PÁTEK

Loutkový svět Malého pána

Chrudim – Poslední prázdninový pátek 1. září se na terasách Muzea loutkářských kultur můžete opět vydat do kouzelného loutkového světa Malého pána. V 17 hodin začíná mimo jiné komentovaná prohlídka výstavy s režisérem tohoto snímku Radkem Beranem. Ten si pro návštěvníky připravil rovněž loutkové představení, ve kterém uvidíte autentické loutky z filmu v akci a které bude následovat od 19 hodin. Po setmění, zhruba v půl deváté, můžete v improvizovaném letním kině na terasách muzea zhlédnout příběh Malého pána ve filmové podobě.

Od 17 do 19 hodin budou také na terasách probíhat tematické workshopy pro malé i velké, v rámci kterých si vyrobíte placku, plošnou nebo lesní loutku. V případě nepříznivého počasí se celá akce uskuteční uvnitř muzea. Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji v recepci MLK nebo přímo na místě.

Rozloučení s prázdninami

Ronov nad Doubravou – V pátek 1. září od 17 hodin je před hasičskou zbrojnicí připraveno pro děti tradiční „Rozloučení s prázdninami a lampionový průvod“. Děti si mohou zasoutěžit, dokázat svoji zručnost v malování, střelbě a dalších disciplínách. Celé odpoledne bude pro děti a dospělé předvádět svá kouzla opravdový kouzelník. Kdo si přinese lampiónek, dostane po průvodu párek na opečení. Vše zakončí po setmění velkolepý ohňostroj.

Rockový koncert v přírodním divadle

Chrast – Na rockový koncert do přírodního divadla v Chrasti jste zváni v pátek 1. září od 18:00 hodin. Vystoupí kapely Mogul a JetBeat. Vstupné 100 Kč.

SOBOTA

Skupické posvícení

Skupice – V sobotu 2. září

můžete přijít na živé kapely, soutěže a další doprovodný

program pro malé i velké – od 14:00 hodin na návsi ve Skupici začíná Skupické posvícení.

Program:

• exhibiční zápas v kopané ženatí / svobodní 14:00

• soutěž o nejchutnější posvícenský koláč a marmeládu

• vystoupení pěveckého sboru Klíčenky 15:30

• vystoupení našich dětských hudebníků 16:30

• posezení s harmonikou 17:00

• skupická kapela HrKa od 19:00

Všichni jsou srdečně zváni a bohaté občerstvení zajištěno, vstupné dobrovolné.

Závratecké posvícení

Závratec – Spolek Závraťáci vás zvou v sobotu 2. září na posvícení. Součástí akce bude rodinný turnaj ve vybíjené, zájemci se hlásí předem. Občerstvení zajištěno, živá hudba a hry pro děti rovněž. Začátek od 14:00 hodin.

Oslavy 80. výročí sboru dobrovolných hasičů Kněžice

Kněžice – Oslavy 80. výročí sboru dobrovolných hasičů se budou konat v sobotu 2. září od 10:00 hodin v prostorách u obecního úřadu, od 14:00 hodin navazuje pro děti rozloučení s prázdninami a od 18:00 hodin taneční zábava s živou hudbou.

120. výročí místní dráhy

Chrudimsko – „Poličská lokálka“ pořádá tuto sobotu 2. 9. 2017 pod záštitou hejtmana Pardubického kraje velké oslavy 120. výročí místní dráhy mezi Poličkou a Žďárcem u Skutče. Na tyto oslavy bude vypraven rovněž historický vlak z Pardubic přes Chrudim a Slatiňany do Skutče.

Vlaky staví ve Slatiňanech v 7:34 a v 9:28 hodin. Odjezd vlaků ze Skutče je v 15:54 a v 18:00 hodin. Návštěvníci se mohou těšit na výstavu lokomotiv ve Skutči, jízdy motorovým vozem „Hurvínek“ ve Skutči a další doprovodné programy nebo koncerty.

Odbavení cestujících ve všech zvláštních vlacích zajistí jejich personál přímo ve vlaku nebo na nástupišti před odjezdem u vlaku, a to dobovými lepenkovými jízdenkami.

Více informací a kompletní jízdní řády naleznete na webových stránkách www.120letzeleznice.cz.

Chyť si svého kapra

Svídnice – Rybník v Lukách, z.s. chystá 3. ročník akce Chyť si svého kapra v sobotu 2. září od 7:30 – 12:00 hodin na  obecní rybník v lokalitě Pod vsí. Všichni občané ze Svídnice a Práčova včetně dětí mohou přijít a zkusit své štěstí při rybolovu. Kromě dobré nálady si stačí přinést jeden rybářský prut (možno zapůjčit i na místě) a něco na háček. Každý účastník si může jednoho svého uloveného kapra (40 – 65 cm) ponechat. Vstupné se neplatí, občerstvení zajištěno.

Stínání kohouta a posvícenská zábava

Pohled – Obec Mladoňovice vás srdečně zve na akci

Stínání kohouta a posvícenskou zábavu v sobotu 2. září od 14,00 hodin do kulturního domu a na prostranství před kulturním domem v Pohledu.

