PÁTEK 28. LISTOPADU

Hlinsko: Mikulášsko vánoční jarmark
Mikulášsko vánoční jarmark se v hlineckém Betlémě se uskuteční už v pátek 28. listopadu od 9:00 do 17:30. Kulturním program začne od půl čtvrté a v malebném prostředí roubených chaloupek vystoupí pohybové studio Sluníčko, dětský pěvecký sbor ZUŠ Hlinsko nebo loutkové divadlo eMILLIon. Během odpoledne se uskuteční mikulášská nadílka pro nejmenší. V pět hodin se slavnostně rozzáří vánoční stromek na Betlémě.

Nasavrky: Betlém řezbáře Josefa Cypriána
Srdečně vás zveme na výstavu Betlému řezbáře Josefa Cypriána, která bude zahájena v muzeu zločinu Loupežnická Galerka v Ochozi u Nasavrk v pátek 28.listopadu 2014 v 16:00 hodin a potrvá do neděle 11.ledna 2015. Betlém je sestaven z ručně vyřezávaných soch životní velikosti, umístěn ve venkovní přírodní expozici a rozšířen o výběh se živými zvířaty.

Ronov nad Doubravou: Tradiční netradiční mikulášská nadílka
V Ronově na hřišti můžete již o víkendu čekat Mikuláše i čerta, zajištěno občerstvení. To vše v pátek 28. 11. 2014, začátek od 16:30.

Krouna: Adventní jarmark v mateřské škole
Mateřská škola Krouna srdečně zve širokou veřejnost na vystoupení dětí, které můžete shlédnout ve čtvrtek 27.11. od 9,30 hodin, dále na již tradiční adventní jarmark, který se koná v MŠ v pátek 28.11. od 8,00 do 16,00 hodin a v sobotu 29.11. od 9,00 do 11,00 hodin. Děti z družiny při ZŠ Krouna Vás rovněž srdečně zvou v sobotu 29. listopadu od 17.00 hodin na Rozsvícení vánočního stromečku, které se koná před budovou základní školy.

Chrudim: Dětská předvánoční revue
V rámci akce „Kacafírek uvádí loutkářské hosty"s vystoupením můžete zhlédnout Dětskou předvánoční revue aneb Kabaret pro Mikuláše, četa a Ježíška, kteří se již nemohou dočkat termín je v pátek 28. listopadu od 17 hodin ve Spolkovém domě.

SOBOTA 29. LISTOPADU

Hlinsko: Den pro dětskou knihu
V rámci této akce Městská knihovna Hlinsko nabízí 29.11.2014 od 09:00 prodej nových dětských knížek, předvánoční jarmark a registraci nových dětských čtenářů zdarma. Děti se mohou mimo jiné těšit i na vystoupení kouzelníka.

Třemošnice:  Rozsvěcení vánočního stromu
Od 16 hodin začne v sobotu slavnostní rozsvěcení vánočního stromu na třemošnickém náměstí. Připravený je bohatý kulturní program, jarmark a vystoupí i kapela Wječná žízeň.

Pohled: Mikulášské odpoledne a čertovský taneční večer
Všechny děti a rodiče jsou opět srdečně zváni na Mikulášské odpoledne v sobotu 29. listopadu od 14.30 hod. v KD v Pohledu.
Program:
jarmark (MŠ Mladoňovice) prodej vánočních výrobků a dekorací
vystoupení dětí z MŠ a adventní koncert souboru Klíčenky
vánoční ochutnávky a vánoční tvoření z papíru i z těsta.
Od 20 hodin následuje čertovský taneční večer „Kopytem sem, kopytem tam". Čekají vás nejlepší české a světové hity (možná i s promítáním). Těší se na vás DJ Bull.

Krouna: Adventní jarmark v mateřské škole
Mateřská škola Krouna srdečně zve širokou veřejnost na vystoupení dětí, které můžete shlédnout ve čtvrtek 27.11. od 9,30 hodin, dále na již tradiční adventní jarmark, který se koná v MŠ v pátek 28.11. od 8,00 do 16,00 hodin a v sobotu 29.11. od 9,00 do 11,00 hodin. Děti z družiny při ZŠ Krouna Vás rovněž srdečně zvou v sobotu 29. listopadu od 17.00 hodin na Rozsvícení vánočního stromečku, které se koná před budovou základní školy.

