V týdnu od 20. do 24. září se v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku uskuteční již devátý ročník cyklu Živé historie.

Letošní program tématicky navazuje na výstavu nazvanou Pomocníci v kuchyni, kterou si mohou všichni návštěvníci prohlédnout ještě do konce října v domku č. p. 362.

Program pro předem objednané žáky a studenty se skládá z povídání věnovanému proměnám ve skladbě jídelníčku, úpravám pokrmů, jejich skladování a dostupnosti ve vesnickém prostředí v období od poloviny 19. století do počátku 20. století.

áci a studenti se dozvědí také o tom, jaké místo v jídelníčku patřilo chlebu, nebo na jakých pamlscích si děti v minulosti pochutnávaly. V další části programu se obrazně přenesou o 150 a 100 let do minulosti, na vlastní kůži si vyzkoušejí tehdejší stolování. Svoji šikovnost si mohou dále vyzkoušet ve výtvarné dílně, kde se naučí tvarovat pečivo z kynutého těsta.

Navíc bude připraveno i něco na ochutnání. Již tradičně jsou pro účastníky připraveny Pracovní listy, které mohou pedagogové využít pro práci s dětmi ve škole. K účasti na tomto programu je přihlášeno více jak 700 žáků a studentů z různých míst nejen Pardubického kraje.

Letošní Živá historie možná přispěje k prohloubení zájmu dětí a mládeže o život v minulosti, třeba získají přesvědčení o tom, že návštěva muzea či památkového objektu může být docela zábavná. S přípravou a zajištěním programu pomohla Střední škola potravinářské technologie Pardubice a Pekárna Borová. Program se uskuteční díky finanční podpoře Ministerstva kultury České republiky.

(red)