Zatímco ve velkých květináčích na náměstí smutně usychalo jehličí, náměstí hrálo všemi barvami, aby tak připomnělo přicházející jaro. Počasí jakoby se rozhodlo podpořit trh, což si pochvalovali prodejci i kupující.

Mohlo by být delší

Patrně nejvíc šly na dračku květiny. U stánku paní Radmily Kubátové bylo neustále plno a jak květiny, tak zelenina mizely takřka neustále. Z trhu se vracel jen málokdo, do by v ruce netřímal nějakou čerstvě pořízenou rostlinu.

„Hlavně děti jsou spokojené, ale koupila jsem si i něco malého pro sebe," říká Jitka Borisová ze severní Moravy toho času v Chrudimi na návštěvě. Nejen návštěvníci, ale i prodejci se na Jarní jarmark sjeli ze širokého okolí. Například z Vysočiny dorazil výrobce originálních šperků Jaroslav Jan Mareček.

„Nám se tady líbí, jsme spokojení. Začali jsme sem jezdit na Vánoce a zjišťujeme, že tu máte výrazně méně srážek než u nás, je to bezva. Jedna paní mi tu říkala, že máte vychýlené věže kostela, to bychom mohli v budoucnu použít do obrazů," dodává výtvarník.

Po jedenácté hodině se náměstí začalo vyprazdňovat, neboť trh s úderem poledního končil. „Mohlo by to trvat déle, klidně do čtyř," uzavírá Marcela Trpkošová z Chrudimi.

LUKÁŠ VANÍČEK