PÁTEK

Ve Skutči zahraje Decapoda

Skuteč – V pátek 31. března od 10 hodin má skutečský festival na programu koncert Symfonického orchestru ZUŠ Ústí nad Orlicí. Vystoupení šedesátičlenného žákovského orchestru je přednostně určeno žákům základních škol a studentům středních škol, navštívit je však mohou i zájemci z řad veřejnosti. Vstupné činí jen 50 Kč. V programu koncertu zazní slavné klasické skladby (Dvořákovy Humoresky, Polka z Prodané nevěsty) i známé taneční skladby.

Host měsíce – kapela Lokálka

Chrudim – Loutkářský soubor pozval na základě dlouhodobé spolupráce v pátek 31. března v 19 hodin na malou scénu Divadla Karla Pippicha kapelu Lokálka. Hudební skupina je známa jako parodicko-satirické uskupení muzikantů, kteří již více než čtyřicet let ovlivňují své posluchače napříč generacemi. Parodie především známých countryových a folkových hitů dává písním novou tvář, rozměr a život. Stejně tak autorské písně – to vše převážně z pera kapelníka Ladislava Straky, zasvěcenými souhrn- ně označováno jako „Tragedy country".

S posledním „live" CD vyráží i ve své 43. sezóně Lokálka po vlastech českých i slovenských v dnes již dvougenerační sestavě: za zasloužilé umělce Václav Souček, Ladislav Hübel- bauer a miláček žen, starců a dětí František Zapadlo; za mladší dorost pak Přemysl Dolan, Radek Novák a Petra Kolátorová. Mimořádně hostují také lokálkovské zálohy z muzikantských legend Jiří Gregora a Jiří Pirner.

Hasičský bál

Třemošnice – Hasiči města Třemošnice vás zvou 31.3.2017 od 20.00 do kulturního domu na svůj bál, k tanci a poslechu bude hrát kapela Trik, vstupenky v předprodeji v IC Třemošnice.

Tři (ne)známé bajky

Chrudim – Tři bajky na motivy Jeana de la Fontaina ve vlastní úpravě uvede v pátek 31. března v 17 hodin Loutkářský spolek Kacafírek ve Spolkovém domě. Vstupné 35 Kč.

Expediční kamera

Seč – Promítání filmového festivalu začíná 31.3.2017 v 18.00 v ZŠ Seč.

Selské trhy

Hlinsko – Každý poslední pátek v měsíci od března do října, (jen v září ve čtvrtek při Svatováclavském jarmarku) se před Orlovnou od 8 – 17 hodin konají selské trhy.

SOBOTA

Velikonoční jarmark v Chrasti

Chrast - Chrastecké muzeum pořádá v sobotu od 12:00 do 17:00 velikonoční trhy a od dvou odpoledne do pěti se tu uskuteční i tvořivé dílničky pro nejmenší.

Trhy Vám pomohou s přípravami na jaro - k zakoupení budou semínka, sazeničky, květiny, suché vazby, jarní dekorace, nebudou chybět nejrůznější sladké i slané dobroty, čaje, bižuterie ad. Jarmark má být ve znamení tradic a proto jsme pro Vás připravili i doprovodný program, kde se naučíte plést pomlázku, uvidíte předení na kolovratu nebo si ozdobíte kraslice tradičními postupy. Potřebujete radu ohledně pěstování rostlin či chovatelských potřeb?

Zaskočte si popovídat s panem Janem Hlubockým. Pro radu ohledně zdraví můžete zajít také k bylinkářům Binkovým. Pro děti jsou připraveny tvořivé dílničky, kde si budou moci vyrobit proutěné věnce na dveře, papírové závěsy do oken a mnoho dalších dekorací s jarní a velikonoční tématikou.

Partička v Pohledu

Pohled – V sobotu 1. dubna přijďte na novou řadu originálních scének a improvizací pod taktovkou sportovního klubu Pohled Partička do sálu KD od 18 hod.

Jižní Súdán

Košumberk – V sobotu 1. dubna v 15:30 hodin proběhne v konferenčním sále Hamzovy odborné léčebny cestopisná přednáška Rostislava Staňka s názvem Jižní Súdán. Jako obvykle vás čeká vyprávění a promítání fotografií i krátkých videí – tentokrát bude řeč o lidech Ofirika, což je přátelský kmen v odlehlé buši Jižního Súdánu. Ještě ve 21. století je možné najít vesnice, kam „noha bílého muže" dosud nevstoupila. Rostislav Staněk přijal pozvání od náčelníka Sebita do vesnic kmene Ofirika v Jižním Súdánu, nejmladším státě světa. Ve dvou výpravách (2014 a 2016) se vydáte do odlehlé buše mezi horami k lidu, jejichž jazyk ještě není zapsán.

Poznáte obyčejný i sváteční život zemědělců a lovců, mírumilovných a přátelských lidí uprostřed nádherné přírody, při práci, písních a tancích, ale i v nemocech a strádáních, v zemi zmítané etnickými boji. Když tyto lidi, kteří žijí ve vzdálené Africe, trochu poznáte, možná už vám nebudou připadat tak vzdálení.

Zahájení turistické sezóny v Muzeu barokních soch

Chrudim – V sobotu 1. dubna v 09:00 hodin se koná v Muzeu barokních soch Zahájení turistické sezóny.

Odyssea v Heřmanově Městci

Heřmanův Městec – V sobotu 1. dubna můžete vyrazit na taneční zábavu legendární české kapely Odyssea, která zahraje v původním složení, a to v sokolovně Heřmanův Městec, kde vystoupí po 30 letech. Přijďte si zatančit a zavzpomínat na staré dobré časy, vezměte s sebou rodinu, kamarády a známé.

Michal je kvítko!

Chrudim – V sobotu 1. dubna v 10:30 hodin budete mít možnost v Divadle Karla Pippicha vidět, jaký je Michal Kvítko! Michal, bez ohledu na počasí i roční období dokáže, že během představení rozkvete celé jeviště. Mění nejen scénu, ale i sám sebe. Roztančí sál v různých rytmech třeba letní plážové Samby, tančit tak budou nejen děti, ale i květiny! Pokropte ho vodou a nikdy nezvadne. A to ještě nevíte, co se děje za plotem v Michalově zahrádce – kopretina zpívá, kaktus do všeho mluví, konev má rýmu a umělá kytka z toho má dokonce legraci. Tak se přijďte bavit s Michalem!

NEDĚLE

Boni Pueri s pardubickou filharmonií

Skuteč – Dubnový program festivalu Tomáškova a Novákova hudební Skuteč zahájí koncert nazvaný To nejlepší z klasiky, ve kterém se v neděli 2. dubna od 16 hodin v Kulturním klubu Skuteč představí Komorní filharmonie Pardubice, Český chlapecký sbor Boni Pueri a sólistka Christina Johnston. Pod taktovkou dirigenta Marka Štilce zazní slavné operní árie, lidové písně v originálních aranžích i slavné skladby klasické hudby a chorály.