Skanzen Veselý Kopec o víkendu otevřel výstavu Jsme tu pro vás, která přibližuje zákulisí práce památkářů. Zároveň tím skanzen zahájil letošní návštěvnickou sezonu. Správci skanzenu věří, že letošní návštěvnost bude lepší než loňská, která se meziročně propadla o více než desetinu na 64.000 lidí.

VLASTNÍ PŘÍBĚH

Výstavu Jsme tu pro vás návštěvníci najdou ve statku z Mokré Lhoty. „K vidění jsou například zajímavé nebo neobvyklé předměty, k nimž již dnes lidé nedokážou přiřadit jejich využití. Řada předmětů má svůj vlastní příběh," řekla vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.. Výstava představuje výzkumy památkářů a jejich výsledky bádání v oblasti lidového stavitelství, zvláště při péči o dřevěné stavby, s nimiž má skanzen nejvíce zkušeností.

O HISTORII

Vystaveny jsou hlavně písemné materiály a fotografie, například z počátku budování Veselého Kopce v 70. letech minulého století. Lidé si připomenou i filmy, které na Veselém Kopci vznikly. Jedním z nejznámějších je filmová pohádka Lotrando a Zubejda, v 80. letech filmaři využili prostředí skanzenu pro televizní seriál Cirkus Humberto.
Návštěvníky by do skanzenu měl letos lákat i nový objekt truhlářské dílny, který byl dokončen loni na podzim. Skanzen také bude do června opravovat náhon, který vede vodu k pohonu mlýna, olejny, pily, stupníku na tříslo a varny povidel. „Po opravě náhonu by ani při suchu neměly naše technické památky trpět nedostatkem vody a měly by fungovat," řekla Vojancová.

Stavění Velikonočního stromu a Velikonoční věneček ze Střemošic na Veselém Kopci.

VELIKONOČNÍ STROM

Hlavní program dnešního prvního dnes sezony obstarali obyvatelé vesnice Střemošice na Chrudimsku s ukázkou tradičního obyčeje, stavění takzvaného velikonočního stromu. Obyčej se udržuje po několik generací v téměř nezměněné podobě a je zapsán na krajském seznamu nemateriálního kulturního dědictví.
Příštím tematickým programem ve skanzenu bude 14. května Hrnčířská sobota. Známý jarmark tu bude 16. a 17. července.

Skanzen, který se veřejnosti otevřel roku 1972, přibližuje život drobných řemeslníků a zemědělců v 19. a 20. století. Představuje zhruba 30 objektů, například truhlářskou dílnu, haltýř pro uchovávání potravin, mlýn, sušičku lnu a ovoce, stodolu se šindelovou střechou či výměnek.

Veselý Kopec je místem konání mnoha programů přibližujících různé oblasti lidové kultury.

K oblíbeným pořadům patří ukázky lidových obyčejů (masopustní obchůzka, jarní a vánoční obyčeje), ukázky řemesel nebo lidové stravy a další. Konají se zde i speciální programy určené rodinám s dětmi. (čtk, ron)