Petr Kotvald je jedním z mála interpretů populární hudby, který svým posluchačům během kariéry nabízí nezapomenutelné hity, ale dokázal vytvořit i smysluplný vánoční repertoár s velkým hitem. Jeho Vánoce hrajou glórijá jsou o adventu rádii nejčastěji rotujícím českým vánočním songem a jsou vpravdě jedním z mnoha, které na koncertech připravovaného turné zazní.

Vypráví příběhy

Petr je mnohdy možná vnímán hlavně jako interpret tanečních hitů, koncert jej ovšem představuje jako zpěváka písní vyprávějících příběhy, sdělující pocity a vyvolávající emoce, pro které není v běžné taneční písni místo. Zvláště v adventním čase to vnímají diváci velmi příznivě a oceňují zpěvákovu zralou interpretaci těchto tolik stylově odlišných a pro něj netypických skladeb a i to, v jak kvalitního interpreta dorostl.

„K tomu určitě přispívá virtuozita doprovodného tělesa. Jeho základ tvoří klavíristka Alena Grillová a smyčcové kvarteto složené z členů význačných těles, včetně České filharmonie," dodává populární  zpěvák.

Kotvaldovy vánoční koncerty slaví už 10. sezonu – počet míst, kde zazněly, se přiblížil už stovce a jak zpěvák s úsměvem tvrdí, často se prý vrací na místo činu.

„Základ repertoáru turné tvoří písničky z mého vánočního alba, mezi nimi i už zlidovělá Vánoce hrajou glórijá, Vánoce přicházejí, novinka Dál sníh padá nebo duchovní Santo a Půlnoční. A také popšansony, které nejsou vánočními skladbami, ale svými texty se do atmosféry adventu hodí dokonale. Na posluchače a diváky útočí koledy ve všech možných podobách, jako zvuková kulisa ve všech obchodních domech, tomu se chci vyhnout," vysvětluje Petr Kotvald.

Kostelní turné

Letos má populární zpěvák na programu kostelní turné.

„Sakrální prostory umocňují atmosféru koncertu. Musí se ctít duch místa. Do Vánoc by se měly hrát jen adventní písně, ne koledy. Snažím se to ctít. Kostely jsou specifické prostředí. Pravda, když je venku patnáct stupňů pod nulou, bývá v nich i zima. Ale i to dotváří atmosféru," říká Petr Kotvald.

U společného stolu

A co znamenají Vánoce přímo pro oblíbeného zpěváka a tanečníka?

„Pro mě jsou Vánoce hlavně vánoční koncerty. Utíkám od reality předvánočního shonu, ale stejně tomu člověk neujde, každý znejistí, jestli bude vše připravené tak, jak má. A dárky? Ty řeším až těsně před Vánoci. Štědrovečerní večeře může začít až tehdy, když má hospodyně vše hotovo, teprve pak můžeme zasednout ke štědrovečernímu stolu. A hlavně musí také svítit na nebi první hvězda. Jen nesmí být zataženo nebo smog, to jsme pak o hladu," tvrdí s úsměvem Petr Kotvald.

Česko zpívá koledy

Ve východních Čechách se na něj fanoušci mohou těšit již v sobotu 1. prosince ve Smiřicích v kapli Zjevení Páně a poté 13. prosince ve studiu Beseda v Hradci Králové. O den dříve vystoupí na pardubickém Pernštýnském náměstí při projektu Česko zpívá koledy. „Je to bezvadná myšlenka. Před několika lety jsem se zúčastnil podobné akce o vytvoření rekordu v počtu lidí zpívajících koledy v Plzni. Jsem moc rád, že u toho budu letos zrovna v Pardubicích. Je to nádhera, když zazní několikatisícový chorál. Člověk má až neskromně povznášející pocit, moc se na to těším. Pokud se propojí celá republika, je to bezvadné," uzavírá Petr Kotvald.   (pad)