Program: od 14,00 – válení sudem, přetahovaná, zápasy s prkny a na kládě – a nakonec „Stínání kohouta“ s vyhlášením vítězů, připraveny jsou hodnotné ceny. V 19 hodin začíná „O posvícení všechno to voní“ – představí se soubor Kvítko a chybět nebude ani velká nabídka posvícenských dobrot, ve 20:00 následuje posvícenská zábava (velká sestava MTO Klešice). Vstupné 100 Kč (pro dárce občerstvení přinesené do 19:00 vstup zdarma).

Happening Medlešice a koncert Spiritual kvintet

Medlešice – V sobotu 2. září od 13 do 16 hodin proběhne v zámeckém parku happening s Dagmar Peckovou jako hostitelkou a Alešem Cibulkou v roli moderátora. V 19 hodin následuje koncert Dagmar Peckové & Spirituál kvintet.

Záštitu nad festivalem převzal ministr kultury české republiky Daniel Herman a hejtman pardubického kraje Martin Netolický. festival podpořil finančně Pardubický kraj.

Šperkování v keltském skanzenu

Nasavrky – V sobotu 2. září od 9:00 – 16:00 hodin si na skanzenu můžete vyzkoušet výrobu šperků ze skla, kovu, dřeva i kamene. Přijďte se ozdobit po vzoru našich předků!

XIV. Memoriál Josefa Luxe

Předhradí – ČMKU – ČMKJ Klub bretaňských ohařů z.s. pořádají ve spolupráci s OMS Chrudim, MS Krouna – Otradov, obec Předhradí dne 2. září 2017 v Předhradí XIV. Memoriál Josefa Luxe pod záštitou 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Ing. Romana Línka.

Akce je vypsána pro plemena sdružená v Klubu bretaňských ohařů a pro všechna plemena VII. skupiny FCI.

Jedná se o tradiční klubovou soutěž, soutěží se ve dvou kategoriích – britští a kontinentální ohaři. Vítěz soutěže v každé z kategorií získá titul „Vítěz MJL 2017“, nejlépe hodnocený představitel klubových plemen „Klubový vítěz MJL 2017“. Podmínkou pro přiznání titulu je umístění v I. ceně. Titul CACT se nezadává.

Program:

8:00 sraz účastníků v Panské zahradě

8:00 – 8:30 přejímka psů

8:45 – 9:00 zahájení akce – odjezd do pole – posuzování v terénu.

Předpokládané ukončení v 16:00 – 17:00 hodin.

NEDĚLE

Sektání dechových kapel

Jeníšovice - V neděli 3.9.2017 se od 13:30 hod. koná na Ostrůvku v Jenišovicích iiž 18. ročník Přehlídky dechových kapel.

K tanci a poslechu zahraje Šeucouská kapela, Živaňanka a Dětský dechový soubor BAŠAPA.

Dále vystoupí mažoretky z PM Stars Pardubice. Jenišovické koláče a další občerstvení je zajištěno.

Přehlídka dechových kapel

Jenišovice – V neděli 3.9.2017 se od 13:30 hod. koná na Ostrůvku v Jenišovicích již 18. ročník Přehlídky dechových kapel. K tanci a poslechu zahraje Šeucouská kapela, Živaňanka a Dětský dechový soubor Bašapa. Dále vystoupí mažoretky z PM Stars Pardubice. Jenišovické koláče a další občerstvení je zajištěno.

Medlešická Pecka

Medlešice – V neděli 3. září v 9:00 hodin se v zámeckém parku a okolí koná turnaj v petanque. Od 8:00 do 9:00 proběhne autogramiáda Dagmar Peckové a přátelské neformální pohovoření s divou. Pivovarská restaurace bude otevřena.

2. setkání v kapli v Deblově

Deblov – 2. setkání v kapli v Deblově na téma Ctnosti a neřesti se uskuteční v neděli 3. září v 17 hodin – v případě špatného počasí v KD Pohled. Slovem provázejí Rút a Jiří Kučerovi, faráři CČE z Hradiště u Nasavrk. Hudební doprovod Pěvecký sbor CČE z Hradiště a přítomní účastníci setkání (vlastní hudební nástroje vítány).

Carmen Y Carmen

Chrudim – Na závěr festivalu Zlatá pecka Chrudim 3. a 4. září v 19 hodin uvidí diváci pásmo Carmen Y Carmen. Vystoupení v Divadle Karla Pippicha nabídne dvě představitelky Carmen, Dagmar Peckovou a Barboru Hrzánovou. Procházka notoricky známou operou, která se však ještě za střízliva změní ve zběsilý úprk. Aby také ne, když titulní Carmen není v příběhu jen jedna, ale hned dvě – divákovi se v ceně jedné vstupenky představí nefalšovaná diva operní a činoherní.

Není proto divu, že se setkání dvou div jménem Carmen v lokále jednoho nešťastného hostinského ocitne až na samé hranici umění a kriminální zápletky.