Miřetice: Vánoční výstava
ČSŽ Miřetice pořádá prodejní vánoční výstavu v sobotu 29. listopadu od 8.00 do 16.00 v restauraci u Mrázků.

Seč: Rozsvěcení vánočního stromu
Na náměstí Prof. Č. Strouhala v Seči začnou vánoční trhy již tuto sobotu 29. listopadu, a to od 10:00. Milovníci hudby si přijdou také na své, protože od čtyř hodin odpoledne je naplánovaný adventní koncert v kostele sv. Vavřince. Jakmile dozní poslední tóny pozvaných hudebníků, v pět hodin se slavnostně rozsvítí vánoční strom na náměstí.

Ronov nad Doubravou: Vánoční trhy
Vánoční trhy začnou v Ronově nad Doubravou na Chittussiho náměstí 29. listopadu od 10 hodin. Od dvou vystoupí ronovští žáci z mateřské i základní školy, v půl páté se rozsvítí vánoční strom a od pěti začne adventní koncert.

Nasavrky: Adventní jarmark
Adventní jarmark spojený s rozsvěcením vánočního stromu začne v Nasavrkách v sobotu od 15:00. Vystoupí zde děti z mateřské i základní školy a pro zájemce budou připravené adventní věnce i drobné dárky vyrobené rukama místních žen a dětí.

Proseč: „Trh s Koňověcma"
„Trh s Koňověcma" je ojedinělá akce tohoto druhu, která se uskuteční v sobotu 29. listopadu od 10 do 15 hodin v místní sokolovně. Po celý se se bude prodávat vybavení pro jezdce i pro koně, nové i použité, trička a šperky s motivy koní, krmiva a další.

Krouna: Výstava psů - Rychovský krasavec
V sobotu 29. listopadu 2014 se v sokolově v Krouně od 8.00 hodin uskuteční výstava psů. 
Účastnit se mohou Biewer, Golddust, Biro, Čoko YT, Yokshire terrier v barvě modrá, černá, bílo-zlato-hnědá.

Luže: Výroba adventních věnců
Mateřské centrum DaR Luže všechny zve na vánoční tvoření pod názvem Výroba adventních věnců 29.11.2014 od 14:00. Na místě budou k dispozici přírodniny a chvojí. Další materiál na věnce si můžete na místě koupit, nebo přinést vlastní. K dispozici budou vázací potřeby a tavné pistole. Účastnický poplatek na výrobu věnců je 30,- Kč.

Trpišov: Dětský Mikulášský karneval
Sbor dobrovolných hasičů Trpišov pořádá 29.11.2014 od 16:00 Dětský Mikulášský karneval v restauraci Obora v Trpišově. Masky vítány, připraveny budou soutěže a hry pro děti i diskotéka.

Hlinsko: Cena tanečního studia Ridendo
Třetí ročník taneční soutěže párů v hobby dance. TS Ridendo srdečně zve širokou veřejnost v sobotu 29.11.2014 od 09:00 k návštěvě tohoto tanečního klání, kde budou k vidění latinskoamerické a standardní tance v podání tanečních párů všech věkových kategorií. Soutěžní klání bude zahájeno po deváté hodině. Nejprve se divákům představí děti, které vystřídají junioři, mládež a ke konci soutěže se předvedou i senioři. Okázalé kostýmy, slavnostní atmosféra, nádherná hudba, spousta energie a hlavně skvělé taneční výkony, na to vše se diváci mohou těšit. Soutěž se koná pod záštitou Svazu učitelů tance za podpory města Hlinska v místním Multifunkčním centru.

