenašli jste ji v našem přehledu, neváhejte nám poslat pozvánku na chrudimsky@denik.cz nebo ji můžete připsat do komentáře k tomuto článku. Za všechny předem děkujeme.

Středa 3. prosince 

Třemošnice: Adventní zpívání s Kůrovci
Ve středu 3. prosince v 18:00 můžete zavítat do Městské galerie na předvánoční koncert skupiny Kůrovci z Běstviny. Přijďte se adventně naladit.

Čtvrtek 4. prosince

Bítovany: Odpoledne s Mikulášem a čertem v Bítovanech
Komise pro sport a práci s mládeží obce Bítovany společně s Mateřskou školou Bítovany zve děti a jejich rodiče na zábavné Odpoledne s Mikulášem a čertem ve čtvrtek 4.12.2014 v 16.30 do sálu Restaurace U Nováků. Můžete se těšit na pohádkové vystoupení Libora Štumpfa a trochu „čertování" všechny hodné děti dostanou od Mikuláše, čerta a anděla nadílku.

Kočí: Česká muzika s harmonikou
Ve čtvrtek 4. prosince vás všechny ve vesničce Kočí přivítá Česká muzika s harmonikou. Přijďte se pobavit s lidovými písničkami. Začátek v restauraci Bartoni je stanoven na 16 hodin. Na harmoniku bude hrát Irenka Švadlenková.

Seč: Mikulášská besídka
Mikulášská besídka se koná ve čtvrtek 4.12. od 16 hodin v kulturním domě v Seči

Pátek 5. prosince 

Mikulášská zábava v Bylanech
V pátek 5. prosince proběhne v místním KD Mikulášská zábava, jejíž hlavní hvězdou bude Komunál. Kdo ho nezná, je to rocková kapela z Chlumce nad Cidlinou, do jeho repertoáru patří především vlastní písničky, ale i několik málo převzatých věcí. Vznik kapely se datuje kolem roku 1989, kdy Luboš Suchánek, Láďa Heger a zpěvák Tomáš Pšenička založili skupinu a v této sestavě vydali první demo Ekzém z komunálního odpadu. Dáme slovo zakládajícímu členovi a dnešnímu leaderovi Lubošovi Suchánkovi: „V době, kdy jsme zakládali Komunál, jak nám dnes již fanouškové říkají, jsme neuměli pomalu na nic hrát. Chtěli jsme být jiní než skupiny okolo nás, něčím se odlišit, udělat něco, aby divák posluchač odcházel z našeho vystoupení zcela šokován.Byl jsem veliký příznivec americké zmalované maškary Alice Coopera, a tak padlo rozhodnutí, že pojmeme celé vystoupení jako hororové show". Což se chlapcům z Komunálu jistě povedlo. Skupina začíná používat rekvizity jakoby vypůjčené z kabinetu samotného dr.Frankensteina, a tak se na pódiu objevily kostry, rakev, muzikanti sami se často oblékají do bizarních kostýmů, jevištěm se plazí mlha… Nyní skupina pravidelně koncertuje na letních parketech i v různých sálech a sokolovnách, které mají větší kapacitu, jelikož fenomén Komunál se už dávno do klubu nevejde. Tentokrát ale v Bylanech nebude vystupovat sám, jako předskokani zahrají ještě skupiny Artery a Traktor.

Sobota 6. prosince

Zaječice: Mikulášská besída a předvánoční jarmark v Zaječicích
Přijďte oslavit začátek adventu k Zaječickému Hobby Marketu. Těšit se můžete na řadu soutěží o ceny, reprodukovanou i živou hudbu a stylové vánoční občerstvení. Chybět nebude ani čertovský rej. Součástí besídky bude i předvánoční jarmark, kde si budete moci zakoupit zdobené perníčky a domácí kravské sýry, ale i ručně vyráběné šperky či háčkované ozdoby na vánoční stromeček. Jedním z hostů bude i kytarové duo Lodi & Janek.

