Kdo vystoupá do nejvyššího patra, otevře se mu pohled na osm metrů široké plátno, na němž chrudimský malíř a rytec Jan Kokeš ztvárnil výjev z české historie Krok a jeho dcery Kaša, Teta, Libuša. Stalo se tak před rokem 1954, což tuto oponu činí straší, než základní kámen Národního divadla. Co leží v muzeu, ji rozbalenou kromě dvou pracovníků v roce 2011 nikdo neviděl.

Opona zde leží na dřevěném stole, neboť je tak velká, že ji nebylo možné zavěsit ke stropu. Aby se kolem ní mohlo chodit, její horní část musí být částečně srolovaná.

Navzdory její historické důležitosti, k ní nebyl osud právě milostiv. První chrudimská opona shořela v roce 1850 a Kokešovo dílo ji před rokem 1854 nahradilo. V místním divadle sloužilo až do 90. let 19. století , než ji vystřídala novější, secesní opona, která však také lehla popelem.

„Nemáme přesný doklad, kdy se opona do muzea dostala. Po její historii budeme pátrat, ale předpokládáme, že to bylo v 90. letech 19. století. Zapsaná do muzejních fondů však byla až v roce 2001. Je poměrně složité vyřešit problém, co s ní, a proto nebyla tak dlouho zapsaná. Teprve 21. století a požadavek na formality dohnal muzeum k jejímu zapsání," vysvětluje ředitelka muzea Martina Vítková.

Ačkoliv je opona vpravdě obrovský kus plátna, podle ředitelky byla srolovaná do velmi tenké, byť osm metrů dlouhé role. Jejím základem však byl dřevěný hranol, kvůli kterému je nyní plátno zkrabacené, jak si hrany pamatuje.

„To byla chyba. Hranol jsme nahradili kobercovou dutinou. I když by toto plátno potřebovalo mnohem větší válec, už tohle je pokrok," poznamenává ředitelka.

Sbírka na záchranu

Opona vskutku za dlouhá léta v muzejních depozitářích utrpěla své. Regionální muzeum v Chrudimi proto připravuje veřejnou sbírku na její opravu. Odhad nákladů z roku 2008 počítá s částkou 750 000 korun, ale podle ředitelky Vítkové bude částka nižší, patrně pouze půl milionu.

„Máme účet i potvrzení o bezdlužnosti muzea. Počítáme, že sbírka začne zhruba za měsíc, až vyřídíme všechny formality. Po městě i v muzeu budou kasičky a lidé budou moci přispívat i posláním peníze na účet," doplňuje Martina Vítková.

Krom peněz lze pomoci i nabídnutím vhodných prostor, kde by rozvinutá opona mohla ležet, až na ní budou pracovat restaurátoři. Pronájem velkých prostor totiž opravy značně prodražuje. Vhodná by byla třeba tělocvična v době letních prázdnin.