Svitavsko - Na hradě se vrátíte do dob třicetileté války

Svojanov - Chcete poznat atmosféru těžkých dob třicetileté války? Přijeďte na hrad Svojanov o víkendu a můžete se vrátit do starých, dávno zapomenutých časů. Na hradě spatříte vojáky, souboje, bitvy a potyčky. Celý den budou připraveny hry, soutěže, program na hradním nádvoří, ukázky řemeslných výrobků. Můžete si také prohlédnout obnovené prostory hradu.

Polička – Festival 555 se koná od pátku do neděle ve městě. V pátek si mj. můžete na Palackého náměstí poslechnout Josefa IX. a Ultrablue, Kamelot nebo Titanic. V sobotu začíná program již odpoledne, a to šermířským vystoupením spolku Skandalia. Hlavním lákadlem soboty je koncert skupiny Monkey Business, přední české hudební a koncertní skupiny hrající pop a funk. Festival vyvrcholí v neděli závěrečným koncertem v kostele svatého Jakuba a odpoledne dechovkou na náměstí. K poslechu zahraje kapela Bekras z Litomyšle.

Dolní Újezd - Folkaři se tento víkend sjedou do Dolního Újezdu u Litomyšle na festival Újezdské babí léto. Již v pátek začíná akce tradičním country bálem, na kterém zahrají kapely Nezmaři, Šantré nebo známý hudebník Ivo Jahelka. V sobotu od třinácti hodin se v areálu za koupalištěm představí skupiny Kamelot, Žalman, Spirituál Kvintet nebo Wabi Daněk s Romanem Horkým.

Chrudimsko - Řemeslnická sobota s posvícením

Skuteč - Program spojený s posvícením je pestrý. V pátek vystoupí smyčcové těleso Corvus Quartet od 19 hodin v Městském muzeu. Následuje taneční zábava s kapelou Artur v areálu „cvičáku“. Na sobotu je od 9 hodin připraven Posvícenský jarmark na Palackého náměstí. V Muzeu obuvi a kamene se bude konat od 9 do 16 hodin Řemeslnická sobota.

Orlickoústecko - Cihelna 2011 připomene Ostravskou operaci

Králíky – Jízdou kolony historické techniky a generálním nácvikem (od 14 hodin) začne v pátek 14. ročník vojenskohistorické akce Cihelna 2011 – Den Sil podpory Armády ČR. Od 18.10 do 22 hodin bude Velké náměstí patřit kulturnímu programu. V sobotu bude program zahájen v 10 hodin, v 11.30 a v 15 hodin se uskuteční dvě vojenskohistorické ukázky na téma Ostravská operace 1945. Zapojí se do nich řada klubů vojenské historie v dobových uniformách s historickou výzbrojí i technikou. Během dne se bude v Králíkách prezentovat Armáda ČR, integrovaný záchranný systém, vojenské muzeum a Celní správa ČR. Na neděli je připraven Den muzeí Králické pevnostní oblasti.

Pardubicko - Za půvabem zahradních železnic

Pardubice - Setkání zahradních železnic a dalších železničních modelů větších měřítek se uskuteční v sobotu od 10 do 17 hodin u železničního muzea a expozice MHD na nádraží Pardubice – Rosice n. L.

Pardubice – Pardubický pivovar si své 140. výročí připomene Pivními slavnostmi v sobotu od 13 hodin. V areálu pivovaru budou ozvláštněny dobovým programem, který mapuje vývoj pivovaru.

Královéhradecko - Americké koráby budou brázdit silnice na Hradecku

Hradec Králové – Víkend na Stříbrném rybníku bude patřit všem příznivcům amerických automobilů. V místním kempu se sjedou klasická americká vozidla. Pro jejich majitele je vstup zdarma, ostatní návštěvníci zaplatí sto korun za celý víkend. Děti do 140 centimetrů mají vstup zdarma. Připraveny jsou spanilé jízdy městem, ukázky amerického fotbalu včetně povzbuzování roztleskávaček, vystoupení hudebních kapel, koupání či barmanská show. Večerní překvapení si organizátoři připravili na sobotní půlnoc.