NEDĚLE 30. LISTOPADU

Slatiňany: Adventní benefiční koncert
Srdečně Vás zveme na Adventní benefiční koncert konaný 30.11.2014 od 15:00 v kostele sv. Martina. Výtěžek koncertu bude věnován na opravu fary. Účinkují: Iva Jelínková-Ryzová (soprán), Jiří Pavliš (basbaryton), Jiřina Hrubá a Tereza Kučerová (hoboj), Jitka Šottová a Jan Pavliš (housle), Petr Šotta (kytara), Hedvika Jochcová a Jiřina Doušová (varhany) a Chrámový sbor Slatiňany pod vedením J. Doušové. Zájemcům s radostí požehná jejich vlastní adventní věnec p. Štefan Brinda.
Kostel sv. Martina

Proseč: Adventní hrátky s anděly a čerty
Adventní hrátky s anděly a čerty, které se uskuteční v neděli 30. listopadu od 15 hodin na prosečském náměstí, pořádá Klub Hnízdo Proseč ve spolupráci s vedením města. Hlavně pro děti jsou připravené pekelné soutěže a k vidění bude celá řada vánočních zvyků a obyčejů. Čertovské hrátky korunuje rozsvícení vánočního stromku kolem půl páté.

Luže: Vánoční jarmark
Pěvecký sbor Poslední šance Chrast a žáci ze Základní umělecké školy Luže vystoupí na Lužském vánočním jarmarku, který se uskuteční v neděli 30. listopadu od půl druhé odpoledne na náměstí Plk. Josefa Koukala. Návštěvníci si budou moci vybírat z nabídky tradičního předvánočního zboží. Až se setmí, na náměstí se rozzáří i téměř desetimetrový strom.

Chrudim: Rozsvěcení vánočního stromu
Téměř dvanáctimetrový stříbrný smrk stojící na Resselově náměstí v Chrudimi se rozsvítí 30. listopadu v 17 hodin. Během odpoledne vystoupí také děti z místních mateřských škol.

Dvakačovice: 1. neděle adventní v Dvakačovicích
Přijďte oslavit 1. neděli adventní 30. listopadu od 9.00 hodin do evangelického kostela ve Dvakačovicích. Pozvání přijal a kázat bude Mgr. Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické z Prahy. Při bohoslužbách bude zpívat Smíšený pěvecký sbor Salvátor z Chrudimi, pod vedením sbormistra Tomáše Žídka. Po bohoslužbách jste zváni na besedu s bratrem synodním seniorem na faru do sborového sálu. 
Od 15. 00 hodin se v kostele koná Adventní galakoncert. Operní árie, vánoční písně zazpívají operní pěvci Noema Erba a její hosté, Ivan Marino a Martin Kalman, na klavír bude doprovázet David Pollak. Srdečně vás zve Staršovstvo a kazatel jáhen farního sboru a další organizátoři.

Hrochův Týnec: Vánoční zpívání u stromečku 
Městský úřad a Komunitní škola Hrochův Týnec pořádají s nástupem adventní doby vánoční zpívání u stromečku, které se uskuteční 30. listopadu v 17:00 u městského úřadu.

Heřmanův Městec: Rozsvěcení vánočního stromu
Bohatý kulturní program připravilo vedení heřmanoměstecké radnice. Poslední listopadovou neděli se na náměstí v 16:30 rozsvítí vánoční strom, nicméně tomuto aktu bude předcházet šest vystoupení, které začnou od jedné hodiny. Mezi účinkujícími bude například pěvecký sbor Vlastislav a koledy zazpívají Pernštejnky.

Svídnice: Ve Svídnici rozsvítí vánoční strom
Vlastní vánoční stromek bude mít od první adventní neděle také Svídnice. Nejen místní jsou srdečně zváni na jeho slavnostní rozsvícení, které se koná v neděli 30. listopadu od 17 hodin u místního OÚ. Těšit se můžete na vystoupení dětí z MŠ Lukavice, živý betlém, zdobení perníčků a lodičky z oříšků. Pro nejmenší návštěvníky je připraveno malé překvapení, ti starší pak zajisté ocení něco teplého na zahřátí. Rozsvícení vánočního stromu se zpíváním pořádá SDH Svídnice společně s OÚ Svídnice.