Rocková mše svatá v Hlinsku nabídla spojení, které už v dnešních není tolik neobyvklé. Stejně tak si hudební žánr křesťanský rock získává po celém světě stále větší popularitu.

Kapela Michael vznikla v roce 2002 na základech, které vytvořil Michal Holas. Impulzem pro jeho tvorbu se stal paradoxně koncert satanské kapely, která ho vyburcovala vytvořit protipól. Hledal vhodné hráče, převážně profesionály, které nalézal v sekulárním světě. Několik měsíců hráli na festivalech pod názvem Michael & Ultra blue.

Poté, v roce 1997, vznikla skupina s názvem Michael & Voice of cathedrals (Hlas katedrál). Sestavu kapely tvořilo 6-7 hráčů a 10-14 zpěváků. Na hudební scéně působila necelé 4 roky. V kapele byli zastoupeni převážně studenti a občas byly problémy dát se dohromady nejen na zkoušky, ale i na koncerty vzhledem ke své velikosti a studijním povinostem. Hrálo se převážně v kostelích - rockové mše - a na festivalech.

V roce 2002 se kapela přeskupila a vyměnila i hudební sekce. Pokračuje v sestavě pěti hráčů: Michal Holas - kytara a sólový zpěv, Béďa Hájek - bicí a zpěv, Kamil Mikula - sólová kytara a zpěv, Michael Minář - klávesové nástroje a zpěv a Miloš Hubálek - basová kytara a zpěv. V původním složení hrál na basu Jirka Faltus, který byl v létě 2005 vystřídán Milošem.

Lídr Michael však zůstává nadále. Samozřejmě i repertoár se obměňuje a inovuje.

Zdroj: Oficiální internetové stránky kapely na www.michael.cz