Nasavrky: Formani vystoupí v Nasavrkách
T.J. Sokol Nasavrky a národopisný soubor Formani vás srdečně zvou na vánoční koncert souboru Formani v sobotu 6. prosince od 17 hodin do nasavrcké sokolovny.

Prachovice: Teta to plete
Divadelní představení prachovických ochotníků s názvem Teta to plete začíná 6. prosince v 16 a 19 hodin v kulturním domě.

Vánoční trhy v Rabštejnské Lhotě
V sobotu 6. prosince od 9 do 15,30 hodin se na sále hostince U Drobílků uskuteční prodejní trhy tradičního vánoční zboží. Další program: od 12 hod zvěřinové hody, od 20 hodin koncert skupiny „Prokop, Andršt, Hrubý Trio" .

Svobodné Hamry: Tradiční domácí zabijačka v Hamrech
V Hamerské krčmě ve Svobodných Hamrech se v sobotu 6. prosince od 10.00 hodin koná tradiční domácí zabijačka s řezníkem a harmonikou s prodejem přes ulici. V neděli můžete přijít na zabíjačkové speciality.

Předvánoční koncert v Zaječicích
Obec Zaječice a Osvětová beseda Zaječice chystají předvánoční koncert. Účinkuje Pěvecký sbor Poslední šance, kapela HB pod vedením Ivana Šmejdy a dětský pěvecký sbor Zvoneček. Koncert začíná v Kulturním domě Zaječice v sobotu 6. prosince v 17 hodin, vstupné je dobrovolné.

Ronov: 3. Mikulášsko - čertovská plavba
V sobotu 6. prosince od 13:00 začíná 3. Mikulášsko čertovská plavba. Sraz na mostě Betoňáku, plavba zámeckým parkem ve Žlebech, nutný kostým.

Žleby: Adventní prohlídky zámku
Ve dnech 6. a 7. prosince od 09:00 do 16:00 se pro návštěvníky mimořádně otevírá Žlebský zámek v tomto předvánočním čase a zve na prohlídku s kouzelným nádechem Vánoc, oživenou a zprovozněnou zámeckou kuchyní i se skoro zapomenutými zvyky a obyčeji.

Žumberecká zabijačka
Obecní úřad Žumberk chystá 6. prosince v kulturním domě vepřové hody a adventní jarmark.

Slatiňany: Mikulášská diskotéka v Bonetu
Motorest Bonet připravuje 6. prosince od 15 hodin mikulášskou diskotéku pro čertíky a andílky s mikulášskou nadílkou. A čertovskou diskotéku pro dospělé od 20 hod.

Vánoce na Veselém Kopci
Výstava ve všech roubených objektech přibližující oslavu svátků zimního cyklu začíná 6. prosince Mikulášskou obchůzkou s nadílkou a staročeskou zabíjačkou, 7. prosince jsou na programu lidové vánoční hry O ráji a O Ježíškovi v podání studentů Gymnázia K. V. Raise Hlinsko a zpívání koled s FS Baldrián z Pardubic.

Neděle 7. prosince

Žleby: Adventní prohlídky zámku
Ve dnech 6. a 7. prosince od 09:00 do 16:00 se pro návštěvníky mimořádně otevírá Žlebský zámek v tomto předvánočním čase a zve na prohlídku s kouzelným nádechem Vánoc, oživenou a zprovozněnou zámeckou kuchyní i se skoro zapomenutými zvyky a obyčeji.

Pardubická šestka v Chrasti
Tradiční koncert Pardubické šestky se zpěvem Lenky Čejkové se uskuteční v neděli 7. prosince od 15 hodin ve vyhřáté kapli chrasteckého zámku. Místenkové vstupné v předprodeji v Městském muzeu Chrast (po-pá 7:30 15:30) na osobu za 70 Kč (před koncertem za 90 Kč).

Chrastecká korunka
V neděli 7. prosinec se ve zdejší sokolovně uskuteční Chrastecká korunka 2014. Letos vás čeká 10 souborů, což znamená 261 vystoupení a téměř 250 soutěžících.

