PÁTEK 18. ZÁŘÍ

Hlinsko: Týdny pro duševní zdraví startují
Každoroční „Týdny pro duševní zdraví" budou i letos zahrnovat několik akcí spojených s regionem Chrudimska. Tou první z nich bude Koncert pro duševní zdraví, který se uskuteční již v pátek od 19 hodin v salonku restaurace Rychtář na Poděbradově náměstí v Hlinsku.

Chrast: Rockovou bouři vystřídá muzejní odpoledne
Pro obyvatele a návštěvníky Chrasti je na další dny připravena dvojice kulturních a společenských programů. Prvním bude páteční rock v přírodě v podání kapel Atrey a Stresor v areálu přírodního divadla Chrast. Program začne v 18 hodin. V sobotu se v Městském muzeu Chrast uskuteční Svatební muzejní odpoledne. Děti si při něm budou moci vyzkoušet svatební šaty, navštívit kadeřnický salón a poté se nechat zvěčnit profesionální fotografkou. Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet tradiční svatební zatahování. Program vyvrcholí v 15.30 hodin módní přehlídkou v zámecké kapli. Přehlídka zmapuje vývoj svatebních šatů od konce 19. století po současnost. (man)

Chrudim: Zpátky ve hře
V pátek 18. září ve 20 hodin se v sále chrudimského Gymnázia koná další ze série Listování. Tentokrát se můžete těšit na divadelní ztvárnění knihy Michala Viewegha Zpátky ve hře. Představení bude předcházet vystoupení pěveckého sboru Bartoloměj z Bítovan. Vstupné je 150 Kč, veškerý výtěžek z akce je určen spolku Dobrotety podporující neonatologická oddělení, azylové domy pro matky s dětmi, kojenecké ústavy. 

Hlinsko: Motýl slaví 5. výročí
Domov seniorů Drachtinka slaví v pátek 18. září od 14 hodin 5. výročí založení Centra denních služeb Motýl v CDS Motýl a v přilehlé zahradě. Přichystáno je vystoupení Vysočánku, taneční skupiny Ridendo, tanečnice s hadem fakír show, divadelní představení klientů CDS Motýl, křest charitativního kalendáře CDS Motýl 2016, prodej charitativního kalendáře a kuchařky CDS Motýl Vaříme s Motýlem. Občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné.

Luže, Košumberk: Děti předvedou své cirkusové dovednosti
V pátek v 15.30 hodin se uskuteční slavnostní vystoupení Cirkusu Paciento, kterého se zúčastní děti z Hamzovy léčebny Luže-Košumberk spolu se zdravotními klauny. Slavnostní vystoupení proběhne v cirkusovém stanu přímo v areálu léčebny. „Cirkus Paciento je týdenní program určený především dlouhodobě nemocným dětem. Zdravotní klauni je navštěvují v průběhu celého týdne a během návštěv se s nimi podělí o různé dovednosti z oblasti kouzlení, žonglování a dalších cirkusových kousků. Týdenní příprava vrcholí slavnostním vystoupením, na kterém děti rodičům, ostatním dětem a zdravotnickému personálu předvádějí své nově nabyté cirkusové dovednosti," uvedla Daniela Melíšková z obecně prospěšné společnosti Zdravotní klaun.

SOBOTA 19. ZÁŘÍ

Chrudimský pejsek 
Mnozí milovníci psů si tuto sobotu odpoledne nenechají ujít setkání psů a jejich pánů při výstavě Chrudimský pejsek 2015. Akce v parku Střelnice začne ve 14 hodin a přihlásit se do ní může jakýkoliv pes, kromě hárajících, březích či kojících fen. Podmínkou je pes na vodítku a dodržování soutěžního řádu. Registrace psů do výstavy se uskuteční od 12.30 do 13.45 hodin, vítězové budou vyhlášeni v průběhu odpoledne.(man)

Zaječický kotlík
V sobotu 19. září od 11 hodin pořádá ČHJ Zaječice ve spolupráci s Obcí Zaječice gulášovou soutěž Zaječický kotlík.
Program:
od 11 hod. zahájení soutěže
od 15 hod. degustace gulášů a hlasování
od 17 hod. (dle situace) vyhlášení.
Občerstvení s klobásou po celou dobu soutěže zajištěno spolu s alko i nealko nápoji. K tomu všemu bude vyhrávat heligonka.

Choltice: Burčákové slavnosti 
Milovníci raného vína z Chrudimska a okolí nemusí vážit dlouhou cestu na Moravu, aby mohli okusit první letošní mok z hroznů. Na zámku v Cholticích se tuto sobotu od 14 hodin uskuteční Burčákové slavnosti. Do Choltic v sobotu pojede historický „burčákový motoráček", který vypraví Pardubický spolek historie železniční dopravy. Před půl druhou vyjede vlaková souprava z Pardubic a se zastávkou v Přelouči přijede do Choltic po druhé odpoledne. Pro návštěvníky je připravená netradiční výstava vín i ochutnávky nejenom burčáku či poslech živé hudby.

Pozvánka do Chrasti
V sobotu se v Městském muzeu Chrast uskuteční Svatební muzejní odpoledne. Děti si při něm budou moci vyzkoušet svatební šaty, navštívit kadeřnický salón a poté se nechat zvěčnit profesionální fotografkou. Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet tradiční svatební zatahování. Program vyvrcholí v 15.30 hodin módní přehlídkou v zámecké kapli. Přehlídka zmapuje vývoj svatebních šatů od konce 19. století po současnost.

Kněžice: Veteš bazar
Na Obecní úřad Kněžice můžete přijít v sobotu 19. 9. 2015 od 10:00 hodin prodávat a nakupovat cokoli, občerstvení je zajištěno.

Seč, Mezisvětí: II. Podzimní vodácký sjezd Chrudimky
Ani zkracující se podzimní dny dosud nevyhnaly vodáky z českých řek. Dokladem této skutečnosti bude tradiční „Podzimní vodácký sjezd Chrudimky", který se uskuteční tuto sobotu. Vodáci při něm splují řeku v úseku Seč I Mezisvětí. Sjezd se uskuteční mezi 11. až 15. hodinou a nikdo nemusí mít strach, že při něm bude drhnout svým plavidlem o dno řeky. „Z dispečinku Státního podniku Povodí Labe máme totiž potvrzeno, že v uvedeném čase bude zajištěno částečné vypouštění přehrady nad zmíněným úsekem. To je jistě skvělá zpráva," oznamuje František „Bobr" Zvěřina, skautský a vodácký vedoucí z Ronova nad Doubravou. (man)

NEDĚLE 20. ZÁŘÍ

Slatiňany: Koncert Hniličkova smyčcového tria
V neděli 20. září v 17:00 hodin můžete přijít do knihovny státního zámku ve Slatiňanech na koncert Hniličkova smyčcového tria. Předprodej vstupenek v Infocetru Slatiňany.

Chrudimská diabolka
V neděli se v areálu letního kina koná akce nazvaná Chrudimská diabolka, tedy zábavný střelecký den se vzduchovkami. Začátek je v 9 hodin, a pokud si přinesete vlastní vzduchovku, uděláte pořadatelům velkou radost. Kdo nemá rád palné zbraně, bude moci střílet z praku nebo šipkami. Občerstvení na místě bude zajištěno, v případě nepříznivého počasí se akce nekoná.