„Dlouhé svatební šaty můžeme z hlediska střihu rozdělit do několika kategorií – první z nich jsou splývavé šaty. Sukně volně splývá po těle od přestřižení šatů v pase, pod prsy či mezi. Tento střih šatů je velmi populární u nevěst preferujících jednoduchost a u těhotných nevěst. Vrchní část šatů může mít mnoho různých řešení, ať už klasická špagetová ramínka, širší ramínka, ramínka za krk, šaty až ke krku s tzv. americkými průramky, na jedno rameno nebo bez ramínek. Vždy je třeba zohlednit váš typ postavy, aby vše sedělo jak má a šaty vás nijak neomezovaly v pohybu.

Tento typ šatů obvykle nemá vyztužený korzet, proto je třeba při výběru myslet i na vhodnou podprsenku, která nebude pod šaty vidět a zároveň vám poprsí dostatečně podrží. Přes svoji oblíbenost jsou tyto šaty poněkud nevděčné tím, že nemají korzet, vůbec netvarují postavu a čím výš jsou přestřižené, tím dokonalejší postavu vyžadují. Pokud tedy chcete zakrýt bříško nebo boky nejsou dobrou volbou. Také nevěsty malé postavy působí v některých typech těchto šatů ještě menší.

Šaty jako princezna

Dalším střihem jsou „princeznovské" šaty se spodničkou – šaty s velmi širokou sukní s tylovou výztuhou s obručemi. Tyto šaty ve stále volí většina nevěst, protože působí slavnostněji. U slečen, které takový typ šatů nikdy nezkusily, panuje mýtus, že se v nich špatně pohybuje. Opak je pravdou, pro slečny je to z hlediska pohybu nejpohodlnější typ šatů, spodnička drží sukni asi 40-50 cm od nohou, slečně se tedy nic neplete.

Pokud jde o sezení v těchto šatech, dáma by měla sedět vždy v pouze v první třetině židle a pak šaty žádný problém nepůsobí, když si sednete až na celou plochu židle, nedělá to dobře ani šatům ani vám. Sukně těchto šatů mohou být hladké, řasené či složené z několika vrstev tylu. Vrchní část šatů je vždy různě řešený korzet, který udrží krásně vzpřímený postoj a vytvaruje postavu. Klasicky rovný korzet, vhodný pro větší ňadra, srdcovitý tvar vhodný pro menší nebo velmi pevná ňadra či různé typy ramínek.

Není třeba se bát toho, že vám šaty budou padat, korzety jsou velmi dobře vyztužené a krásně drží, jen je potřeba vybrat vhodný střih a dodržet jednu zásadu – do korzetu nepatří podprsenka. Právě nošení podprsenky pod korzet způsobuje klouzání a neustálé popotahování šatů, protože korzet nemá šanci správně přilnout k tělu a držet.

Pohyb a pohodlí

V poslední době jsou velmi oblíbené šaty se sukní vpředu krátkou a vzadu dlouhou. Šaty na půl cesty mezi koktejlkami a dlouhými šaty. Přestože jsou velmi lákavé, vyžadují jeden zásadní předpoklad – výšku. Pokud nemáte alespoň 175 cm + dalších alespoň 5 cm podpatky, vůbec o nich neuvažujte. Tento střih velice opticky zkracuje. Posledním ze základních typů šatů, který je ale v současné době spíše na ústupu, je střih „mořská panna". Tedy šaty, které jsou až po kolena upnuté a od kolen dolů se sukně rozšiřuje. Stejně jako předchozí typ šatů, vyžadují výšku a v tomto případě i velmi štíhlou postavu – tento střih šatů nikomu nic neodpustí.

Na rozdíl od plesových šatů je u svatebních potřeba počítat s tím, že v nich nebudete jen pár hodin, ale nejspíš celý den. Proto není dobré dělat kompromisy, např. sice mě ty šaty trochu škrábou, ale to vydržím. Pohodlí v šatech může narušit jejich střih i materiál, ze střihů jsou komplikované šaty s lodičkovým výstřihem, se spadlými ramínky nebo rukávky, v těchto šatech příliš nezdvihnete ruce např. při tanci, a pokud máte děti, rozhodně je nezvednete ze země do náruče. Z materiálů je komplikovanější tyl a krajka, pokud nejsou vypodložené podšívkou nebo jiným materiálem, v teplém počasí hodně škrábou.

Krajka je v současné době velmi oblíbená takže pokud po ní přesto toužíte jako ostatní, a máte svatbu uprostřed léta, je vhodnější zvolit krajkové bolerko nebo krajková odepínací ramínka – prostě věc, kterou si můžete v případě potřeby sundat.

Ať už si vyberete jakýkoli střih šatů, nejdůležitější je, abyste se v nich cítila dobře. Sebekrásnější šaty, ve kterých se nositelka necítí, mohou pokazit jinak skvělý den.
Příště se podíváme na výběr šatů pro těhotné nevěsty."

Lenka Vostradovská