Vánoce na Veselém Kopci
Výstava ve všech roubených objektech přibližující oslavu svátků zimního cyklu začíná 6. prosince Mikulášskou obchůzkou s nadílkou a staročeskou zabíjačkou, 7. prosince jsou na programu lidové vánoční hry O ráji a O Ježíškovi v podání studentů Gymnázia K. V. Raise Hlinsko a zpívání koled s FS Baldrián z Pardubic.

Žumberk: Adventní koncert dětského pěveckého sboru
Ve zdejším kostele Všech svatých se v neděli v 15 hodin uskuteční adventní koncert Pardubického dětského sboru Iuventus Cantans pod vedením sbormistra Zdeňka Kudrnky.

Pondělí 8. prosince

Hlinsko: Lovení Karlíka
Každý den kolem sebe vidíme všudypřítomné příklady nevázanosti, Škeble Lanškroun naopak předvede příběh o dodržení pravidel. Hlavní hrdina Karlík je zcela posedlý svou loveckou vášní, ale vychování, vidina dobře placeného místa a možná trochu i zbabělost mu nedovolí překročit hranici tam, odkud by už nebylo cesty zpět. V tomto smyslu se Karlík podobá mnohým z nás, kteří se nakonec místo lovců staneme sami kořistí a dáme přednost konvencím a jistotám, abychom si případná dobrodružství nechali jen zdát. To není v době internetu nijak těžké, ale Karlík tyhle vymoženosti nemá, a tak si musí najít jiný, svůj vlastní způsob jak zůstat sám a nezbláznit se.
Divadelní představení bude k vidění v Multifunkčním centru 8. prosince od 18:00.

Úterý 9. prosince

Třemošnice: Zdobení perníčků
Přijďte se 9. prosince od 14:00 adventně naladit a vyzkoušet si zdobení perníčků v Cukrárně a Kavárně Třemošnice

Chrudim: S Ivou Pekárkovou 
o Nigérii
Poslední přednáška spojená s autorským čtením a autogramiádou se koná netradičně v úterý 9. prosince od 18:00 ve Vodních zdrojích Chrudim. Spisovatelka žijící ve Velké Británii poznává Nigérii díky svému nigérijskému příteli a jeho rozvětvené rodině. Kromě svých zážitků z Nigérie představí své knížky, především poslední jmenující se Beton. Těšit se můžeme na autorské čtení i autogramiádu.

Nasavrky: Vánoční posezení
09.12.2014 14:00
Seniorklub zve 9. prosince od 14:00 k poslednímu letošnímu setkání v Kavárničce v Domě s pečovatelskou službou.

Skuteč: Prodejní výstava záložek do knih
Vernisáž výstavy se uskuteční 9. 12. 2014 v 15 hodin ve školní čajovně (budova internátu školy) Gymnázia Suverénního řádu maltézských rytířů ve Skutči. Žáci gymnázia si pro návštěvníky připravili krátký zahajovací program, při němž budou vyhlášeni vítězové soutěže o nejzajímavější záložku, proto neváhejte a přijďte se potěšit nejen krásnými záložkami. Vystavené záložky si budete moci zakoupit hned po zahájení výstavy a prodej potrvá až do 12. 12.

Středa 10. prosince

Hlinsko: O princezně, Luciášovi a makových buchtách
Agentura HP Praha vádí pohádku, která nás zavede za princeznou, která by se ráda vdávala a za čertem Luciášem. Uvidíme, co se všechno stane, když se spolu setkají. Zvítězí peklo nebo láska? Veselá pohádka s písničkami v sobě ukrývá ponaučení o tom, že i malý čin a laskavá mysl, spolu s vírou v kouzelné proměny, umí dělat opravdové zázraky. 
Multifunkční centrum, 10.12. od 17:00

Heřmanův Městec: Česko zpívá koledy
10.12.2014 18:00, Kostel sv. Bartoloměje, apoštola
Vystoupí pěvecký sbor Vlastislav, Písnička Heřmanův Městec a Klíčenky z Chrudimi.

