Velký zájem zahrádkářů i zemědělců, kteří na Veselý Kopec zavítali, zaznamenala prezentace předních českých pěstitelských a šlechtitelských firem. Například Výzkumný ústav bramborářský z Havlíčkova Brodu přivezl ukázku nejnovějších druhů „erteplí“, z nichž snad největší pozornost zaujala brambora Valfi. Má totiž modrofialovou barvu, takže jídla připravená z této suroviny vypadají jako z pohádek o Šmoulech.

K nepřehlédnutí byly i poměrně známé Keřkovské rohlíčky, které byly vyšlechtěny už v roce 1940, ale za více než šest desetiletí se v našich obchodech objevují velice zřídka, ne–li vůbec. Firmy, které brambory nabízely, rozdávaly zdarma propagační letáky a lidé tak dostali možnost objednávky brambor k uskladnění nebo k jarní sadbě.

Návratem do dávných let byla ochutnávka jídel, jež se z brambor v minulosti připravovaly. V poměrně chladném počasí lidé nejvíc ocenili zahřátí v podobě brambory na loupačku nebo horkých „pečeňáků vytažených z popela. Mnohé děti tuto lahůdku ochutnaly poprvé v životě.

Veselý Kopec: Návštěvníci skanzenu při pohledu na ukázky nejnovějších odrůd brambor obdivovali ukázky krásných červených hlíz, které nesou název Red Anna. Tato odrůda vznikla na šlechtitelském pracovišti akciové společnosti Vesa Velhartice křížením druhů Rossela a Pamir a byla registrována na jaře roku 2005. Tato poloraná konzumní odrůda poskytuje velice dobrý výnos a jak ocenili návštěvníci veselokopecké Bramborové soboty, je odolná proti rakovině a vzdoruje i háďátku bramborovému.