PÁTEK 3. ŘÍJNA

Hlinsko: Tady neziskovky vítejte!
V pátek 3. října jste od 9.00 hodin srdečně zváni do budovy bývalé MŠ Lidického (u kostela) v Hlinsku na prezentaci neziskových organizací Mikroregionu Hlinecko. Od 14 hodin se uskuteční beseda s hostem těšit se můžete na herečku Zdeňku Žádníkovou.

Výstava hub ve Slatiňanech
Město Slatiňany ve spolupráci se Správou CHKO Železné hory srdečně zvou všechny občany na výstavu hub 3.- 4. října od 9:00 do 18:00 hodin ve Společenském domě v Tyršově ulici.

Chrudim: Motýli denní i noční
V pátek 3. října v 18 hodin se koná ve Vodních zdrojích Chrudim přednáška Davida Breitera věnovaná motýlům, která bude doplněna i fotografiemi. Během ní se dozvíte něco ze života motýlů, seznámíte se s běžnými a vzácnějšími druhy a také proč jsou některé druhy motýlů ohrožené. Pokud bude přát počasí, po skončení přednášky se přesunete do parku Střelnice, kde si budete moci prohlédnout noční motýli na vlastní oči, díky lákání na světlo. Noční lákání se bude konat jen za dobrého, teplého počasí bez deště. Pokud nebudou vhodné podmínky, uskuteční se noční svícení v náhradním termínu na jaře 2015. Akce je zdarma díky finanční podpoře Pardubického kraje. Další informace na 723 004 397 nebo gutzer@centrum.cz

SOBOTA 4. ŘÍJNA

Veselý Kopec zaplní vůně bramborových dobrot
V sobotu se na Veselém Kopci u Hlinska bude konat program s názvem Bramborová sobota. Program připomíná tradici pěstování brambor na Českomoravské vrchovině. Muzeum ho připravuje ve spolupráci s Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě, díky tomu se mohou všichni zájemci na Veselém Kopci dozvědět spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění i použití brambor. „Od 10 do 15 hodin mohou návštěvníci v roubených chaloupkách ochutnat bramborová jídla připravená podle lidových receptů, např. krupičník, placky, šišky, lepenici, patro a další. Navíc bude možné okusit různé odrůdy brambor od dvou předních českých pěstitelů a přesvědčit se o tom, jaký je mezi bramborami rozdíl," dodává ředitelka SLS Vysočina Ilona Vojancová. Přímo na místě si můžete brambory koupit či objednat. Pro šikovné děti a jejich rodiče bude připravena malá dílna, v níž si budou moci zhotovit hračku z brambor tak, jak to dělaly děti v minulosti. Nebude chybět ohníček z bramborové nati, pečené brambory ani další lákadla.

Drakiáda v Nasavrkách
Fotbalový klub Nasavrky pořádá v sobotu 4.10. od 14:00 hodin drakiádu (na fotbalovém hřišti). Soutěžit se bude o nejhezčího draka a o nejvýše létajícího draka (při příznivém počasí budou připraveny další soutěže). Bohaté občerstvení zajištěno.

Luže: Koně v Luži 2014
Pořadatelé zvou všechny příznivce a amatérské jezdce na Hobby závody do Luže, které se konají tuto sobotu 4. října. od 9:00 na louce zvané Hadinec (směr Luže Doly). Občerstvení je zajištěno.

Slatiňany: Výstava hub ve Slatiňanech
Město Slatiňany ve spolupráci se Správou CHKO Železné hory srdečně zvou všechny občany na výstavu hub 3.- 4. října od 9:00 do 18:00 hodin ve Společenském domě v Tyršově ulici.

Morašice: O pohár starosty
Soutěž O pohár starosty obce Morašice, která je zařazena do ligy okresu Chrudim, začíná v sobotu 4. října v 9 hodin na velkém hřišti. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích muži a ženy. K chuti budou nejen tradiční bramboráky, ale bohatá nabídka z udírny a grilu.

Nasavrky: Keltské herní odpoledne
Přijďte si užít odpoledne plné řemesel, her a pouštění draků v keltském archeoskanzenu v sobotu 4. října od 13:00 do 17:00 hodin. Nezapomeňte vzít s sebou na výlet také vaše draky! Těší se na vás členové spolku Boii .

Svobodné Hamry: Speciality z brambor
V sobotu 4. října můžete zavítat do Hamerské krčmy na speciality z brambor.

Chrudim: Bleší trh
Letos zřejmě poslední bleší trh bude probíhat v sobotu 4. října od 9 dp 12 hodin v leťáku. V případě deště se akce nekoná.

NEDĚLE 5. ŘÍJNA

Krouna: Jáhenské svěcení
Římskokatolická farnost Krouna vás srdečně zve k účasti na slavnostní mši svaté dne 5. 10. 2014 v 9:30 hodin ve farním kostele sv. Michaela archanděla v Krouně, při které přijme pan Petr Vtípil vkládáním rukou pomocného biskupa královéhradeckého J. E. Mons. Josefa Kajneka jáhenské svěcení.

Po skončení mše svaté přijměte rovněž pozvání na pohoštění do přístavby základní školy.

Podhůra: Mykologická vycházka na Podhůře
V neděli 5. října se uskuteční mykologická vycházka s Pavlem Brůžkem a Václavem Koberou, kteří představí všechny druhy hub (jedlé i nejedlé), které účastníci najdou. Sraz je v 9:00 u vodárny na Monaku a odtud vycházka povede lesem, převážně i mimo cesty, směrem na Kočičí hrádek a Podhůru. Košíky určitě s sebou. Je možné přinést čerstvé houby na určení. Vycházka se koná díky finanční podpoře Pardubického kraje Chrudim a navazuje na tradiční výstavu hub (píšeme o ní na této stránce).