Skuteč: Poslán jest od Boha anděl
Adventní instrumentální koncert proběhne 10.12. od 19:00 v Městském muzeu ve Skutči,  tentokrát v podání Jitky Baštové (akordeon) a Jindřicha Macka (loutna). Uslyšíte skladby od autorů: G. F. Händel, G. Zamboni, Matti Murto, L. Bernáth, F. Angelis a A. Piazzolla.

Heřmanův Městec: Andělé všedního dne (Bio seniorů)
10.12. od 17:00, Kino Mír
Našimi hrdiny jsou lidé, kteří si nechávají život prokluzovat mezi prsty. Neměli by. Pro některé z nich to totiž dneska večer skončí. A proto se v jejich blízkosti objevili andělé. Jejich podoba a názory vás asi zaskočí. Ono je to vzájemné. Lidskému oku neviditelní strážci našich osudů bývají zase pro změnu překvapeni překážkami, které sobě a jim dobrovolně stavíme do cesty. Podle mimořádného románu Michala Viewegha Andělé všedního dne natočila režisérka Alice Nellis originální příběh, v němž pomyslné andělské perutě nosí Marián Labuda, Vojtěch Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský. Tihle čtyři se snaží provést své lidské svěřence jejich nejtěžším dnem. Učitel autoškoly Karel (Bolek Polívka) se souží v citově prázdném manželství s Marií (Zuzana Bydžovská), které si kompenzuje sny o své studentce Ester (Klára Melíšková). Ta však právě pohřbila manžela a zatím není připravená na nové vztahové dobrodružství. Zdeněk (Václav Neužil) se chce dneska večer zabít, protože mu jeho kamarád Filip (Ondřej Sokol) přebral ženu. Těžce to nenese jen on, ale i jeho esotericky založená matka (Zuzana Kronerová), která se kvůli tomu navíc rozhádala se svou nejlepší kamarádkou, výše uvedenou Marií, protože Filip je její syn. Tenhle složitý vztahový propletenec rozetne osud už za pár hodin. Přestože andělé mají být nestrannými pozorovateli, nedá jim to, aby se alespoň částečně nepokusili situaci zachránit.

Chrudim: Vánoční trhy na Resselově náměstí
Prodej vánočního zboží od 09:00 do 12:00 hodin

Čtvrtek 11. prosince

Chrudim: České barokní vánoce
Koncert pořádaný  v „Roce české hudby" připomene specifickou vánoční tvorbu českého baroka, vztahující se k celému vánočnímu období, jak bylo ve své době chápáno – tedy „Od půlnoční do Hromnic". V programu zazní hudba B. M. Černohorského (1684–1742), F. I. Tůmy (1704–1774), Š. Brixiho (1693–1735),J. C. Vodňanského, J. F. N. Segera (1716–1782) aj. Koncert vyvrcholí pásmem českých a moravských barokních koled. Účinkují: Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice, sólisté, instrumentální soubor, dirigent Tomáš Židek. Koná se 11.prosince od 19:00 v Bio baroko v Muzeu barokních soch.

Slatiňany: 122. Laskavý večer
Město Slatiňany a Zdeněk Jirásek Vás srdečně zvou 11. prosince od 19:00 na již 122. Laskavý večer do Společenského domu Slatiňany. Tentokrát se můžete těšit na Přemysla Ruta a Markétu Potužákovou a jejich vánočně laděný pořad Koledujeme si.

Pátek 12. prosince 

Heřmanův Městec: Vypouštění balónků s přáním pro Ježíška
Začátek 12.12. ve 14:30. V 15.15 hod. Vypustí všichni své balónky nejen u nás, ale i v mnoha dalších obcích a městech České republiky.

Třemošnice: Vypouštění balónků
Celorepubliková akce pro děti začíná v Třemošnici  12.12. ve 14:45. Děti v celé republice si naráz vypustí balónky s přáníčkem Ježíškovi.

