Sraz čertů, Mikuláše a anděla byl jen malou předehrou a zjištěním, zda děti v malé obci pod Železnými horami zlobí a nebo jsou hodné. Tuto kulturní akci uspořádalo „Sdružení občanů Bousova" ve spolupráci SDH a OÚ Bousov.

Malá dušička

Po šestnácté hodině již nezbední čerti klepali na okna a rezolutně chtěli vstoupit. Malé a větší děti seděly jako přišité a očekávaly vstup hodného Mikuláše, anděla a zlobivých čertů. Jak čtveřice vstoupila na parket, byla v některých dětech jen malá dušička, jak se bály a některým ukáply i slzičky.

Anděl držel v ruce knihu hříchů a každému dítěti pověděl, zda bylo hodné a nebo ne. Jen čerti stále zlobili a vyhlíželi, které dítko si odnesou do pekla.

Cesta do pekla

Malá Kačenka Lebdušková ze strachu před čertíky si ani nemohla z počátku vzpomenout na písničku, ale přece zazpívala „Rybička maličká po Dunaji plave, chytil ji šohajíček…". Anděl jí zatleskal a pověděl, že je podle čisté stránky v knize hříchů skutečně moc hodná a nezlobí rodiče.

Ona i ostatní děti obdržely od anděla a mikuláše sáček s pamlsky, sladkostmi a čokoládou. O malé Anetce Chromkové také anděl neměl žádný záznam, ale její maminka z toho byla celá překvapená. A tak to šlo od dítěte k dítěti. Mezi 45 dětmi se také našly dvě, které čerti odnesli do „pekla".

Bousov žije

„Naše občanské sdružení bylo založeno nedávno a má připraveno na příští rok mnoho zajímavých kulturních a společenských akcí. Plánujeme pálení čarodějnic a k tomu stavění Májí, vítání prázdnin a dětské dny. Malá obec, která má jen 225 občanů se dokáže sejít a společně uspořádat různé kulturní akce. Připravujeme společenské posezení pro seniory, dožínky a další", řekl hlavní organizátor za občanské sdružení Vladimír Kohout.

Po předání sladkostí, anděl, mikuláš a čerti odešli a nastala malá diskotéka. Na čertech bylo během nadílky vidět , že jsou mladí, nezbední a neznalí, že děti v malé vísce pod horami jsou hodné. Po odchodu bušili ještě na okna, ale moc čertovská, byla již ta tam.

PAVEL KALINA