PÁTEK

O perníkové chaloupce

Chrudim – Chrudimská beseda uvádí v pátek 23. června od 17 hodin ve Spolkovém domě klasickou pohádku Václava Renče O perníkové chaloupce.

Tato inscenace měla svou první premiéru téměř před 25 lety na scéně Národního divadla v Brně v režii Zoji Mikotové, kde se v jejím obsazení vystřídala řada známých hereckých osobností jako například Zuzana Slavíková, Jan Grygar a další. V posledních letech se v hereckém obsazení pohádky objevil Miroslav Novotný, který přenesl její realizaci na scénu chrudimského Divadla Karla Pippicha, kde jí můžete se svými dětmi zhlédnout a odnést si zážitek z klasického pojetí tohoto známého pohádkového tématu.

Perníková chaloupka v tomto zpracování zahrnuje jak činohru, tak i loutkoherectví a spousta dalších překvapivých divadelních prvků. Je určena všem dětem i rodičům, kteří se rádi setkají s příběhem Jeníčka a Mařenky, nebojí se Ježibaby a sbíhají se jim sliny na voňavý perníček.

Režie: Zoja Mikotová.

Scéna: Jakub Skřepský, Karolína Jansová.

Hrají: Miroslav Novotný a Kristýna Kudrnáčová.

Bojanovské muzicírování

Bojanov – První koncert dalšího ročníku Bojanovského muzicírování se uskuteční 23. června od 20.00 v bojanovském kostele. Vystoupí smíšený pěvecký sbor z Heřmanova Městce Vlastislav.

Marek Rejent – Bez peří

Heřmanův Městec – Výstava Marka Rejenta, absolventa vysoké školy uměleckoprůmyslové v ateliéru sochařství u profesora Kurta Gebauera, bude k vidění v Židovském dvojdomku od pátku 23. června, kdy bude v 18 hodin slavnostně zahájena, do 27. srpna.

SOBOTA

Oslavy 135 let založení SDH Zaječice

Zaječice – Česká hasičská jednota – hasičský sbor Zaječice vás zve v sobotu 24. června na závody v požárním útoku konaném u příležitosti oslav 135 let založení sboru dobrovolných hasičů.

Program:

10:30 sraz účastníků před obecním úřadem

11:00 průvod obcí do areálu FC Zaječice

12:30 prezentace družstev

13:00 slavnostní nástup a zahájení požárních útoků (dle pravidel PS a druhé kolo netradiční útok, vedení 2B+4C, kategorie muži a ženy

20:00 hudební zábava se skupinou Atrey.

Zajištěn zajímavý doprovodný program pro děti i dospělé, po celou dobu trvání akce naplní vaše pupíky dobrým papáním a bumbáním.

Pohádkový den plný soutěží a her

Hamry – V sobotu 24. června od 9.30 hodin můžete přijít do Azylového domu na pohádkový den plný soutěží a her.

Svatojánský jarmark

Ronov – Město Ronov nad Doubravou vás zve 24. června od 13:00 na náměstí na trh s regionálními a jinými výrobky, hudební vystoupení dětí ze ZUŠ, vystoupení skupiny Rondo, křest knihy „Ronov nad Doubravou v proměnách času", ochotnické divadelní představení, vystoupení kapely „Starý klády".

Dětský den spolků Nasavrk

Nasavrky – V sobotu 24. června se na skanzenu uskuteční Dětský den spolků Nasavrk. Jste srdečně zváni.

Svatojánské slavnosti na Báře

Podhůra – V sobotu 24. června ve 14 hodin se u rozhledny Bára konají Svatojánské slavnosti. Zájemci se budou moci připojit na dopolední komentovaný výšlap z Nasavrk údolím Strádovského pekla a rybníky na Báru. Příchod je plánován před začátkem odpoledního programu na Báře. Odjezd autobusu od Divadla Karla Pippicha v 8:30 hodin.

Manatrman

Nasavrky – Manatrman – aneb MAlý NAsavrcký TRiatlon startuje v sobotu 24. června v 15 hodin na hrázi rybníka už po osmnácté.