Hrádek – Zámecké posvícení a setkání s folklorem si připravil státní zámek Hrádek u Nechanic na tento víkend. Prohlídky zámku jsou připraveny s průvodci v dobových kostýmech a vystoupí také hudební kapela Laridenn. Pro návštěvníky je připravena spousta sladkých, slaných i tekutých dobrot. Od tří hodin se na nádvoří zámku koná mezinárodní přehlídka folklorních souborů a v 19 hodin začne divadelní představení O zaláskované Jarušce Láskové.

Jičínsko - Přijďte na jarmark

Sobotka – Po dvacáté se v sobotu koná v Sobotce jarmark a festival řemesel. Program začíná v 9 hodin v městském parku loutkovou pohádkou, pokračuje vystoupením Řehečského kvarteta a dechové hudby Valanka, zazní i folk(rock)pop, historický flétnový soubor a další. Souběžně bude připraven i program na soboteckém náměstí. Zazpívá Eva Pilarová. Večer zpestří ohňová šou.

Rychnovsko - IFA bude vzpomínat na zašlou slávu

Potštejn – Na V. sraz historických vozidel německého koncernu IFA se můžete těšit od pátku do neděle v Potštejně na Bělisku. V pátek se vozy sjedou v kempu U Zámečku. V sobotu v 10 hodin bude následovat společný odjezd a vyrovnání vozidel na Bělisku. Odpoledne proběhnou jízdy vozidel a po 18. hodině začne volná zábava. Ve 20 hodin budou vyhlášeny výsledky odpoledních soutěží.

Náchodsko - Folklorní festival: stovky účinkujících, tisíce diváků

Červený Kostelec – Město žije 57. Mezinárodním folklorním festivalem, který se koná v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla. V sobotu se diváci mohou těšit na „Odpoledne s folklorem“ (od 14 hodin). Jedná se o diváckou soutěž o nejoblíbenější soubor. Od 20 hodin je na programu Galapředstavení. Neméně bohatý je i nedělní program, kdy se od 10 hodin uskuteční „Rozjásané ulice“ – průvod městem. V poledne se pod názvem Muzikanti, hrajte bude konat setkání lidových muzik. Závěrečné vystoupení souborů je naplánováno na 13. hodinu.

Trutnovsko - Při safari v zoo můžete s hvězdáři pozorovat noční oblohu

Dvůr Králové – Netradiční projekt připravila místní zoologická zahrada. Až do konce září se mohou návštěvníci během pátečních jízd Večerního safari seznámit i se zvířaty na obloze. „Kromě zvířecích souhvězdí najdou na obloze i další obrazce hvězd, planety, budou pozorovat Měsíc nebo přelétající družice,“ uvedla Jana Myslivečková, tisková mluvčí zoo. Akce se již šestým rokem koná díky spolupráci s Hvězdárnou v Úpici za podpory Východočeské pobočky České astronomické společnosti a Sdružení na podporu astronomických pozorování. Pozorování začne vždy ve 20.30 hodin u vstupní brány do Safari. V případě špatného počasí bude v sále SEV připravena přednáška popisující objekty na obloze s názvem „Hvězdný zvířetník, neboli co byste viděli, kdybyste viděli …“ Už tento pátek se návštěvníci Hvězdného Safari pokusí na obloze nalézt planetu Saturn, která bude jen velmi nízko nad obzorem. Co ovšem nepřehlédnou, budou hvězdy Letního trojúhelníku – nejjasnější hvězdy souhvězdí Labutě, Orla a Lyry. Ve 21.33 je pak čeká jasný přelet kosmické stanice ISS i se solárními panely, veliké přibližně jako fotbalové hřiště. Kromě pozorování noční oblohy mohou návštěvníci zoo pozorovat i Slunce, a to speciálním dalekohledem. Akce se koná vždy v úterý během srpna a září za jasného počasí před Pavilonem Africká savana.