Na architektonické podobě trojlodní barokní baziliky se podílel i Jan Blažej Santini-Aichel. Půvabný a rozsáhlý prostor může veřejnost navštívit v neděli 10. dubna, kdy zde proběhne jeden z koncertů 13. ročníku festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč.

„V dramaturgii festivalu má své místo koncert v provedení regionálních těles a umělců. Právě v chrasteckém kostele pravidelně vystupuje Chrudimská komorní filharmonie a pěvecké sbory Rubeš Skuteč a Slavoj Chrudim. Letos zde, společně se čtyřmi sólisty, uvedou dvě významná díla L. v. Beethovena," uvedla k nedělnímu koncertu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.

Festivalové koncerty se v Chrasti konají od roku 2011 a těší se čím dál většímu zájmu. Druhou dubnovou neděli se publikum z blízkého i vzdálenějšího okolí může těšit nejprve na Beethovenovu Fantazii c moll v provedení pro klavír a sbor a poté na slavnou Mši c dur, kterou charakterizují promyšlenost, lyričnost, vroucí prosby i nádherná sóla střídaná mohutnými sbory. Jako sólisté se představí Helena Hozová, Radka Rubešová, Aleš Nehněvajsa a Jakub Hrubý. (mvú