Chrudim: Vánoční trhy na Resselově náměstí
Prodej vánočního zboží od 09:00 do 12:00 hodin.

Skuteč: Vánoční výstava
Základní škola Smetanova Skuteč pořádá 12. prosince od 13:00 do 18:00 hodin Vánoční výstavu. 

Slatiňany: Vánoční jarmark v DSS Slatiňany
12.12.2014 15:00 - 12.12.2014 18:00
Domov sociálních služeb Slatiňany Vás zve na tradiční Vánoční jarmark dne 12. prosince od 15:00 do 18:00 hodin. Těšit se můžete na doprovodný hudební a taneční program.

Sobota 13. prosince

Chrudim: Loutkové představení Betlém
Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi řipravilo na 13.12 od 15:00 loutkové představení. V příběhu vás zveme do dalekého Betléma, kde ve chlívku v jesličkách leží Ježíšek a okolo něj ti kteří ho mají rádi. Velká sláva to byla, Andělé pěli písně, dokonce i králové jej navštívili. Ale jednomu králi se narození Ježíška nelíbí …

Chrudim: Vánoční trhy na Resselově náměstí
Prodej vánočního zboží od 09:00 do 12:00 hodin

Slatiňany: Vánoční jarmark na Státním zámku Slatiňany
Město Slatiňany a Státní zámek Slatiňany Vás srdečně zvou 13. prosince 10:00 do 17:00 do prostor nádvoří zámku na vánoční jarmark. Kromě možnosti zakoupení drobných dárků se můžete těšit na speciální prohlídky vánočně ozdobeného zámku, ochutnat dobroty z otevřené zámecké kuchyně a ti nejmenší se mohou těšit třeba na loutkové divadlo, nebo ukázku práce s dravci. Těšíme se na Vás!

Luže: Vánoční výstava na hradě Košumberku
Hrad Košumberk bude otevřen i přes adventní čas. Od 29. listopadu do 21. prosince bude na hradě Košumberk probíhat vánoční výstava, vždy o víkendu od 10:00  do 17:00.

Holetín: Vánoční koncert
Srdečně Vás zveme na tradiční Vánoční koncert do holetínského Kulturního centra, který se uskuteční  v sobotu 13.12. 2014 v 15 hod. Vystoupí smíšený pěvecký sbor MALIKCHOR z Chrudimska.

Neděle 14. prosince

Chrudim: Princezna se zlatou hvězdou
Klasická pohádka s písničkami na motivy Boženy Němcové bude k vidění v Divadle Karla Pippicha v neděli 14. prosince od 15:00 . Děj nás zavede do království krále Dobroslava, jehož jediná dcera princezna Lada právě slaví osmnácté narozeniny. Ty zkazí návštěva obhroublého krále Kazisvěta, který vládne v sousední zemi a nutí Ladu, aby se stala jeho ženou. Lada musí před zlým Kazisvětem z otcovského království uprchnout a hledat štěstí daleko od domova. Při tom se jí zjeví zemřelá matka a dá jí radu, aby se přestrojila za chudé děvče v myším kožíšku. Když Lada v myším kožíšku doputuje do zámku sympatického prince Radovana, pracuje tam v zámecké kuchyni. Potají se vloudí na princův ples a prince okouzlí. Svou totožnost ale skrývá až do okamžiku, kdy Kazisvět na Radovana zaútočí a Radovan pochopí, že neznámá princezna do níž se zamiloval na plese je jeho vlastní kuchtička a svatbě už nic nebrání. Uvádí Divadelní společnost Julie Jurišové.

Heřmanův Městec: Vánoční koncert
Dne 14.12. od 16:30 vystoupí v místní sokolovně pěvecký sbor Vlastislav.

