Tato výstava bude pro veřejnost otevřena od 14. listopadu do 27. září 2015. Prostřednictvím loutek, fotografií a videozáznamů seznámí návštěvníky s touto jedinečnou formou loutkového divadla, která se ve Vietnamu odehrává uprostřed jezírka nebo jiné vodní nádrže. Výstava bude velmi autentická, jelikož většina exponátů pochází přímo z Vietnamu. Muzeum je získalo do své sbírky během badatelské cesty do Hanoje a okolí delty Rudé řeky, kde se tradice tohoto druhu umění zrodila. V muzeu bude také umístěn zmenšený model vodního divadla, ve kterém si návštěvníci vyzkouší manipulaci s loutkami.

Vietnam je zemí, jejíž břehy omývá Jihočínské moře a kam letní monzun pravidelně přináší od dubna do října období dešťů. „Je zemí, kde si vodu velmi dobře uvědomujete při každém nádechu i sebemenším pohybu, neboť zdejší vzduch je jí plně nasycen" popisuje své dojmy z Vietnamu kurátorka výstavy Mgr. Jana Tomášová. Voda se zde již před staletími stala divadelním jevištěm, hereckým prostorem a zároveň jednotícím motivem divadelních výstupů. Díky ní se zrodila ve střední a nížinné části severního Vietnamu, deltě Rudé řeky, tradice vodního divadla překládána jako „loutky tančící na vodě" sahající do 12. století, se kterou se budete moci setkat v Muzeu loutkářských kultur v Chrudimi od poloviny listopadu. Výstava Divadlo zrozené z vody a stejnojmenný katalog výstavy vznikly díky finanční podpoře Ministerstva kultury České republiky, ve spolupráci s Vietnamským velvyslanectvím v Praze a Ministerstvem kultury, sportu a turistiky ve Vietnamu.

V roce 2015 uplyne 65 let od počátku navázání diplomatických vztahů České republiky s Vietnamskou socialistickou republikou. Muzeum k této příležitosti připraví řadu doprovodných akcí a programů pro veřejnost.

Přijďte do MLK prozkoumat fascinující a světově naprosto unikátní tisíciletou tradici vodního loutkářství. (oh)