Výstavní sezona začíná v Městském muzeu Chrast ve čtvrtek 3. dubna. Pro návštěvníky je přichystána výstava Poklady z muzejního archivu, která představí ty nejzajímavější archiválie z dvanácti muzejních archivních fondů.

K těm nejstarším patří dokumenty z dějin města na začátku 19. století či materiály ke stavbě a opravám staré chrastecké vodárny. Z fondu školství byly jako nejzajímavější vybrány ukázky ze knih cti a knihy hanby jedné ze zdejších škol: „Do školy nechodil a vůkolív se potuloval," cituje staré záznamy vedoucí muzea Klára Habartová.

Ach ti zaměstnanci

Ukázka z církevního fondu nebude zaměřena jen na církevní činnost, návštěvníci budou moci pročítat třeba pozvánky na slavnostní obědy s vybraným menu královehradeckých biskupů na místním zámku.

Archivní fondy chrasteckých významných osobností, živností, obchodu a průmyslu mapují historii města v průběhu dvou předchozích staletích.

„K odlehčení byly vybrány zápisy o zaměstnancích Heislerovy chemické továrny. Třeba: 'Hotový anarchista a buřič, více nebrat!!!' nebo 'Aby to vypadalo, že odvedla mnoho práce, naházela na dvě stě kusů papírových štítků do záchodu'," doplňuje vedoucí muzea.

K nejrozsáhlejšímu tematickému fondu archivu chrasteckého muzea patří Sbírka přání a oznámení, která kromě jiného obsahuje na tři tisíce úmrtních oznámení. Z této sbírky budou vystaveny ty nejvíce a nejkrásněji graficky zpracované.

„To byla jen krátká ukázka z celého muzejního archivu, který byl v loňském roce podroben inventuře a z něhož bude to nejstarší a nejzajímavější prezentováno na této výstavě," dodává Klára Habartová.

Městské muzeum Chrast naváže na tuto výstavu v létě, a to konkrétně výstavou s názvem Poznáte se?, kde budou moci návštěvníci na fotografiích z Chrastecka z dob 60. 90. let minulého století poznávat sami sebe a své známé.

(lv, kh)