PÁTEK 27. ÚNORA

Chrudim: Grónsko není jen led
V pátek 27.2. od 18 hodin bude Vladimír Lemberk přednášet ve Vodních zdrojích Chrudim, o tom jaké je to ujít s batohem na zádech 200 km od mořského pobřeží až na kontinentální ledovec. Největší ostrov na Zemi je místem pro svobodné putování v naprosto čisté přírodě, kde lze bez obav pít vodu z řek i jezer a jíst severské bobule. Stáda pižmoňů, praskající led, obtížné brody řek, ale i kýčovitě barevná podzimní tundra. S domorodými Inuity vyrazíme na lov tuleňů a sobů a přijmeme pozvání do jejich stanu i do domu. Dozvíme se, jak žijí Inuité v 21. století ? Vstupné 40 Kč, děti zdarma. Předprodej lístků v infocentrum ve staré radnici na Resselově náměstí. Další informace a telefonická rezervace na 723 004 397 nebo gutzer@centrum.cz.

Zaječice: Umíme poskytnout první pomoc?
Osvětová beseda Zaječice připravuje další část zdravotní přednášky Umíme poskytnout první pomoc. Jak pomoci sobě i druhým opět ukáže Bc. Pavla Nováková. Přednáška se koná v pátek 27. února 2015 v 18 hodin v Kulturním domě obce Zaječice. Vstupné dobrovolné.

Ležáky: Křeslo pro…
V pátek 27.2. přivítá muzeum NKP Ležáky zahraničního reportéra Petra Voldána. Večerem provází Robert Tamchyna. Petr Voldán mj. promítne krátký televizní dokument o vsi Cwmgiedd v jižním Walesu, kde se v roce 1942 natáčel film Tichá ves jako reakce na vypálení Lidic, který značnou měrou přispěl ke vzniku jednoho z velikých symbolů boje za svobodu proti nacismu po celém světě. Petr Voldán představí i některé další televizní momentky z cyklu Postřehy odjinud a bude vyprávět o své práci rozhlasového zpravodaje z Moskvy, Pobaltí i Afghánistánu nebo v Londýně.

Chrudim: Alkehol v R klubu
Na Alkehol můžete přijít v pátek 27. února do zdejšího R klubu.

Heřmanův Městec: Školní ples SRPŠ a ZŠ
V pátek 27.2. ve 20.:00 začíná v sokolovně školní ples SRPŠ a ZŠ Heřmanův Městec

Zaječice: Folková kapela Kdoví
Folková kapela Kdoví, která hraje folkové písně od známých kapel Nezmaři, Kamelot, autorů Plíhala, Nohavici, ale i vlastní tvorbu a kde vystupují šikovní mladí nadaní zpěváci a hudebníci včetně neteře sestřenice Ivy Pazderkové ze Zaječic vás zve na na svůj koncert v Zaječické stodole (Ve Vinici 86, Zaječice) v pátek 27.2.2015 od 18.hodin.

SOBOTA 28. ÚNORA

Luže: Setkání klubu Cestou necestou
V sobotu 28. 2. 2015 v 15:30 hodin proběhne v kongresovém sále Hamzovy odborné léčebny přednáška Romana Buchtela s názvem Dvě tváře Nového Zélandu. Podívat se k protinožcům do nejvzdálenější země od České republiky a poznat krásnou, ale i drsnou přírodu Nového Zélandu, je snem nejednoho cestovatele. Přijďte se inspirovat a zhlédnout naplněný sen o daleké cestě. Společně procestujete Nový Zéland od jihu na sever, od moře po vrcholky novozélandských Alp. Klub Cestou necestou pořádá sbor Církve adventistů s.d. v Luži ve spolupráci s Hamzovou odbornou léčebnou.

Chrudim: Bleší trh a knižní bazárek
Klub Agora Machr o. s. & Šance pro tebe vás zvou na 1. bleší trh v roce 2015, který se pojí s knižním bazárkem. Blešák, jak ho dobře znáte z každé první soboty v měsíci v Leťáku, bude letos svou sezónu zahajovat 28. února od 9 do 17 hodin a 1. března od 9 do 13 hodin, a sice ve vytepleném klubu Agora. Blešák se spojí s knižním bazárkem!

