Jak KYX oslaví své narozeniny?

Rozhodli jsme se, že uspořádáme výroční koncert. Budeme slavit 15 let, takže to nebude jen tak nějaký koncert. Pozvali jsme několik hostů a budou tam i někteří bývalí členové KYXu, kteří se také zapojí. Kromě bývalé zpěvačky nebo bubeníka přijede třeba kongista, kterého teď jinak nemáme, a zahrajeme něco ze staršího repertoáru. Program koncertu bude průřezový celými 15 lety a oslavíme tak vše, co se nám doposud povedlo. První věc, která se nám podařila, je třeba to, že jsme se nerozpadli. A to i díky dirigentu Romanu Fišerovi, jedinému profesionálnímu muzikantovi mezi námi, který celou dobu dává našemu bandu tvář.

Koncert se koná těsně před Vánocemi, zahrajete i koledy?

Vůbec ne. Vánoční koncert bych dal do uvozovek. Bude to ve vánočním čase, ale nebude to programově spjaté s Vánocemi. Určitě nebudeme hrát jazzové koledy. Je to spíše výroční než vánoční koncert a my jím chceme završit a oslavit celou naši patnáctiletou práci.

Čím ozvláštníte výroční koncert?

Kromě bývalých členů KYXu s námi vystoupí také dva hosté, a to Lenka Dusilová a hip hopová skupina Champion Sound.

Proč zrovna oni?

My jsme takový specifický big band a Lenka Dusilová je také svým způsobem specifická. Je to takový „heart and soul interpret“ a to je nám blízké. Není komerční, dělá zajímavé a neobvyklé projekty. V příštím roce třeba pojede audiovizuální projekt po kulturních památkách s VJem (VJ mixuje videa, podobně jako DJ hudbu, pozn. red.). A Champion Sound je hip hopová partička, se kterou se známe, spolupracovali jsme s ní a obecně je nám i svým stylem blízká. My totiž nejsme vyhraněný big band, který by hrál jen jazz a swing, ale, jak říká náš kytarista, my děláme takový ten špinavý jazz. Pořád se snažíme propojovat jazzovou muziku, která je předurčená nástrojovému obsazení, ve kterém hrajeme, s různými dalšími směry. Takže proplouváme do electro swingu, electra, náš vinyl vydaný v Anglii je zase drum-and-bassový. A právě hip hop je také dost protkaný v našich skladbách.

Jak sladíte svůj repertoár s hosty?

Champion Sound budou hrát přímo s námi, lehce navážeme na naši spolupráci z tohoto roku, kdy jsme na jejich vinyl nahrávali dechové sekce. Lenka Dusilová zahraje několik vlastních písní samostatně, zazpívá si ale i s námi, a to svoje písně v aranžmá pro big band.

Má výroční koncert nějakou cílovou skupinu?

Nemá. Přijdou tam třeba moji rodiče, ale i dvacetiletí přátelé. Proto koncert potěší všechny generace. Lenka Dusilová je multižánrová a oblíbená napříč různými věkovými sférami, hip hopoví Champion Sound potěší zase spíše mladší kategorie. KYX Orchestra bude takový most, který to bude spojovat a vyvažovat.

Kdy a kde jste se rozhodli oslavit své 15leté výročí?

Koncert se bude konat 22. prosince od 19 hodin v Muzeu v Chrudimi, kde jsme hráli už několikrát. Vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v Divadle Karla Pippicha, chrudimském Infocentru, na stránkách chrudimsobe.cz nebo přímo u mě. Zhruba polovina lístků už je prodaná a my se budeme těšit na zaplněné Muzeum.

Lucie Vostřelová