Kuřátka a Zrníčka

Dnes bychom vám rádi představili jednoho z interpretů chrudimského zpívání. Jako první se na pódium na Resselově náměstí postaví členové dětského folklorního souboru Kuřátka. Ten působí v Chrudimi od roku 1994. Náměty a inspiraci čerpají děti v bohatém kulturním dědictví Chrudimské Vysočiny.

V souboru pracují děti ve třech věkových kategoriích, přičemž těm nejmladším jsou tři teprve roky a hrdě se hlásí mezi nejmladší tanečníky v souboru mezi Zrníčka. Horní věková hranice je sice omezena dovršením 15 let, ale starší Kuřátka se ráda vracejí zpět do souboru, zpět do svých dětských let a her. Dokazují tím, jak je lidová kultura určená těm nejmenším silně oslovila a je jim blízká.

„Děti se v souboru setkají nejen s jevištním a uměleckým zpracováním písní a tanců. Často si užíváme jen tak u společného zpívání tvoříme vánoční ozdoby, jedeme na chalupu a vyrábíme dárky, na zkoušce besedujeme o tom, jaké to bylo dřív a jak to máme dneska. Snažíme se využívat dosud živé a podnětné prostředí horáckého venkova k vlastnímu poznání a oživení tradice hlavně u nás doma," říká vedoucí souboru Radka Ehrenbergerová.

Kuřátka ve středu v 18 hodin předvedou divákům krátké vánoční pásmo a právě v jejich podání zazní první dvě české koledy.

A co si společně zazpíváme? Budou to koledy, které už zazněly v uplynulých ročnících projektu: Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma. Další dvě jste vybrali vy, naši čtenáři: Jak jsi krásné neviňátko a Pásli ovce Valaši. Kdo bude chtít, zakončí zpívání písničkou Vánoce, Vánoce přicházejí.

„Na středeční zpívání se moc těšíme a věříme, že se na chrudimské náměstí sejde hodně lidí dobré vůle," dodává Radka Ehrenbergerová.

Po souboru Kuřátka vystoupí děti, které docházejí do kroužků tance a hry na flétnu.

Tanec a flétna

„Jsme hrdi, že se můžeme připojit k této již tradiční oblíbené a krásné celorepublikové akci. Děti natrénovaly speciální vánoční vystoupení, aby podtrhly kouzelný a poetický ráz této akce," uvedla Květa Štěrbová, ředitelka neziskové společnosti Kroužky východní Čechy.

Klíčenky to stihnou

Třetím a posledním interpretem středeční akce Česko zpívá koledy je pěvecký soubor Klíčenky, které zpívaly v loňském roce v Heřmanově Městci a předloni v Chrudimi. „Je nám ctí se tohoto projektu zúčastnit. Na náměstí dorazíme hned poté, co skončí naše zpívání dárcům krve v Muzeu. Zahájení v 18 hodin určitě stihneme," podotýká s úsměvem vedoucí souboru Iva Malinová. Klíčenky mají tento adventní čas nabitý, jsou zvány na vystoupení po celém okrese i za jeho hranice.

Luže a Bojanov

Jak jsme již informovali, zpívání v altánu lužské Hamzovy léčebny bude pod taktovkou chrasteckého souboru Zvonky. V Bojanově budou zpívat před školou místní děti a jistě se jim interpretace českých koled povede jako vloni.

Chcete se na poslední chvíli připojit k projektu, který vypukne středeční 18 hodinou v celé republice? Není nic snazšího, než zatelefonovat na číslo 724 789 688. 

ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY 2015: v Chrudimi na Resselově náměstí.ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY 2015: v parku Hamzovy léčebny v Luži Košumberku.ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY 2015: v Bojanově na návsi.