Už zdálky je vidět a cítit dým pálené bramborové natě a ve žhavém popelu si lze upéci vlastnoručně vykopané hlízy. Leč tato takto upravené zemáky nejsou zdaleka jediným způsobem přípravy, který lze na Veselém Kopci okusit.

Bramborové placky, patro, lepenice, škubánky, krupičník. Tradičních jídel z brambor je vskutku spousta a v jednotlivých chaloupkách bylo možné ochutnávat dosytosti. O tom, že se ve stavení připravují nějaké dobroty napovídaly dvě věci: z otevřeného okna se linula vůně a na zápraží stála dlouhá fronta.

Nelze ani opomenout ochutnávku šesti odrůd brambor, které se vařily a servírovaly u chalupy z Herálce. „Představujeme tu brambory od dvou místních firem. Jednotlivé odrůdy vaříme a necháváme návštěvníky ochutnat, aby poznali, jak české brambory chutnají. Máme tři varné typy a na salát jsou nejlepší keřkovské rohlíčky, takže tu lidem i radíme, jaké odrůdy používat v kuchyni na konkrétní pokrmy," vysvětluje kurátorka výstav Veselého Kopce Bohuslava Obolecká. Zájem o ochutnání je vskutku veliký, takže pořadatele sotva stíhají vařit.

„Každý rok se tu sní o půl metráku brambor víc, než loni. Letos jich možná uvaříme až čtyři metráky, ale to už narážíme na naši maximální kapacitu," dodává kurátorka.

O tom, že syrové brambory mohou sloužit jako skvělá pomůcka na hraní se mohly zejména děti přesvědčit v chalupě z Dolního újezdu, kde byla dílnička. Zde si zájemci mohli z brambor vyrobit tiskátka, ježka, ptáčka nebo panáčka a jako doplňky jim k tomu sloužily jeřabiny, suché listí a párátka.(lv)