Třemošnice: Vánoční poštovní anděl na hradě Lichnice
Výprava na Lichnici za vánočním andělem, 14.12 od 14:00 hodin. Přiletí anděl s překvapením pro každého, těšit se můžete i na koledy, čaj, ap…

Luže: Vánoční výstava na hradě Košumberku
Hrad Košumberk bude otevřen i přes adventní čas. Od 29. listopadu do 21. prosince bude na hradě Košumberk probíhat vánoční výstava, vždy o víkendu od 10:00 do 17:00.

Lukavice: Zpívání u obecního úřadu v Lukavici
Dramatický soubor Lukavánek, ZŠ a MŠ Lukavice ve spolupráci s OÚ Lukavice vás srdečně zvou v pondělí 15.12. od 17:00 hodin na vánoční program „Narodil se Ježíšek". Pojďte si zazpívat k obecnímu úřadu známé koledy a navodit krásnou vánoční atmosféru.

Chrudim: Žákovský koncert v Husově sboru
Pěvecké sdružení Malikchor a ZUŠ Luže zve na žákovský koncert v pondělí 15. prosince v 17 hodin do Husova sboru v Chrudimi.

Úterý 16. prosince

Chrudim: Bernard Slade - Vzpomínky zůstanou
Milostný příběh i strhující rodinné drama, uvádí 16. prosince od  19:00 Divadlo Karla Pippicha. Hrají Zlata Adamovská a Lucie Štěpánková/Jana Stryková jako matka a dcera. Petr Štěpánek a Vilém Udatný/Pavel Kikinčuk v mužských rolích jímavého příběhu.

Zaječice: Dny otevřených dveří 
Přijměte srdečné pozvání na Dny otevřených dveří ve dnech 16. 12. 19. 12. od 13:00 do 17:00 hodin v Základní škole v Zaječicích. Součástí prohlídky vánočně vyzdobených prostor školy je také výstava výrobků a prací žáků.

Skuteč: Zpívání pod vánočním stromem
Tradiční zpívání pod vánočním stromem nebude chybět ani letos. Pod širým nebem zazpívá 16. prosince od 16:00 dětský pěvecký sbor Cantando a PS Rubeš.

Hlinsko: Kvintetky
Koncert vokálního uskupení Kvintetky a sboru ZŠ Ležáků pod vedením paní učitelky Dany Chaloupkové hostí 16. prosince od 18:00 hlinecká Orlovna.

Skuteč: Vánoční koncert PS Rubeš
V koncertu s pásmem vánočních písní a koled vystoupí 16. prosince od 18:00 DPS Cantando a pěvecký sbor Rubeš. Dále se představí i dechový orchestr ZUŠ Skuteč.

Středa 17. prosince

Luže: Vánoční koncert učitelů
Základní umělecká škola Luže všechny srdečně zve 17. prosince od 17:00 na Vánoční koncert učitelů. Vánoční písně a koledy v podání učitelů ZUŠ zazní v místní sokolovně.

Čtvrtek 18. prosince

Chrudim: Vánoční jarmark 
Vánoční jarmark, který pořádá Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim, se koná ve čtvrtek 18. prosince od 8:00 do 17:00 a je součástí Dne otevřených dveří. Můžete se těšit na prohlídku školy, spojenou s výstavou a možným prodejem výrobků zdejších žáků.

Kočí: Česká muzika s harmonikou

Česká muzika s harmonikou vás všechny srdečně zve na závěrečné vystoupení roku 2014 do restaurace Bartoni. Přijďte oslavit závěr roku, zejména ti, pro které byl rok 2014 úspěšný. K tanci i poslechu budou hrát 18. prosince od 16 hodin. Pořadatelé mají tajné přání překonat rekord 78 platících z minulé zábavy. Těší se na vás a přejí si společně s vámi, jejich příznivci, do roku 2015 vše nejlepší. Hlavně nechť se česká, moravská a slovenská lidová písnička pořád líbí.

Skuteč: Vánoční pohádka
Divadlo Mrak uvede 18.12. od 09:00 pro děti MŠ a prvních tříd ZŠ představení nazvané Vánoční pohádka. Představení připomene vánoční zvyky a obyčeje, zazní i koledy.