Slatiňany: Dětský karneval a disko pro dospělé v Bonetu
Motorest Bonet Slatiňany chystají dětský karneval v sobotu 28. února 2015 od 15.00 hodin. Od 20.00 hodin bude následovat diskotéka pro dospělé.

Rabštejnská Lhota: Tradiční výstava králíků a holubů
ZO ČSCH Rabštejnská Lhota pořádá v krytém chovatelském areálu ve dnech 28. února a 1. března výstavu králíků a holubů, rozšířenou o expozici okrasného ptactva. Otevřeno bude v sobotu: 8.00 16.00 hodin, v neděli: 8.00 13.00 hodin.

Dvakačovice: Beseda s Kamilou Skopovou
Evangelický farní sbor ve Dvakačovicích a dvakačovičtí senioři pořádají v sobotu 28. února od 15:00 hodin ve sborovém sále na faře besedu o lidových tradicích postních nedělí, květné neděle a velikonočního týdne s výtvarnicí a spisovatelkou Kamilou Skopovou. Od roku 1972 se vedle své profese zabývá studiem národopisu. Spolupracuje s řadou folklorních souborů. Je autorkou mnoha výstav lidových zvyků a obyčejů, scénických pásem, replik lidových krojů a předmětů. Učí ve Škole folklorních tradic obor lidový oděv. Je podepsána pod textem a ilustracemi mnoha kuchařských knih, vek kterých prosazuje názor, že všechno, co jíme, by mělo být připravováno s pozorností a láskou. Vaření má být kreativní činností, zábavou a dobrodružstvím a ne každodenní nepříjemnou povinností.

Bojanov: Dětský karneval v Bojanově
SDH Bojanov zve na dětský karneval v sobotu 28.2.2015 od 14.30 hodin do tělocvičny ZŠ Bojanov.

6. ročník turnaje v mariáši v Kameničkách
V sobotu 28. února v 9 hodin začíná v restauraci U Brožků 6. ročník turnaje v mariáši a 2. ročník In memoriam Pavla Smékala. Přihlášky na tel.: 721 88 27 80.

Svídnice: Turnaje v pexesu
Na 2. ročník turnaje v pexesu pro děti můžete přijít v sobotu 28. února od 14 hodin do hospůdky na hřišti nutná registrace na tel.: 775 16 16 12 nebo v místě konání nejpozději do 21. února. Soutěžit lze ve dvou kategoriích: mladší (1. 4. třída) a starší (2. 9. třída). Mezi 13. a 14. hodinou je připraveno malování na obličej. Symbolické vstupné je 20 Kč, každý účastník obdrží odměnu. Od 18 hodin navazuje 0. ročník turnaje v pexesu pro dospěláky zde je registrace rovněž nutná, a to na stejném čísle jako u dětské kategorie (775 16 16 12 ). Po celou dobu konání bude zabezpečeno nekuřácké prostředí.

ABBA World Revival v Heřmanově Městci
Na 100% živý koncert skupiny ABBA World Revival jste zváni do sálu sokolovny v sobotu 28. 2. v 19:00 hodin

Klešice: Klub u Jáji zve
Klub Jája Klešice pořádá 28. února od 13 hodin dětský karneval. Pro děti je připravena hudba, soutěže a ceny. Za 14 dní, tj. 14. března od 20 hodin se chystá maškarní bál. Vstupné 80 Kč, vyhodnocena bude nejlepší maska, chybět nebudou slosovatelné vstupenky.

NEDĚLE 1. BŘEZNA

Rabštejnská Lhota: Tradiční výstava králíků a holubů
ZO ČSCH Rabštejnská Lhota pořádá v krytém chovatelském areálu ve dnech 28. února a 1. března výstavu králíků a holubů, rozšířenou o expozici okrasného ptactva. Otevřeno bude v sobotu: 8.00 16.00 hodin, v neděli: 8.00 13.00 hodin.

Chrudim: Bleší trh a knižní bazárek
Klub Agora Machr o. s. & Šance pro tebe vás zvou na 1. bleší trh v roce 2015, který se pojí s knižním bazárkem. Blešák, jak ho dobře znáte z každé první soboty v měsíci v Leťáku, bude letos svou sezónu zahajovat 28. února od 9 do 17 hodin a 1. března od 9 do 13 hodin, a sice ve vytepleném klubu Agora. Blešák se spojí s knižním bazárkem!