Po propadů plodů ovocné stromy důkladně zalijeme. Odstraňujeme vlky na přeroubovaných a bujně rostoucích stromech. Koncem měsíce ohýbáme letorosty u štíhlých vřeten a palmet. Sklízíme rané třešně a jahody, koncem měsíce začínáme sklízet rané odrůdy rybízu, angreštu a malin. Ukončujeme přihnojování ovocných stromů rychle působícími hnojivy. V chudých půdách se osvědčuje závlaha vodou s rozpuštěnými kombinovanými nebo jednosložkovými hnojivy. Nastýlkou půdy pod korunami stromů vhodným organickým materiálem (tráva, drcená kůra, štěpka z dřevin atd.) v půdě déle udržujeme potřebou vlhkost.

U nově vysazených rostlin vinné révy a u dvouletých až tříletých keřů odstraňujeme koncem měsíce rosné kořínky. Vyštipujeme zálistky, zvláště důkladně u keřů vedených na hlavu a v hustších výsadbách. Podle potřeby půdu ve vinici kypříme a révu před květem a po odkvětu přihnojujeme hnojivými roztoky, mladé sazenice s přídavkem ledku.
Postupně sklízíme rané zeleniny, po jejich sklizni využijeme záhony k pěstování pozdních a krátkodobých zelenin. Koncem měsíce a počátkem července vysazujeme ostatní pozdní košťáloviny a pór. Pro pozdní sklizeň sejeme na záhony salát a na výsevní záhon rané kedlubny pro předpěstování sazenic.

Tyčová rajčata vyvazujeme k oporám a vylamujeme jejich zálistky. Hnojivovými zálivkami podporujeme vývoj plodových zelenin a pozdních košťálovin. Sklízíme a sušíme léčivé a kořeninové rostliny. Začínáme též sklízet rané brambory. Vyséváme špenát pro ranou podzimní sklizeň. Cibule tulipánů a hyacintů sklízíme dřív, než zcela zatáhnou a očištěné je uložíme v suchu.

Petr Kumšta