Chrudim: John Patrick: Pohleď a budeš udiven
Duchařská komedie, ve které se střetává náš svět se světem zemřelých - aneb varování pro všechny, kteří se těší, že je po smrti čeká klidný život… Langmajer, Málková, Křiváček, Hudečková,… Představení se odehraje 18. prosince v 19:00 v Divadle Karla Pippicha.

Chrudim: Famácká vánoční nadílka
Tradiční klubová akce, kterou pro všechny cinefily na Chrudimsku začínají Vánoce, se koná 18. prosince, začátek je ve 20:00. V Městském kině Chrudim uvidíte to nejzajímavější ze současné tvorby studentů pražské FAMU. Filmy slovem i gestikulací opět uvede a pohodovým večerem vás provede režisér Tomáš Pavlíček. Těšit se můžete na snímky dokumentární, animované, hrané i všemožně kombinované. V lahůdce Tonda a bacil se hraný film prolne do animovaného, ve Smyčce se rande zvrtne v napínavý zážitek a barevná etuda Krásná neznámá odhalí nečekanou krásu projížďky na mopedu. Dárků ovšem bude víc a o překvapení nebude nouze!

Hlinsko: Pohádkování - Už chumelí, už sněží
městská knihovna Hlinsko zve 18.prosince od 10:00 na Pohádkování. Tři prosincové čtvrtky si budeme číst veselé příběhy z knihy M. Kratochvíla: Už chumelí, už sněží.

Chrudim: Setkání s fotografem Rudolfem Vařejkou
Kdo by hledal v hektickém adventním čase trochu nevánoční zábavy, může ve čtvrtek zavítat do Regionálního muzeum v Chrudimi, kde se od pěti hodin odpoledne uskuteční setkání s fotografem Rudolfem Vařejkou, jehož výstava fotografií Ruda mezi ptáky pomalu končí. „Přijďte si odpočinout od vánočního shonu a popovídat si s fotografem divoké přírody a zvláště ptáků o námětech, čekání a i těch ostatních věcech, které s fotografováním souvisí," zve ředitelka Martina Vítková.

Pátek 19. prosince

Třemošnice: Vánoční zpívání se Čtyřlístkem
Přijďte si 19.12.2014 od 15:00 zazpívat koledy, zkusit vánoční zvyky a chvíli posedět v příjemném prostředí Cukrárny a Kavárny Třemošnice

Hlinsko: Vánoční posezení pro maminky
Necháme se rozmazlovat od manikérky, kosmetičky, příjemně se naladíme na blížící se Vánoce.
Pořádá Mateřské centrum Hlinečánek 19.prosince v 18:00.

Chrudim: Vánoční trhy na Resselově náměstí
Prodej vánočního zboží od 09:00 do 12:00 hodin.

Sobota 20. prosince

Slatiňany: Kouzlo zpěvů vánočních ve Slatiňanech
Město Slatiňany Vás srdečně zve 20. prosince od 16:00 na vánoční koncert "Kouzlo zpěvů vánočních". Předvánoční čas zpříjemní umělecká skupina Promusica v obřadní síni Městského úřadu Slatiňany.

Slatiňany: Vánoční koncert Formani
Národopisný soubor Formani a T. J. Sokol Slatiňany Vás srdečně zvou  20. prosince od 17:30 do místní sokolovny na tradiční Vánoční koncert pro celou rodinu. Vystoupí Národopisní soubor Formani, dětský folklórní soubor Sejkorky a chlapecký sbor Bonifantes.

Chrudim: Trochu výroční - Kohoutek slaví 30 let
Národopisný soubor Kohoutek letos slaví svoje třicetiny. V posledních letech Kohoutek ještě více zapracoval na osobité tváři a nezaměnitelnosti, vedle kvalitního klasického folklóru se nebojí ani scénických a divadelních přesahů. Narozeninová oslava proběhne na výročním koncertu 20. prosince od 18:00 v Divadle Karla Pippicha, kde soubor představí svůj repertoár budovaný posledních pět let. Dorazí i tři gratulanti: folková skupina Trdlo z Pardubic, muzika souboru Kvítek z Hradce Králové a bratři Hradečtí z Domažlic. Přijďte to s námi oslavit!

