Svatou rodinu lidé najdou v místní části Ochoz u známého Muzea Galérka. Tvoří ji kromě Marie s Ježíškem a Josefem také tři králové, pastevec, býček, pes a dvě palmy. Betlém je umístěn ve venkovní přírodní expozici, kde je také výběh se zvířaty.

„Otec rád tvoří nahrubo, výraz je hodně umocněný tím, že je vše tesané ručně sekerou, používá velké nástroje, žádné dlátko," řekl Josef Cyprián.

Řezbář Cyprián doufá v to, že by se betlém mohl v budoucnu rozšířit o další postavy. „Po skončení výstavy jej uskladníme, natřeme, uděláme údržbu a příští rok se do Ochozu zase vrátí," informoval řezbář Josef Cyprián mladší.

Vystavený betlém, který je umístěn ve venkovní expozici a je rozšířen o výběh se živými zvířaty, bude zpřístupněn v pátek v 16 hodin a veřejnost ho může navštívit až do neděle 11. ledna 2015. Přístupný bude každý den v týdnu mimo pondělí od 10 o 20 hodin. Muzeum zločinu bude v těchto dnech otevřeno od 10 do 18 hodin. Na Stříbrnou a Zlatou adventní neděli zde bude navíc k vidění i prodejní výstavka regionálních výrobků a až do 11. ledna pokračuje Slavnost jedlých kaštanů, která každý den nabízí zajímavé menu můžete ochutnat paštiku, polévku, pečenou drůbež s nádivkou, jablečný závin, pečené kaštany a další dobroty.

Historie betlémů sahá do roku 1291, kdy bylo v Římě poprvé vystaveno umělecké ztvárnění scény vítání Ježíše Krista. Betlémy byly papírové, ručně malované, vyřezávané ze dřeva nebo modelované z různých tvárných hmot.

I v „betlémářství" se vytvořily v průběhu staletí četné krajové rozdíly jak v pojetí, tak i v materiálech. Nejvíce se stavěly v okolí Králíků na Královéhradecku, v Orlických horách, Jeseníkách, Krkonoších a Třešti.

Betlémy stále vábí mnoho návštěvníků do různých regionálních muzeí, z nichž nejvýznamnější je Třebechovické muzeum betlémů.