Velká výzva

Tento titul připravili se souborem baletu olomouckého divadla tvůrci divácky mimořádně úspěšné inscenace Labutí jezero choreografka Hana Vláčilová a režisér Robert Balog. „Je to krásná pohádka pro všechny, kteří mají smysl pro fantazii a krásu. Nechybí láska, napětí a šťastný konec, to vše podpořeno geniální Čajkovského hudbou. Pro náš baletní soubor to byla velká výzva," uvedl před loňskou premiérou Robert Balogh.

„Spící krasavice patří k nejvyzrálejším dílům Čajkovského. Marně bychom zde hledali prázdná, plochá místa, jež se v ranějších skladbách přece jen občas vyskytnou. Skladatel dovede hudbou takřka vyprovokovat zamýšlený taneční pohyb. Vyvolává a kouzlí nejen nálady pohádky, ale prostřednictvím hudby každému srozumitelně vypravuje samotný její děj," dodal autor hudebního nastudování a dirigent Tomáš Hanák.

Bez ztráty kvality

Ve Skutči bude balet uveden s hudební nahrávkou, zejména s ohledem na výpravnou scénu a prostorové nároky.

Pod náročnou choreografií je podepsána bývalá primabalerína pražského Národního divadla Hana Vláčilová. „Je tam mnoho malých rolí, počítá se s velkým ansámblem. Náš soubor přitom čítá třiatřicet tanečníků. Také proto jsem znovu oslovil Hanu Vláčilovou, která dokázala adaptovat a upravit tento velký klasický titul pro náš baletní soubor, aniž by došlo ke ztrátě kvality. Obdivuji její uměleckou práci a její detailní znalosti klasického baletu," dodal Balogh.

V hlavní roli Růženky se představí alternující Yui Kyotani a Karolína Zarach, v roli prince se střídají tři sólisté. V roli dobré a zlé víly ve Skutči ztvární buď Jelena Iljina nebo Irina Laptěva.

Svým pohádkovým námětem je skutečské nedělní představení, ve kterém účinkují i děti z divadelního baletního studia, vhodné pro všechny generace. (mz)