Vernisáž 47. Nasavrcké palety

Nasavrky – Letošní letní výstava Nasavrcká paleta je věnována obrazům krajináře Rudolfa Hanycha. Vernisáž se uskuteční v sobotu 24.6. od 16:00 hodin na zámku. Výstava bude otevřena do 3.9., od úterý do neděle 9:00-12:00 a 13:00-17:00 hodin.

NEDĚLE

Varhanní večerní čtvrthodina

Bojanov – Varhanní večerní čtvrthodina tentokrát laděná do tónin G-dur a e-moll začíná v kostele v Bojanově v neděli 25. června v 18 hodin.

Ohnivá klasika v podání Cigánskich Diablov ozdobí Hudební léto v Heřmanově Městci

Heřmanův Městec – XIII. ročník mezinárodního festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje" v Heřmanově Městci nabídne v neděli 25. června od 17 hodin externí koncert na nádvoří heřmanoměsteckého zámku, kde se představí proslulý slovenský soubor Cigánští Diabli. Unikátní projekt „Ohnivá klasika" nabídne hudební aranžmá skladeb klasiků, jako jsou J. Brahms, N. Paganini či G. Bizet v ohnivém spojení s hudebními žánry etno, world music, jazz, cikánská hudba, flamenco a mnohé další. Budete svědky jedinečného stylu známého jako „Gypsy Devils Style". Vstupenky na tento koncert je možné zakoupit či rezervovat na TIC v Heřmanově Městci.

Progres v Hlinsku

Hlinsko - V neděli 25. června od 19 hodin se v divadelním sále Multifunkčního centra vás čeká koncert skupiny Progres – hudba pro všechny příznivce Šlagr TV. Hudební skupina Progres vznikla na jaře v roce 1995 v obci Čereňany, okres Prievidza. Tedy v kraji, který je – jako ostatně většina českých a slovenský krajů – přímo prosáklý emotivní, hlubokou muzikou. Zakládající členové kapely – muzikanti už od dětství – Karol Halán a Igor džina, nemohli na takové krajinné a historické vábení nezareagovat. Dali tedy dohromady hudební seskupení Progres, které se začalo věnovat propracované interpretaci slovenských lidových písní.

Do dnešního dne natočila a vydala skupina Progres úctyhodných 25 hudebních nosičů, dalších 11 pro TV Šlágr a byli oceněni zlatou, platinovou a multiplatinovou deskou za prodej. Postupem času se také kapela z původních tří členů začala rozrůstat o další muzikanty. To především díky značné popularitě, kterou si svým vypilovaným vystupováním na Slovensku vydobyla. Dnes si můžete kapelu Progres kromě CD také poslechnout na Šlágr TV, kde vystupuje v nejrůznějších zábavných programech.

Pietní vzpomínka v Ležákách

Ležáky – Pietní vzpomínka k 75. výročí vyhlazení osady Ležáky se uskuteční 25. června.

Program:

08:30 – 09:15 Celebrovaná mše u muzea

09:00 – 09:50 Příjezd hostů

09:15 – 09:35 Předání Pamětních odznaků Památníku Lidice v muzeu

09:35 – 09:55 Přesun hostů na seřadiště před muzeem

09:55 – 10:00 Odchod s věnci k pomníku „Kniha obětí" u lomu

10:00 – 10:40 Kladení věnců delegacemi u pomníku „Kniha obětí"

10:40 – 10:42 Státní hymna

10:43 – 10:50 Čtení jmen zavražděných obyvatel Ležáků

10:50 – 10:55 Přivítání účastníků ředitelkou Památníku Lidice

10:55 – 11:00 Hlavní projev

11:00 – 11:10 Projev předsedy ČsOL Pavla Budinského

11:10 – 11:15 Závěrečné slovo předsedy ÚV ČSBS

11:15 – 11:20 Vystoupení dětského pěveckého sboru Radost

11:20 – 11:25 Zapálení Ohně (bez) naděje

11:20 – 11:25 Seskok vojenských parašutistů do prostoru u mohyly

11:25 – 11:30 Poděkování účastníkům a rozloučení