Nesmrtelné dílo vrcholného představitele romantického hudebního dramatu Giuseppe Verdiho. Tak by se dala charakterizovat opera Rigoletto, která se na skutečském jevišti odehraje první březnovou neděli. Jedná se o tragický příběh dvorního šaška a jeho krásné dcery. Rigoletto se rozhodne nechat zavraždit svého pána, poté co zjistí, že se do něho Gilda zamilovala. Ta se za něho obětuje a k Rigolettově překvapení dostane místo těla mantovského vévody tělo své dcery. S operou, ověnčenou dvěma cenami včetně ceny diváků za nejlepší inscenaci na festivalu Opera 2013, přijede Jihočeské divadlo České Budějovice. „Za kvalitní provedení opery se mohu divákům osobně zaručit. Zhlédl jsem ji na otáčivé scéně v Českém Krumlově a zanechala ve mně opravdový umělecký zážitek, který bych přál prožít i všem skutečským," vyjádřil se k opeře starosta Skutče Pavel Novotný.

I druhá opera je z pera výše zmíněného italského hudebního skladatele. Tentokrát zpracoval autobiografický román Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi. Tragický příběh nejslavnější pařížské kurtizány pod názvem La traviata přiveze 16. dubna Divadlo F. X. Šaldy z Liberce, které s operou sklízí úspěchy v rámci evropského turné.

Velmi kladné ohlasy zaznamenala ve Skutči divadelní podoba Dumasova románu Dáma s kaméliemi, kde hlavní roli ztvárnila Sabina Laurinová.

Návštěvníci jistě nepochybí nákupem vstupenky ani na jednu z nabízených oper.

Více informací naleznete na http://festival-hudebni.skutec.cz.