Luže: Vánoční výstava na hradě Košumberku
Hrad Košumberk bude otevřen i přes adventní čas. Od 29. listopadu do 21. prosince bude na hradě Košumberk probíhat vánoční výstava, vždy o víkendu od 10:00 do 17:00.

Neděle 21. prosince

Heřmanův Městec: Andělská pohádka na dobrou noc
Andělskou pohádku na dobrou noc zahrají v neděli 21. prosince od 14:00 děti a mládež z Farního sboru Českobratrské církve evangelické.

Luže: Vánoční výstava na hradě Košumberku
Hrad Košumberk bude otevřen i přes adventní čas. Od 29. listopadu do 21. prosince bude na hradě Košumberk probíhat vánoční výstava, vždy o víkendu od 10:00 do 17:00.

Chrudim: Dívčí válka
Divadlo Karla Pippicha uvede 21. prosince od 19:00 již 133. repríza nestárnoucí divadelní komedie podle F.R. Čecha Dívčí válka, která nabízí jiný úhel pohledu na události raných českých dějin, známých nám všem ze Starých pověstí českých. Co vlastně stálo za vzbouřením žen? Jaké byly doopravdy požadavky obou znepřátelených pohlaví? A kdo to nakonec skutečně vyhrál?

Luže: Zpívání pod vánočním stromem
Skauti a skautky ze střediska Tangram Luže pořádají tradiční ZPÍVÁNÍ POD VÁNOČNÍM STROMEM. Již 25 ročním se uskuteční v neděli 21. prosince 2014 v 17:00 hodin na náměstí Josefa Koukala v Luži. Tradičně se bude moci odnést i betlémské světlo do Vašich domovů.

Středa 24. prosince, Štedrý den

Hlinsko: Vánoční setkání na Drachtince
Domov seniorů Drachtinka pořádá 24.12. od 12:00 Vánoční setkání seniorů. Během necelé hodiny si, tak jako v minulých letech, připomeneme vánoční příběh o narození Ježíše, můžete si poslechnout nebo zazpívat vánoční písně. Zveme ty, kteří nechtějí být na Štědrý den sami, zveme také ty, kteří vědí, že Vánoce jsou víc než svátek rodinného štěstí. Svou přítomností můžete obdarovat druhé i sebe.

Slatiňany:  306. Malá cena Monaka
Tradiční štědrodenní Malá cena Monaka se koná 24.12. od 10:00. Start u výletní restaurace Monako na Podhůře. Akce Klubu rekreačních běžců jsou pořádány za finanční podpory měst Chrudim a Slatiňany.

Čtvrtek 25. prosince, Boží hod vánoční

Hlinsko: Živý Betlém
Živé hrané pásmo věcného příběhu. Betlém ožije za účasti hlineckých dětí a mládeže na zdejším sídlišti 25.12. ve 14:00. Pořádá Centrum Jana XXIII.

Třemošnice:  Poslední leč
Myslivecké sdružení Ronov nad Doubravou vás zve 25.12 od 20:00 do kulturního domu v Třemošnici na myslivecký bál s bohatou tombolou.

Pátek 26. prosince, svatý Štěpán

Kraskovský bál 
Pořádá 26. 12. 2014 Zájezdní hostinec Na Rychtě, Kraskov.

Ronov nad Doubravou: Expedice Krkaňka
Expedice Krkaňka se koná 26. 12. 2014 začátek od 10:00, začátek u klubovny skautů v Ronově nad Doubravou. Trasa: Ronov, Mladotice, Třemošnice, Lichnice, Lovětín, Rudov, Krkaňka, Žlebské Chvalovice, Ronov - 15 km.