Zahájení se uskuteční v Centru Jana XXIII. na sídlišti již tuto neděli od 14 hodin. Obě výtvarnice vyrůstaly v místní ZUŠ. V současné době jsou studentkami vysoké školy s uměleckým zaměřením a mají za sebou i své první výtvarné úspěchy. Pracují s tématem přírody, každá svým osobitým pohledem. „Tak, jako v každém z minulých ročníků festivalu, bude součástí vernisáže i výtvarná dílna pro děti. Proto srdečně zveme v hojném počtu i děti. Vše, co si vyrobí, odnesou si pro radost do svého domova," řekla organizátorka festivalu Lída Pavlišová.

Pro druhou část festivalu je připraven koncert předních českých kvartet GRAFFOVA a MATYSOVA kvarteta z Brna, nazvaný „Píseň bratra slunce setkání se sv. Františkem z Assisi". Už z názvu koncertu vyplývá, jak silné duchovní téma tento koncert s recitací v sobě nese. Duchovní texty sv. Františka z Assisi a legendy z jeho života v průběhu koncertu bude recitovat člen činohry ND v Brně Vladimír Krátký. V programu zazní i díla skladatelů Schulze, Richtera a Bartholdyho. Koncert se bude konat 21. září v 16 hodin v kostele Narození P. Marie v Hlinsku.

Ve třetí závěrečné části festivalu vystoupí stálice na českém folkovém nebi, skupina SPIRITUÁL KVINTET, která posluchačům hraje úspěšně svoji již pětapadesátou sezonu. „V Hlinsku je přivítáme v neděli 26. října v 15 hodin, opět v kostele Narození Panny Marie. V programu zazní mnoho známých skladeb z jejich bohatého repertoáru. Bezesporu opět půjde o jedinečný zážitek, který si určitě nenechte ujít. V rámci tohoto koncertu vystoupí žáci pěveckého souboru ZUŠ z Hlinska. Pro mladé zpěváky to bude opět ojedinělá možnost setkat se přímo s umělci na pódiu i v zákulisí," dodala Lída Pavlišová s tím, že vstupenky na oba koncerty jsou již v předprodeji. Aktuální informace lze získat na www.festival.euweb.cz. (lp)